Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπας μίλησε στο ραδιόφωνο της Ιεράς Μητροπόλεως για την νέα χρονιά που έρχεται. Ο Μητροπολίτης ανέφερε στον κ. Νικόλαο Κίτσιο που είναι ο υπεύθυνος του ραδιοφωνικού προγράμματος μεταξύ άλλων: “Η στασιμότητα είναι σημάδι και διακριτικό της φθοράς και της θνησιμότητας. Θα πρέπει να είμαστε διαρκώς εν κινήσει, να δημιουργούμε, να οραματιζόμεθα, να εργαζόμεθα νυχθημερόν προς δόξαν Θεού, για να γευόμεθα τις ευλογίες και την έντονη παρουσία του Θεού στη ζωή και διακονία μας και στη ζωή των άλλων, των αδελφών μας” ενώ έκανε έναν απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε και τα σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ιερά Μητρόπολη και τόνισε ότι “Μια χρονιά εκπνέει … αλλά η ζωή συνεχίζεται!”.
Παρακολουθήστε:
Νικόλαος Κίτσιος: Φίλοι και φίλες του Metropolis of Sweden Podcast, χρόνια πολλά! Στην κονσόλα του ήχου και στην παραγωγή ο Νίκος Κίτσιος. Το τελείωμα μια χρονιάς και η απαρχή μιας άλλης κυριεύουν τον καθένα μας με διαφορετικά συναισθήματα. Σκέψεις για το χρόνο που φεύγει, τις πράξεις μας, τι καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε, πού τυχόν αστοχήσαμε, τις συμπεριφορές μας και τόσα άλλα που σχετίζονται με την καθημερινή μας ζωή.
Από την άλλη πλευρά, η ανατολή μιας νέας χρονιάς γεννά μέσα μας προσδοκίες, την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο, αλλά είναι και μια αφορμή οργάνωσης και προγραμματισμού.
Ομολογουμένως, το 2020, που σε λίγο αποχαιρετούμε, ήταν ένα δίσεκτο έτος απ᾽ όλες τις πλευρές. Τα πάντα σχεδόν επισκίασε η εμφάνισης της πανδημίας, που άλλαξε μονομιάς την καθημερινότητα, σκόρπισε σ᾽ όλο τον κόσμο την αρρώστια και το θάνατο, εξάντλησε τους γιατρούς και νοσηλευτές κι έβαλε σε περιπέτειες τις κυβερνήσεις του κόσμου για την αντιμετώπισή της, πάντα με τη βοήθεια των ειδικών επιστημόνων.
Η κατάσταση που δημιουργήθηκε δεν ήταν δυνατόν να μην επηρέαζε και την Εκκλησία, της οποίας οι πνευματικοί Πατέρες με πρώτο τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο έσπευσαν, για όλα τα μέτρα που θέσπισαν για τους χριστιανούς μας και τους ιερούς ναούς, να τονίσουν ότι δεν κινδυνεύει η πίστη, αλλά οι πιστοί.
Η τοπική μας Εκκλησία, η Ιερά Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας, με την καθοδήγηση του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Κλεόπα, παρά τα νέα δεδομένα, συνέχισε αθόρυβα, αλλά ουσιαστικά, το έργο της.
Σήμερα, φιλοξενούμε τον Ποιμενάρχη μας, με τη βοήθεια του οποίου, θα παρουσιαστεί απολογιστικά το έργο που συντελέστηκε το έτος 2020, το οποίο θα ήθελα εκ προοιμίου να σημειώσω ότι, αν και ήταν ομολογουμένως δύσκολο, ωστόσο ήταν και καρποφόρο.Σεβασμιώτατε, την ευχή Σας!
Μητροπολίτης Κλεόπας: Του Τεχθέντος Κυρίου μας την ευχή να έχετε!
Νικόλαος Κίτσιος: Η σημερινή συνέντευξη έχει κάτι το ξεχωριστό, αφού με τη βοήθεια του Θεού φτάσαμε στο τέλος μιας ακόμη χρονιάς και βρισκόμαστε ήδη στο κατώφλι του 2021.
Θα θέλαμε να μας παρουσιάσετε, υπό μορφή απολογισμού, το έργο που συντελέστηκε το 2020 στην Ι. Μητρόπολη Σουηδίας και, όπως πάντα, σημαδεύεται από την έμπνευση, την καθοδήγηση και την ασταμάτητη εργατικότητά σας, σε όλα τα επίπεδα.
Εκτός από το Λειτουργικό σκέλος, δηλαδή τη συνέχιση της τέλεσης Θείων Λειτουργιών, Ιερών Μυστηρίων και της εξυπηρέτησης των Χριστιανών μας, σε όλες τις Σκανδιναυϊκές χώρες, προς κάλυψη των πνευματικών τους αναγκών, θα θέλαμε να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στα εξής:
1. Σε κάποιο άρθρο σας, γράψατε: Ευτυχώς υπάρχει κι ο κορωνοϊός! Ευτυχία ή δυστυχία η ύπαρξη της πανδημίας;
Μητροπολίτης Κλεόπας:Η πανδημία μπορεί να εξεταστεί και να ερμηνευτεί κι από τις δύο πλευρές και πτυχές της, τη θετική και την αρνητική. Η θετική πλευρά της αντιμετώπισης της πανδημίας έχει ως εξής: Η Εκκλησία διδάσκει ότι οφείλει ο χριστιανός να μην αναζητά εγωϊστικά το δικό του συμφέρον, αλλά να διακονεί το συνάνθρωπο, προσέχοντας τη δική του υγεία και πρωτίστως των άλλων.
Όσα μέτρα ελήφθησαν από την Εκκλησία για την καταπολέμηση της πανδημίας, ελήφθησαν με γνώμονα και κριτήριο την ποιμαντική ευαισθησία, στα πλαίσια της εκκλησιαστικής οικονομίας και επ᾽ ουδενί τρόπω της κατάργησης της κανονικότητος, και παρά τις όποιες αρνητικές κριτικές, τις οποίες υπέστη η Εκκλησία, κατηγορουμένη για αδιαφορία, ατολμία και κοινωνική αναλγησία.
Ας μιλήσουμε τώρα για την αρνητική πλευρά της πανδημίας. Σε πρόσφατο άρθρο του, ο πολύ σεβαστός Αδελφός, Σεβ. Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, περιγράφει σε μια πρόταση τις παρούσες συνθήκες: “… ο ιός και με δική μας ευθύνη, συνεχίζει ακάθεκτος να εμπαίζει τις βεβαιότητες μας, να διαλύει τα σχέδια μας, να καταστρέφει το όνειρά μας, να απειλεί τη ζωή μας.”
Ταυτόχρονα, ο Σεβασμιώτατος μας συμβουλεύει: “… παίρνω τα μέτρα μου, φοράω μάσκα, κρατώ αποστάσεις, είναι ειδικά σήμερα έκφραση έγνοιας και αγάπης. Ισχυρό αντίδοτο στον πολιτισμό του ατομικισμού, του εγωκεντρισμού, του δικαιώματος.”
Ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, απευθυνόμενος προς τους Κορινθίους, τους πληροφορεί για το διάλογο που είχε με τον ίδιο τον Κύριο, όταν τον παρακάλεσε τρεις φορές να τον απαλλάξει από τον “σκόλωπα της σαρκός”. Η απάντηση που έλαβε ήταν η εξής: “Αρκεί σοι η χάρις μου. Η γαρ δύναμίς μου εν ασθενεία τελειούται”, δηλαδή, σου αρκεί η χάρη μου, γιατί η δύναμή μου φανερώνεται μέσα σ᾽ αυτή την αδυναμία σου. Ο Παύλος καυχάται για τις ταλαιπωρίες του, οι οποίες αποτελούν την αιτία που κατοικεί μέσα του η δύναμη του Χριστού.
“Η χάρη του Θεού είναι ένα νέο πρίσμα, πάνω από την ανθρώπινη λογική, που ζητά την κατανόηση των πάντων. Ένα πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπει κανείς τον πόνο ως δωρεά, τις ταλαιπωρίες ως ανύψωση σε μια σφαίρα άλλης βιωτής”, μας πληροφορεί ο Ελλογ. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Καραβιδόπουλος.
Επιτρέψτε μου, στο σημείο αυτό, να μιλήσω και για ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα, γι᾽ αυτούς που “εργαλειοποιούν” το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, έχοντας ιδιοτελή κίνητρα, με σκοπό την περιθωριοποίηση της Εκκλησίας στη σύγχρονη κοινωνία, για να εξυπηρετήσουν ιδεοληπτικούς λόγους και μικροκομματικά συμφέροντα.
Χαίρομαι που κυκλοφόρησε πρόσφατα το νέο βιβλίο του πολύ αγαπητού Αδελφού, Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, με τίτλο,Η Ορθόδοξη Εκκλησία και η πανδημία του Covid-19.
Για το Mυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και του τρόπου μετάδοσεώς της, ο Άγιος Μεσσηνίας αναφέρει τα εξής: “Το Mυστήριο της Θείας Ευχαριστίας είναι αδιαπραγμάτευτο, ως στοιχείο της ίδιας της ταυτότητας της Εκκλησίας. … (η οποία) ουδέποτε απεδέχθη την υποδειχθείσα από ορισμένους πολιτειακούς παράγοντες ποινικοποίηση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.” Αλλού, σημειώνει: “Δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε ανεύθυνα και επιπόλαια με κίνδυνο να γίνουμε υπαίτιοι διασποράς του ιού, θέτοντας με τον τρόπο αυτό σε κατάσταση επικινδυνότητας και τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας.”
Σημαντική είναι, επίσης, η ακόλουθη τοποθέτηση του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου για τη φυσική παρουσία και μετοχή μας στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας: “Η θεία Λειτουργία δεν είναι όμως θέαμα. Είναι κατεξοχήν λειτουργική σύναξη και κοινωνία εν Χριστώ και εν Πνεύματι αγίω, γι’ αυτό και απαιτεί φυσική παρουσία και μετοχή. Η εξ αποστάσεως συμμετοχή δεν υφίσταται.
Αποτελεί ανεπίτρεπτη εκκοσμίκευση, η οποία αλλοιώνει τον μυστηριακό χαρακτήρα της θείας Λειτουργίας.”
Ας αντιμετωπίσουμε, αδελφοί μου, την πανδημία ως ένα μυστήριο της ζωής μας, ας το φιλοσοφήσουμε κι έτσιθα εκτιμήσουμε περισσότερο τις ομορφιές της ζωής μας, τη σχέση μας με τους άλλους, θα γίνουμε πιο ανθρώπινοι και θα την δεχθούμε ως μια δοκιμασία που επιτρέπει ο Θεός. Τότε θ᾽ αναφωνήσουμε μαζίμε τον ΑπόστολοΠαύλο: “Χαίρω εν τοις παθήμασί μου” (Επιστολή προς Κολοσσαείς) και τότε οίδιος θα μας προτρέψει: “Μιμηταί μου γίνεσθε, καθώς καγώ Χριστού” (Α´ Επιστολή προς Κορινθίους).
2. Τα νέα του Καθεδρικού Ναού Στοκχόλμης. Έχουμε νέο εφημέριο.
Μητροπολίτης Κλεόπας:Δόξα τω Θεώ! Από τις αρχές Ιουνίου, έχουμε κοντά μας τον Παν. Αρχιμανδρίτη κ. Βαρθολομαίο Ιατρίδη, κάτοχο διδακτορικού διπλώματος, πολύγλωσσο κι αφοσιωμένο κληρικό. Του ευχόμαστε, καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα!
3. Τα νέα των άλλων ενοριών και χειροτονίες.
Μητροπολίτης Κλεόπας: Στις 22 Νοεμβρίου 2020, η χάρις του Θεού με αξίωσε να χειροτονήσω εις Πρεσβύτερον το Διάκονό μας στο Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της ΘεοτόκουΌσλο, Αιδ. κ. MaximeLesage, Γάλλο, ο οποίος ομιλεί 4 γλώσσες και λίαν προσφάτως ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές. Προσφέρει τις υπηρεσίες του εθελοντικά. Του ευχόμεθα, άξιος και στεριωμένος!
Στο Μητροπολιτικό Ναό του Όσλο γίνονται μεγάλα ανακαινιστικά έργα τα τελευταία 5 χρόνια, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του εφημερίου, Παν. Αρχιμανδρίτου κ. Αλεξάνδρου Λουκάτου, και των άξιων και δυναμικών συνεργατών του. Εκφράζω προς όλους τους την ευαρέσκειά μου και την ευγνωμοσύνη μου.
Το σημαντικότερο επίτευγμα της χρονιάς για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου Όσλο ήταν η αλλαγή του Καταστατικού, που διέπει την όλη ζωή και λειτουργία της ενορίας. Όντως, ιστορικό επίτευγμα!
Την επομένη των Χριστουγέννων, με επισκέφθηκαν δύο κληρικοί μας και μου έκαναν το ομορφότερο Χριστουγεννιάτικο δώρο. Μου πρότειναν την ίδρυση μιας ακόμη ενορίας, σε μια περιοχή που απέχει οδικώς δύο ώρες από τη Στοκχόλμη κι όπου δραστηριοποιούνται και διαβιούν τουλάχιστον 100 οικογένειες νεοφερμένων εξ Ελλάδος ιατρών, οι οποίοιεπιθυμούν διακαώς να ιδρυθεί ενορία στην πόλη τους, για να εκκλησιάζονται τακτικά.
Μπορεί ο κορωνοϊός να εισέβαλε για τα καλά στη ζωή της ανθρωπότητος καθόλης, όπως, επίσης,μια ακόμη χρονιά να πνέει τα λοίσθια,αλλά… η ζωή συνεχίζεται κι η Ζωή είναι ο Χριστός!
4. Τακτικά αναφέρεστε στη διοικητική αναδιοργάνωση των ενοριών μας. Σε τί επικεντρώνονται οι προσπάθειές σας;
Μητροπολίτης Κλεόπας:Στο να υπάρχει ομοιομορφία στη διοίκηση των ενοριών, με ομοιόμορφους κανονισμούς. Στοχεύουμε σε μια ενιαία διοίκηση, κάτω από την Ι. Μητρόπολη. Έτσι προστατεύονται οι ιερείς, οι ενορίες μας και η ίδια η Ι. Μητρόπολις.
Οφείλουμε πολλά στους εθελοντές νομικούς συμβούλους της Ι. Μητροπόλεως, τον κ. RafailPoumeyrau και τον κ. FredrikStyrlander. Με τη συστηματική νομική καθοδήγησή τους, τα πάντα να γίνονται ευσχημόνως και κατά τάξιν και όπως ορίζουν οι νόμοι στις 5 χώρες που απαρτίζουν πνευματικά την Ι. Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας.
5. Αν και έχετε αρκετές ευθύνες, συνεχίζετε την ακαδημαϊκή έρευνα και τη συγγραφή μελετών. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η μελέτη σας για τον π. Ευσέβιο Βίττη;
Μητροπολίτης Κλεόπας: Θεωρώ ότι η μελέτη και η συγγραφή είναι συνυφασμένα με τη διακονία του κληρικού. Δόξα τω Θεώ, άχρι τούδε, συνέλεξα αρκετό υλικό που αφορά αποκλειστικώς την ιερατική διακονία του μακαριστού π. Ευσεβίου στη Σουηδία. Αισιοδοξώ ότι, εντός του 2021, θα ολοκληρωθεί η συγγραφή της μελέτης αυτής και θα δει το φως της δημοσιότητος, προς πνευματική ωφέλεια και καταρτισμό, ιδία των εν Σκανδιναυΐα διαβιούντων αδελφών μας.
6. Σας αρέσειη έκφραση internetministry. Γιατί; Μιλήστε μας, επίσης, για την ίδρυση του ραδιοφωνικού προγράμματος της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας και για τις 12 πρώτες εκπομπές που πραγματοποιήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο.
Μητροπολίτης Κλεόπας:Το internetministry είναι μια αγαπημένη έκφραση,κυρίως των νέων στην ηλικία,αδελφών μας στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
Στα ελληνικά, θα την ονομάζαμε Διακονία του διαδικτύου. Είναι η πλέον σύγχρονη μέθοδος επικοινωνίας, θα έλεγα όλων πλέον των ηλικιών, ιδιαίτερα τώρα που, λόγω πανδημίας, θα πρέπει να τηρηθεί η κοινωνική αποστασιοποίηση, όλοι χρησιμοποιούν τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή ή περισσότερο το τηλέφωνό τους, για να επικοινωνήσουν με τον υπόλοιπο κόσμο ή να συνδεθούν, μέσω zoom, gotomeeting, teams, κλπ., με φίλους και συνεργάτες και να συμμετάσχουν σε groupmeetings, σε συνεδριάσεις και συνέδρια.
Η Εκκλησία δεν θα πρέπει να βλέπει την επικοινωνία αυτή με σκεπτικισμό και ενδοιασμούς, αλλά θα πρέπει ν᾽ αξιοποιήσει τις δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία.
Η τοπική μας Εκκλησία στη Σκανδιναυΐα, χάρη στη δική σας πρωτοβουλία, αγαπητέ μου κ. Κίτσιο, ξεκίνησε πριν 6 μήνες ραδιοφωνικό πρόγραμμα, με την επωνυμία MetropolisofSwedenPodcast.
Η σημερινή μας συνέντευξη είναι η 12η και τελευταία του 2020, με προσκεκλημένους κληρικούς, διανοούμενους, καλλιτέχνες, μουσικούς, γιατρούς και καθηγητές.
Η ενημέρωση είναι σημαντική, είναι το πιο ακριβό αγαθό στην εποχή μας. Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί η πρωτοβουλία μας αυτή, να ενημερώσουμε τα μέλη και τους φίλους μας για τις δραστηριότητές μας, να τους ενθαρρύνουμε να δραστηριοποιηθούν στα κοινά και να τους πληροφορήσουμε για διάφορα σύγχρονα θέματα, κοινού και ευρύτερου ενδιαφέροντος.
7. Πώς νοιώθετε που, πριν λίγες μέρες, εδωρήθη στην Ι. Μητρόπολη Σουηδίας ένας ναός στη Δανία;
Μητροπολίτης Κλεόπας: Συγκινημένος και ενθουσιασμένος. Δώρο Θεού! Πρόκειται για την ίδια θρησκευτική ομάδα που μας δώρισε στο παρελθόν τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης και το Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, επί αρχιερατείας του σεβασμίου προκατόχου κ. Παύλου. Είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες στην Καθολική Αποστολική Εκκλησία για την ιστορική δωρεά τους.
8. Συμπληρώθηκε ήδη ένας χρόνος από την Πατριαρχική Επίσκεψη στην έδρα της Ι. Μητροπόλεως στη Στοκχόλμη. Ποια θεωρείτε ως την εντονότερη ανάμνησή σας από την εδώ παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και της συνοδείας του;
Μητροπολίτης Κλεόπας: Την απλότητα του χαρακτήρα του, το πόσο προσήνους, απλός και καταδεκτικός ήταν προς όλους, μικρούς και μεγάλους. Ο Πατριάρχης του Γένους είναι ο Αρχηγός της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε ολόκληρο τον κόσμο, ο οποίος μεριμνά, αγωνίζεται και προσεύχεται“υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, ευσταθείας των αγίων του Θεού Εκκλησιών και της των πάντων ενώσεως.”
Ήδη, έχει ετοιμαστεί ο αφιερωματικός τόμος της Πατριαρχικής Επισκέψεως του 2019, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, όλες τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς, στην ελληνική και την αγγλική, καθώς και το ιστορικό της επισήμου Επισκέψεως. Θα εκδοθεί εντός του 2021. Αισιοδοξώ ότι θα έχουμε την υψίστη τιμή, να υποδεχθούμε και πάλι τον Παναγιώτατο στη Στοκχόλμη,όπου θα προστεί της τελετής των θυρανοιξίων του άρτι ανακαινισθέντος Καθεδρικού Ναού.
9. Ποιο θα χαρακτηρίζατε ως κορυφαίο γεγονός της χρονιάς στη ζωή της τοπικής μας Εκκλησίας και της Ομογένειάς μας στη Σκανδιναυΐα;
Μητροπολίτης Κλεόπας:Την εκ βάθρων εσωτερική ανακαίνιση και αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, την πρώτη στην ιστορία από της ανεγέρσεως του ναού το 1890, ακριβώς 130 χρόνιαμετά.
Η μεν εξωτερική εκ βάθρων ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε πέρυσι, από τις 15 Αυγούστου έως τις 25 Νοεμβρίου 2019.
Η εσωτερική ανακαίνιση άρχισε στις 30 Μαΐου και τελείωσε στις 30 Δεκεμβρίου 2020 κι έγινε σε 5 φάσεις. Ξεκίνησε από τα 3 δωμάτια του υπερώου, συνέχισε με το αριστερό και το δεξιό κλίτος, ακολούθησε με τη σολέα και το Ιερό Βήμα και ολοκληρώθηκε με τον κυρίως ναό, την πίσω αψίδα του υπερώου/μπαλκονιού και την ουρανία του κεντρικού ναού.
Εργάστηκαν αρκετά άτομα εξειδικευμένα, πολιτικοί μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, συντηρητές, σχεδιαστές, ζωγράφοι, αγιογράφοι, τεχνικοί, μαραγκοί και άλλοι.
Είμαι ευγνώμων στους φίλους μου σε όλο τον κόσμο και στην ενταύθα Ομογένεια, για τη συγκινητική συμπαράστασή τους στην εκπόνηση και ολοκλήρωση του ιστορικού αυτού έργου.
Η Ι. Μητρόπολις Σουηδίας ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη δαπάνη της εσωτερικής και εξωτερικής ανακαίνισης του Καθεδρικού Ναού, μιας και τα οικονομικά του Καθεδρικού Ναού δεν επέτρεπαν μια τέτοια δαπάνη, λόγω της πανδημίας.
Προσωπικά ανέλαβα την πρωτοβουλία εξεύρεσης δωρεών για την εκπόνηση της ανακαίνισης και ήμουν καθημερινά στις σκαλωσιές, στους 7 αυτούς μήνες, έχοντας το συντονιστικό ρόλο στην εκτέλεση του έργου από τα διάφορα συνεργεία.
Ο ρόλος του επισκόπου δεν του επιτρέπει να είναι, ούτε “εκ του μακρόθεν”, ούτε “αφ᾽ υψηλού”. Θα πρέπει να είναι ο πρώτος εργάτης και μπροστάρης σε όλα, για να δίνει το καλό παράδειγμα, να εμψυχώνει και να καθοδηγεί τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες του, ώστε σε ένα τέτοιο μεγάλο έργο, να είναι τα αποτελέσματα, όχι απλά ικανοποιητικά, αλλά αποδεκτά με ενθουσιασμό.
Αισιοδοξώ ότι κάποια στιγμή, μέχρι τα τέλη του 2021, θα εκδοθεί ένας αναμνηστικός αφιερωματικός τόμος στην ανακαίνιση του ναού, όπου εκεί θα υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από όλα τα στάδια της αποκατάστασηςκαι αρκετές πληροφορίες σχετικά με την εκπόνηση του συγκεκριμένου έργου.
Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας και με τους ακροατές μας μια πνευματική, ξεχωριστή εμπειρία που είχα κατά την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής φέτος. Ήμουν στο θρόνο, κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, και περιεργαζόμουνα το ναό και με θλίψη έβλεπα το εσωτερικό του, όπου κυριαρχούσε η παραλλαγή μεταξύ μαύρου και γκρίζου χρώματος και μ᾽ έπιασε το παράπονο, επειδή δε θα μπορούσα να ξεκινήσω την εσωτερική ανακαίνιση του ναού, εξαιτίας της πανδημίας. Άδειοι ναοί, οι ακολουθίες “και των θυρών κεκλεισμένων”, έσοδα σχεδόν ανύπαρκτα. Τότε, άκουσα μια φωνή μέσα μου, να μου λέει:
– Να μη στεναχωριέσαι. Η ανακαίνιση θα τελειώσει πολύ σύντομα.
Κούνησα το κεφάλι, προσπαθώντας να αποβάλω αυτή τη σκέψη από το μυαλό μου και να συνεχίσω την προσευχή μου, προβληματισμένος για την εξέλιξη της κατάστασης, λόγω κορωνοϊού. Ξανάκουσα, εκ δευτέρου, τη φωνή να επαναλαμβάνει την ίδια ακριβώς φράση, πιο έντονα αυτή τη φορά:
– Να μη στεναχωριέσαι. Η ανακαίνιση θα τελειώσει πολύ σύντομα.
Τότε κατάλαβα ότι η φωνή ήταν από άνωθεν. Πήρα δύναμη κι αμέσως μετά τη λατρευτική σύναξη, πήγα στο γραφείο μου, για να συντάξω ένα proposal, δηλαδή μια γραπτή εισήγηση, με λεπτομερή περιγραφή του έργου και τις σχετικές με αυτό δαπάνες, την οποία την έστειλα σε φίλους και γνωστούς, ζητώντας τη συμπαράστασή τους. Έγιναν πολλά, επίσης, τηλεφωνήματα, προς πάσα κατεύθυνση.
Επικαλέστηκα πολλές φορές τη χάρη και τις μεσιτείες του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, του πολιούχου και προστάτου του Καθεδρικού μας Ναού. Κι ο άγιος έκανε το θαύμα του και τον ευχαριστώ καθημερινά για τις πολλές ευεργεσίες του.
Προτίμησα την προσευχή και τη σιωπή για την επιτυχία του δύσκολου, ίσως για πολλούς ακατόρθωτου αυτού εγχειρήματος, γι᾽ αυτό και πέτυχε. Προτίμησα τους 7 μήνες της ανακαίνισης να κρατήσω το project μακριά από τη δημοσιότητα, χωρίς σχόλια και χωρίς φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Προτίμησα να τηρήσω “σιωπή ιχθύος”, ενστερνισθείς τη σοφία του Αγίου Ισαάκ του Σύρου:
“Η σιωπή είναι η γλώσσα του μέλλοντος αιώνος”.
“Η χάρις δεν είναι κατόρθωμα, αλλά ευλογία και δωρεά”, αναφέρει σε άρθρο του ο Ελλογ. κ. Τρύφων Τσομπάνης, Αναπλ. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης.
Φαίνεται αντιφατικό, αλλά είναι γεγονός ότι η δύναμη του Θεού φανερώνεται στην πληρότητά της μέσα στην ανθρώπινη αδυναμία και ατέλεια. Ως τέκνα Θεού Ζώντος, θα πρέπει να αποβάλουμε από μέσα μας κάθε νηπιώδη σκέψη και μικροψυχία και, με κριτήριο την πνευματική λογική, δηλαδή της πίστης “ως κόκκου σινάπεως” και της απόλυτης εμπιστοσύνης στην αγάπη του Θεού, να πορευόμεθα αισιόδοξοι, θαρραλέοι και με γενναίο φρόνημα. Έτσι, “τα αδύνατα παρ᾽ ανθρώποις”, τελικά γίνονται δυνατά και κατορθωτά!
10. Είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος για τη χρονιά που έρχεται;
Μητροπολίτης Κλεόπας:Πολύ αισιόδοξος, έτσι είμαι εκ φύσεως. Σύνθημά μου είναι ο λόγος του Ιερού Χρυσοστόμου: “Ουκ ιστάμεθα, πορευόμεθα γάρ!” Η στασιμότητα είναι σημάδι και διακριτικό της φθοράς και της θνησιμότητας. Θα πρέπει να είμαστε διαρκώς εν κινήσει, να δημιουργούμε, να οραματιζόμεθα, να εργαζόμεθα νυχθημερόν προς δόξαν Θεού, για να γευόμεθα τις ευλογίες και την έντονη παρουσία του Θεού στη ζωή και διακονία μας και στη ζωή των άλλων, των αδελφών μας.
11. Μια ευχή για το 2021.
Μητροπολίτης Κλεόπας: Ας μου επιτραπεί,να δανειστώ το περιεχόμενο των εορτίων ευχών που μου έστειλεένας πολύ αγαπητός Αδελφός Αρχιερεύς: “Ο Θεός γράφει ίσια με στραβές γραμμές, λέει παλιά εβραϊκή παροιμία. Για να επιτρέψει ο Θεός τη δοκιμασία, κάτι καλό θα επιδιώκει για όλους μας. Οι ευχές, οι προσευχές και η ποιμαντική σας εμπειρία ας μας καθοδηγούν στην ερμηνεία του. Το νέο έτος, ας μην μας επιστρέψει στην κανονικότητα αλλά στην κατανόηση του θελήματός Του. Ελάχιστος εν Χριστώ αδελφός, Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος”.
Νικόλαος Κίτσιος: Σεβασμιώτατε, απ᾽ όσα μας εκθέσατε, αντιλαμβανόμαστε ότι πράγματι για τη Μητρόπολη Σουηδίας το έτος 2020 υπήρξε ευλογημένο και θα τολμούσαμε να πούμε ότι είναι και έργο ουσίας, το οποίο επιτελείτε αθόρυβα και διακριτικά και το παρουσιάζετε όταν είναι ώριμο και στην κατάλληλη στιγμή.
Σε όλους εμάς, ως πνευματικά σας παιδιά, απομένει να προσευχόμαστε στον Κύριό μας, να σας χαρίζει υγεία, δύναμη, φώτιση και να συνεχίζετε το ποιμαντορικό σας έργο, προς δόξαν Θεού, για τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, που σας έταξε στην ιεραποστολική αυτή επαρχία και για τη σωτηρία μας.Πολλά τα έτη σας και καλή χρονιά!
Μητροπολίτης Κλεόπας: Και τα δικά σας έτη να είναι μήκιστα, ευλογημένα και υγιή κατ᾽ άμφω!
Καλή χρονιά, Αδελφοί μου, όπου γης, στην Ελλάδα, εντός και εκτός συνόρων, στον Ελληνισμό της Διασποράς και ιδιαίτερα στο ηγαπημένο ποίμνιο μας σε ολόκληρη τη Σκανδιναυΐα!
(Το φωτογραφικό υλικό είναι του κ. Νικολάου Κίτσιου.)