19/09/2022 19/09/2022 Ο ιερομόναχος Λουκάς από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους, ο οποίος σήμερα λογίζεται εκ των πλέον επιφανών αγιογράφων της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο οποίος, ως γνωστόν, αγιογραφεί τον Ναό του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν του Μανχάταν, βρέθηκε πρόσφατα στη Βοστώνη όπου αντιπροσώπευσε την Αθωνική Πολιτεία στην Έκθεση για το Άγιον Όρος. Μιλώντας στον...
19 Σεπτεμβρίου, 2022 - 10:08
Τελευταία ενημέρωση: 19/09/2022 - 12:23

Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η αγιογράφηση του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν

Διαδώστε:
Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η αγιογράφηση του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν

Ο ιερομόναχος Λουκάς από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους, ο οποίος σήμερα λογίζεται εκ των πλέον επιφανών αγιογράφων της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο οποίος, ως γνωστόν, αγιογραφεί τον Ναό του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν του Μανχάταν, βρέθηκε πρόσφατα στη Βοστώνη όπου αντιπροσώπευσε την Αθωνική Πολιτεία στην Έκθεση για το Άγιον Όρος.

Μιλώντας στον Εθνικό Κήρυκα και τον Θεόδωρο Καλμούκο, από το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο της Θεολογικής Σχολής o π. Λουκάς αναφέρθηκε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η αγιογράφηση του Ναού του Αγίου Νικολάου. “Έχουμε τελειώσει τον δυτικό τοίχο της εκκλησίας και θα προχωρήσουμε τώρα στον ανατολικό και στους υπολοίπους νότιο και βόρειο τοίχο”.

Σχετικά με το πότε θα ολοκληρωθεί η αγιογράφηση, είπε, «πιστεύομε ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να ολοκληρωθεί», ενώ σε ερώτηση γιατί χρειάσθηκε τόσος χρόνος, απάντησε πως «ήταν δύσκολη η κατασκευή από πλευράς αρχιτεκτονικής, κι ακόμα δηλαδή υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να λυθούν, είναι δηλαδή δύσκολη η κατασκευή».

Σε ερώτηση πώς βλέπει την κατασκευή γενικά, ο π. Λουκάς είπε πως «μπορώ να πω ότι είναι πολύ ωραία, χαρακτηρίζει τον κ. Καλατράβα, είναι κάτι το οποίο ταιριάζει σ’ αυτόν τον χώρο με τους ουρανοξύστες, με όλα αυτά τα σύγχρονα πράγματα της Νέας Υόρκης, νομίζω ότι δένει».

Αναφορικά με το αν εμπίπτει στην Ορθόδοξη αρχιτεκτονική, είπε ότι «η Ορθόδοξη αρχιτεκτονική χαρακτηρίζεται κυρίως από τον τρούλλο που έχει ο ναός. Το άσπρο του ναού μπορεί να μας παραπέμψει στις Κυκλάδες με τις όμορφες εκκλησιές των νησιών της Ελλάδος, οπότε δεν νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο δεν συνάδει με τον Ελληνισμό και με την Ορθοδοξία».

Ο ίδιος έμαθε να αγιογραφεί, όπως είπε, «στο Αγιο Ορος από παλιότερους πατέρες, μόνο αυτό. Είχα βρει ένα – δυο πατέρες που ήταν και στο μοναστήρι μας που ζωγράφισαν, αλλά από εκεί και πέρα όποτε εύρισκα κάποιον παλιό αγιογράφο πήγαινα, τον ρωτούσα, έβλεπα τη δουλειά του και κυρίως βλέποντας τις παλιές τοιχογραφίες του Αγίου Ορους, του Πρωτάτου και άλλων ναών».

Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να την βρείτε ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης: 

ΗΠΑ: Εγκαίνια της έκθεσης «Άγιον Όρος: Η κιβωτός της Ορθοδοξίας»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων