Αρχιεπισκοπή Αμερικής
06 Νοεμβρίου, 2019

Αρχιεπ. Αμερικής: Βάζουμε θεμέλια στην παιδεία

Διαδώστε:

«Στο εξής δεν θα κλείνει κανένα σχολείο, αλλά θα ανοίγουν νέα». Με αυτή τη  δέσμευση, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος ολοκλήρωσε την ομιλία του στο ετήσιο Επιμορφωτικό Σεμινάριο των Εκπαιδευτικών  στην Αστόρια.

«Σας συγχαίρω διότι ό,τι πετυχαίνουμε στην Αμερική το οφείλουμε σε εσάς. Δεν είναι εύκολο το έργο σας. Είμαι και εγώ εκπαιδευτικός. Ξέρω τις δυσκολίες και μάλιστα σε μια χώρα η οποία δεν ευνοεί τη διατήρηση της ταυτότητας που έχουμε, όχι επειδή την καταπολεμά, αλλά επειδή είναι τόσο δημοκρατική, τόσο ωραία, τόσο εύπορη που μας κάνει να ξεχνάμε τον πολιτισμό μας, τη γλώσσα μας και την καταγωγή μας. Είναι… σαν την χώρα των λωτοφάγων. Χρειάζεται προσπάθεια, νηφαλιότητα, υπομονή για να διατηρήσουμε την ταυτότητα και τον πολιτισμό μας που δεν είναι μόνο το σουβλάκι και το τζατζίκι, τα αγαπάμε κι αυτά, αλλά αυτός ο πολιτισμός απεικονίζεται στα δυο μνημεία που κοσμούν την αίθουσα αυτήν, που είναι η Ακρόπολη και η Αγια-Σοφιά», ανέφερε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Παράλληλα, όπως γράφει ο Εθνικός Κήρυκας, ο Αρχιεπίσκοπος προανήγγειλε ότι θα δοθεί έμφαση στην αναμόρφωση του ομογενειακού εκπαιδευτικού συστήματος, αναφερόμενος στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο, στην ενορία του Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ.

«Η Αρχιεπισκοπή βάζει καινούργια θεμέλια στο μέλλον της Παιδείας. Το Σάββατο γίνεται ένα μεγάλο συνέδριο για το μέλλον της Ελληνικής Παιδείας στο σχολείο του Φλάσινγκ και εκεί θα συσκεφθούμε και θα σκεφτούμε και θα σχεδιάσουμε όλοι μαζί πώς θα αναπτύξουμε τα σχολεία μας εδώ στη δημοκρατική και εύπορη χώρα των ΗΠΑ. Στο εξής δεν θα κλείσει κανένα σχολείο. Στο εξής θα ανοίγουν σχολεία», τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε μετά από αυτή την αναφορά.

Επιπλέον, ο κ. Ελπιδοφόρος στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της γυναίκας δασκάλας, τονίζοντας πως θεωρεί τις γυναίκες «καλύτερες εκπαιδευτικούς από τους άνδρες», ως προς τη σχέση τους με το παιδί, λόγω και του ρόλου και της σημασίας της μητρότητας. Πάντως, τόνισε ότι και η αντρική φιγούρα στην εκπαίδευση είναι απαραίτητη, παρομοιάζοντάς την με τον ρόλο του πατέρα.

Φωτογραφία «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη

Διαδώστε: