Σε διαχριστιανικό Συμπόσιο με θέμα την Εκκλησία παρευρέθη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσένιος. Το Διεθνές Συνέδριο διοργάνωσε το Αρχιαββαείο Pannonhalma, το αρχαιότερο μοναστήρι της Ουγγαρίας, ιδρυμένο το 996 στην περιοχή της Παννονίας, επί λόφου που φέρει το όνομα του εκεί γεννηθέντος Αγίου Μαρτίνου Επισκόπου Τουρώνης (4ος αι.). Στο συνέδριο συμμετείχε επίσης με εισήγηση ο διακεκριμένος Καθηγητής Δογματικής Θεολογίας και Φιλοσοφίας της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Λουδοβίκος.
Το Δ´ Διεθνές Διαχριστιανικό Συμπόσιο, με τίτλο «Church Built of Living and Dead Stones», για επίκαιρα θέματα Εκκλησιολογίας, διεξήχθη εντός του Αββαείου Pannonhalma στην Ουγγαρία στις 20-21 Σεπτεμβρίου 2024 και είχε πανηγυρικό χαρακτήρα καθώς ερτάζονται τα 800 χρόνια από τον επίσημο καθαγιασμό του Αββαείου. Συμμετείχαν, μεταξύ των επιφανών προσκεκλημένων, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας Rowan Williams, ο Αρχιεπίσκοπος Βιέννης Καρδινάλιος Christoph Schönborn κ.α., ενώ την Ορθόδοξη Εκκλησία εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσένιος.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την εναρκτήριο συνεδρία το πρωί της Παρασκευής, 20 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου σε φιλειρηνικά συνέδρια στην Ουγγαρία κατά το παρελθόν έτος, τα οποία απετέλεσαν ελπιδοφόρο σταθμό για τον διαθρησκειακό και διαχριστιανικό Διάλογο.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι υποχρέωση των διαλεγομένων είναι να διέπωνται από τη συναίσθηση του σφάλματος και της αμαρτωλότητος και την σύνολη καλλιέργεια πνευματικής ζωής, με στόχο της πορείας την εντολή που ο ίδιος ο Κύριος έθεσε ως βάση της Εκκλησίας «ίνα πάντες εν ώσι» (Ιω. 17,21). Αναλογιζόμενος τις προοπτικές του διαχριστιανικού διαλόγου, επεσήμανε ότι «δεν θα πρέπει να ασχολούμεθα μόνον με τα εξωτερικά, νομικά η διοικητικά ζητήματα που θα καθιστούσαν ορατή την ενότητα της Εκκλησίας», αλλά να αναζητήσωμε λύση στο εσωτερικό πρόβλημα, πως δηλαδή είμαστε χωρισμένοι, ενώ όλοι θεωρούμεθα μαθητές του Χριστού». Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε επίσης στη διδασκαλία της λειτουργικής εμπειρίας κατά την εκφορά της φράσεως: «Ο Χριστός εν μέσω ημών. Και ην, και έστι και έσται», καλώντας όλους να συμμετέχουν στη χριστοκεντρική συνάντηση και να είναι αισιόδοξοι ότι ο Χριστός μας ενώνει. Επεσήμανε τέλος ότι οι Πατέρες της Εκκλησίας είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της Αληθεία και πυξίδα στην πορεία της ζωής για κάθε Χριστιανό.
Στη διοργάνωση συμμετείχαν με ομιλίες και χαιρετισμούς ο ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Βιέννης Καρδινάλιος Christoph Schönborn και ο πρώην Αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας Rowan Williams. Η διοργάνωση του Συμποσίου έγινε από τον Dr Konrad Dejcsich, Διευθυντή πολιτιστικών υποθέσεων της Μονής, τον Καθηγητή Dr Tibor Görföl του Πανεπιστημίου του Pécs, την αξιότιμη κ. Monika Sarkadi, Διευθύντρια της γραμματείας πολιτισμού της Μονής. Παράλληλα συνεργάσθηκαν η Καθηγήτρια Dr Barbara Hallensleben (Πανεπιστήμιο Fribourg), ο Dr Johannes Oeldemann (Johann Adam Möhler-Institut, Padeborn), ο Καθηγητής Rudolph Prokschi (Pro-Oriente, Βιέννη), ο Dr π. Augustinus Sander (Συμβούλιο για την προώθηση της Ενότητος των Χριστιανών, Βατικανό) και η Dr Simone Sinn (Ινστιτούτο Bossey, Ελβετία). Κατά τη δεύτερη συνεδρία ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Λουδοβίκος ανέπτυξε το θέμα: «Eccesiology of Participation and Analogical Identity», ενώ τη δεύτερη ημέρα συμμετείχε σε σχετική ομάδα εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι στο Αββαείο Pannonhalma τον Οκτώβριο 2023 διεξήχθη η ετήσια Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας και Εξαρχίας Ουγγαρίας υπό την προεδρία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.