Μητροπόλεις Οικουμενικού Θρόνου
26 Απριλίου, 2023

Τοποθέτηση ψηφιδωτού στην Κρήνη της αυλής του Αγίου Νικολάου Σεούλ

Διαδώστε:

Μετά την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών, την Μεγάλη Παρασκευή 21 Απριλίου 20230, όσοι συμμετείχαν στον στολισμό του Επιταφίου είχαν την μοναδική ευκαιρία να δουν τα αποκαλυπτήρια του ψηφιδωτού στην Κρήνη της αυλής του καθεδρικού ναού του Αγίου Νικολάου στη Σεούλ.

Το ψηφιδωτό είναι αντίγραφο από το υπέροχο ψηφιδωτό που βρίσκεται στο Μαυσωλείο της Calla Placidia στην Ραβέννα (Ιταλία), και χρονολογείται από το δεύτερο τέταρτο του 5ου αιώνα.

Το ψηφιδωτό παριστάνει δύο λευκά περιστέρια να βρίσκονται σε μια μαρμάρινη γούρνα με βάση, στην οποία το ένα από τα δύο πίνει νερό, ενώ το άλλο κοιτάζει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Τα περιστέρια, ως γνωστόν, συμβολίζουν την αθωότητα και την αγνότητα (εξ ου και η φράση «ως αθώα περιστερά»). Επίσης συμβολίζουν και την ειρήνη από την εποχή του Κατακλυσμού του Νώε, όπως μας πληροφορεί η Παλαιά Διαθήκη. Γι᾽ αυτό τον λόγο η θέση του ψηφιδωτού στο κέντρο του Τριανταφυλλόκηπου της Ειρήνης (Pease Rose Garden) ταιριάζει απόλυτα με τον χώρο.

Επίσης το ψηφιδωτό θα θυμίζει στον θεατή το ξεδίψασμα από τον λόγο του Θεού και την διδασκαλία της Εκκλησίας, και η μαρμάρινη γούρνα σε σχήμα κολυμβήθρας το Μυστήριο του Αγίου Βαπτίσματος και την άφεση των αμαρτιών, όπως μας προτρέπει και η καρκινική επιγραφή στην περίφημη Φιάλη, που βρισκόταν στην αυλή της Αγίας Σοφίας και αποδίδεται στον άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο: ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ MONAN ΟΨΙΝ.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στην Κορεάτισσα Αγιογράφο – Ψηφιδογράφο Τατιάνα Σο (Seo Mi-kyeong) για την κατασκευή του πολύ όμορφου ψηφιδωτού, αλλά και σε όσους βοήθησαν για την τοποθέτησή του.

Περισσότερες Φωτογραφίες:

Διαδώστε: