Οικουμενικό Πατριαρχείο
04 Νοεμβρίου, 2018

Ολοκλήρωση της Γ΄ Ιερατικής Συνάξεως της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου

Διαδώστε:

Την Γ΄ τριήμερη Ιερατική Σύναξη πραγματοποίησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου από 31 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2018 στην περιοχή των Αρδεννών του Βελγίου. Το γενικό θέμα της φετινής συνάξεως ήταν : “Η Ποιμαντική των Νέων“.
Οι επίσημοι προσκεκλημένοι εισηγητές ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, ο Οσιολογιώτατος Ιερομόναχος π. Πέτρος από την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Essex της Αγγλίας και ο Καθηγητής της Ψυχολογίας της Θρησκείας στο Πανεπιστήμιο της Λουβαίνης Δρ. Βασίλειος Σαρόγλου.
Το απόγευμα της Τετάρτης 31 Οκτωβρίου 2018 οι κληρικοί της Μητροπόλεως, από τις τρεις χώρες της Μπενελούξ, συγκεντρώθηκαν υπό τον Ποιμενάρχη τους Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα για τρίτη συνεχή χρονιά, στη γραφική πόλη La Roche-en-Ardenne του Βελγίου, με σκοπό την επιμόρφωσή τους και την κοινωνία των προβληματισμών και των διαφόρων σημαντικών θεμάτων, τα οποία αφορούν στη διακονία τους.
Κατά την πρώτη συνεδρία τελέστηκε Μικρός Αγιασμός και ακολούθως έγινε η ανάγνωση του μηνύματος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος συνεχάρη με θερμούς λόγους τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου για την διοργάνωση της Συνάξεως με το τόσο σημαντικό θέμα της Ποιμαντικής Διακονίας των Νέων, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος και επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι ακόμη πιο σπουδαίο από το να μιλούν οι ποιμένες της Εκκλησίας για τους νέους είναι το να μιλούν με τους νέους.
Το μήνυμα του Παναγιωτάτου ακολούθησε η εναρκτήρια ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου, ο οποίος αφού ανέφερε τη ζωτική σημασία που έχουν οι Συνάξεις του Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως, τόνισε διάφορα σημεία του θέματος, όπως το γεγονός ότι ο ιερέας που έχει συνείδηση της ποιμαντικής του ευθύνης βλέπει την παρουσία νέων ανθρώπων στην ενορία του ως ένδειξη ζωτικότητας και προόδου. Επίσης ο Σεβασμιώτατος αναλύοντας τις ανάγκες των νέων από παιδαγωγικής και ψυχολογικής απόψεως, επεσήμανε ότι μέσα στο χώρο της Εκκλησίας οι νέοι μπορούν να ανακαλύψουν αυτά τα οποία επιζητούν. Τόνισε ακόμη την αξία του παραδείγματος ζωής που οφείλουν οι μεγαλύτεροι να προσφέρουν στους νέους. Είπε πως η αξία της τήρησης της Ιεράς Παράδοσης ως μετάδοση ζωντανής και ενεργού πραγματικότητας μπορεί να προσφέρει στους νέους την αλήθεια του Ευαγγελίου βοηθώντας τους στην πνευματική τους πρόοδο. Επεσήμανε ότι η ευθύνη για την προσέλκυση των νέων στη ζωή της Εκκλησίας ως ζωντανών μελών δεν είναι μόνον των κληρικών αλλά και ολόκληρης της ενορίας. Για το λόγο αυτό πρότεινε σε κάθε ενορία να υπάρχει ένας πυρήνας ανθρώπων που θα αναλαμβάνει με αγάπη και προσοχή τη ποιμαντική φροντίδα των νέων.
Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου τελείωσε με την παρουσίαση των συμμετεχόντων και διαδικαστικά θέματα.
Την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018 η Διάλεξη του Ιερομονάχου κ. Πέτρου με θέμα «Η σύγχρονη πραγματικότητα της Ορθοδόξου νεολαίας στην Δυτική Ευρώπη», εντυπωσίασε και έδωσε εναύσματα γόνιμης σκέψης και προβληματισμού στους συμμετέχοντες. Υπογραμμίστηκε από τον π. Πέτρο η ανάγκη να μπορούν οι ποιμένες να δίνουν μαρτυρία στους νέους για τη ζωντανή ελπίδα που υπάρχει στην Εκκλησία και ότι το μήνυμα της Εκκλησίας δεν έρχεται από το παρελθόν αλλά από το μέλλον, από τα «έσχατα». Ανέφερε προβλήματα των νέων και πρότεινε τρόπους επικοινωνίας με τους νέους. Τόνισε τη σπουδαιότητα της στιγμής της συνάντησης μεταξύ ποιμένος και νέου ανθρώπου στην Εκκλησία. Υπογράμμισε την αξία του ταπεινού φρονήματος του ιερέως κατά την υποδοχή νέων ανθρώπων, σύμφωνα με το παράδειγμα της ταπεινώσεως του Χριστού ως διδασκάλου και ως ποιμένος. Αναφέρθηκε στην κρίση του οικογενειακού θεσμού και των διανθρώπινων σχέσεων που βιώνουν οι νέοι σήμερα και πώς η Εκκλησία μπορεί να τους βοηθήσει. Η ευχαριστιακή διάσταση της Εκκλησίας μέσα στη Θ. Λειτουργία μπορεί να γίνει για το νέο άνθρωπο μία μοναδική πηγή έμπνευσης και απελευθέρωσης της καρδιάς του από φορτία δυσβάστακτα.


Την ίδια ημέρα η εισήγηση του Καθηγητή κ. Βασιλείου Σαρόγλου με θέμα «Νέοι, πίστη και Εκκλησία» έθεσε το επιστημονικό περίγραμμα το οποίο πρέπει να έχουν υπόψη τους οι ποιμένες της Εκκλησίας για να αναπτύξουν αποτελεσματικότερα την ποιμαντική διακονία τους προς τους νέους. Το πλαίσιο αυτό βασίζεται σε επιστημονικές και στατιστικές έρευνες και δείχνει την πολυπλοκότητα του θέματος ενώ δίνει και τις απαραίτητες κατευθύνσεις για έξοδο από αγκυλώσεις και φαινομενικά αδιέξοδα. Έγινε διεξοδική παρουσίαση των παραγόντων που επηρεάζουν τη σχέση των νέων με την Εκκλησία που έχουν να κάνουν τόσο με το οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον όσο και με την προσωπικότητα του νέου καθώς και με τις προσωπικές του εμπειρίες.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έγιναν δύο γλωσσικές ομάδες εργασίας (ελληνικά και αγγλικά) και στις οποίες συντονιστές ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος και ο Οσιολογιώτατος Ιερομόναχος κ. Πέτρος. Και στις δύο αυτές ομάδες εργασίας έγιναν ερωταποκρίσεις και αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος των μετεχόντων με τους συντονιστές για επιμέρους σημαντικά θέματα της ποιμαντικής προσέγγισης των νέων. Οι ιερείς μπόρεσαν να εκφράσουν την ποιμαντική τους αγωνία, να καταθέσουν τους προβληματισμούς τους και να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες πολύτιμες για την εξεύρεση απαντήσεων και λύσεων σε προκλήσεις και προβλήματα της ποιμαντικής των νέων.
Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου, Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018, ομόφωνα εγκρίθηκε ψήφισμα αποστολής ευχετηρίου επιστολής υπογεγραμμένης από όλους τους συμμετέχοντες, προς την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για τη συμπλήρωση 27 ετών από της ενθρονίσεώς Του στον Οικουμενικό Θρόνο.
Κατά τη διάλεξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου που επακολούθησε με θέμα «Η ποιμαντική αντιμετώπιση των νέων σήμερα», οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να εμβαθύνουν σε θέματα όπως η αφετηρία και η έννοια της Ποιμαντικής και ειδικότερα αυτής των νέων. Τονίστηκε από τον ομιλητή πως η Εκκλησία, μέσα στη ζωή του κόσμου, είναι μία διαρκής πρόσκληση και πρόκληση για υπέρβαση. Η ζωή στην Εκκλησία απαιτεί φρόνημα νεανικό και αγωνιστικό. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην αποτυχία του σύγχρονου πολιτισμού ενώ υπογράμμισε ότι η Εκκλησία μέσω της ενορίας είναι η «κατ’ εξοχήν θεραπευτική κοινότητα όπου ο άνθρωπος επανευρίσκει τη χαμένη του ακεραιότητα». Ο Σεβασμιώτατος εισηγητής αναφέρθηκε επίσης σε τρόπους ποιμαντικής προσεγγίσεως των νέων, την ανάγκη συνεργασίας ποιμένος και γονέων, στα χαρακτηριστικά της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας, στα ερωτήματα των νέων και στην ανάγκη να παίρνουν οι νέοι και τα παιδιά σωστές απαντήσεις ζωής και όχι ηθικιστικές. Τόνισε πως πρέπει να καταδειχθεί ότι ο Χριστός είναι το πλήρωνα της ζωής και πως η ποιμαντική διακονία είναι προσφορά αλήθειας με αγάπη και όχι εξουσιαστικά. Έγινε επίσης αναφορά στο θέμα της Εξομολόγησης και της Θείας Κοινωνίας γενικότερα αλλά και σε σχέση με τους νέους. Ο εισηγητής δεν παρέλειψε να αναφέρει περιστατικά από την πλούσια ποιμαντική του εμπειρία με τους νέους, καταδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι «η αλήθεια της Εκκλησίας μπορεί να καλύψει σύνολη τη ζωή του ανθρώπου, αρκεί να την προσφέρουμε σωστά» με αγάπη και σε πνεύμα ελευθερίας.


Επακολούθησε χρήσιμη συζήτηση, σύντομη παρουσίαση του επιτυχημένου τριημέρου Νεότητος (26-28 Οκτωβρίου 2018) από τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρεσβύτερο κ. Ciprian Popescu, υπεύθυνου νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως. Κατόπιν έγινε Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας με τους τρεις εισηγητές και την συμμετοχή του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου Δρ. Κωνσταντίνου Κενανίδη με θέμα «Ο ενεργός ρόλος των νέων και η συμμετοχή στην ενοριακή ζωή». Και πάλι δόθηκε η ευκαιρία σε όλους να εκφράσουν ερωτήματα, απόψεις και θέσεις για την καλύτερη ποιμαντική των νέων στις ενορίες.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας αναφέρθηκε κατόπιν διεξοδικά σε διάφορα πρακτικά θέματα για μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική ποιμαντική ενώ παρείχε χρήσιμες πληροφορίες και διευκρινήσεις για επιμέρους θέματα. Όλοι οι συμμετέχοντες ιερείς έλαβαν τον λόγο ευχαριστώντας για τη σύναξη αυτή, δηλώνοντας το τι θετικό αποκόμισαν από αυτή και εκφράζοντας γνώμες και προτάσεις για τη θεματολογία ή την οργάνωση μελλοντικών ιερατικών συνάξεων.
Έτσι η Γ΄ Τριήμερη Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου έλαβε τέλος με ευχαριστίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου προς τους εισηγητές και τους συμμετέχοντες και με την προσευχή λήξης.

Διαδώστε: