Αρχιεπισκοπή Αμερικής
25 Απριλίου, 2022

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αμερικής για την Γενοκτονία των Αρμενίων – Αντιδράσεις από την Τουρκία

Διαδώστε:

Με αφορμή την χθεσινή Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Αρμενίων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος προέβη σε σχετική ανάρτηση στον λογαριασμό του στο twitter. Την ίδια στιγμή αντιδράσεις υπήρξαν από την Τουρκά για τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν ο οποίος χρησιμοποίησε τον όρο “Γενοκτονία Αρμενίων.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

“Αυτήν την Κυριακή της Αναστάσεως, που συμπίπτει με την επέτειο μνήμης για την Γενοκτονία των Αρμενίων, ας θυμηθούμε εκείνους που εκοιμήθηκαν ελπίζοντας στην ανάστασή τους εκ νεκρών, και ας προσευχηθούμε ότι τέτοιες σκληρότητες δεν θα ξαναβιώσει η ανθρωπότητα”, έγραψε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

 

Αντίδραση από την Τουρκία για την χρήση του όρου ¨Γενοκτονία Αρμενίων”

«Επανάληψη του λάθους που έκανε το 2021» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τη γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάνει λόγο για «υποκρισία» ορισμένων δυτικών ηγετών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησε την έκφραση «Γενοκτονία των Αρμενίων» για τα γεγονότα του 1915 σε γραπτή του δήλωση χθες Κυριακή, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, γράφει η τουρκική ιστοσελίδα milliyet.com.tr.

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε αυτά τα γεγονότα ως «μία από τις μεγαλύτερες μαζικές φρικαλεότητες του 20ού αιώνα» προσθέτει η τουρκική ιστοσελίδα και συνεχίζει:

«Τιμούμε τη μνήμη του ενάμιση εκατομμυρίου Αρμενίων που εκτοπίστηκαν σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στον θάνατο και θρηνούμε για την τραγική απώλεια τόσων πολλών ζωών» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία» μετά τον Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος χρησιμοποίησε την ίδια λέξη στη δήλωσή του το 1981.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επέτειο των 107 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων:

 

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι οι δηλώσεις για τα «γεγονότα του 1915» δεν συνάδουν με τα ιστορικά γεγονότα και το διεθνές δίκαιο και δεν είναι έγκυρες».

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Δηλώσεις που είναι ασυμβίβαστες με τα ιστορικά γεγονότα και το διεθνές δίκαιο σχετικά με τα γεγονότα του 1915 δεν είναι έγκυρες. Αυτό περιλαμβάνει τη σημερινή (χθεσινή) ατυχή δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν, η οποία αποτελεί επανάληψη του λάθους που έκανε το 2021.

Απορρίπτουμε τέτοιες δηλώσεις και αποφάσεις που διαστρεβλώνουν ιστορικά γεγονότα με πολιτικά κίνητρα και καταδικάζουμε όσους επιμένουν σε αυτό το λάθος. »Οι μονόπλευρες και επιλεκτικές προσεγγίσεις που δεν εξυπηρετούν άλλο σκοπό από το να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία είναι ηθικά προβληματικές και πολιτικά κακόβουλες.

Μια ανθρωπιστική και ευσυνείδητη στάση απαιτεί να θυμόμαστε όλα τα δεινά που βιώθηκαν εκείνη την εποχή, ανεξάρτητα από εθνοτικές ή θρησκευτικές διακρίσεις. »Η Τουρκία τιμά με σεβασμό τα δεινά όλου του οθωμανικού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των Αρμενίων. Απορρίπτουμε τις προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί αυτός ο πόνος ως πολιτικό υλικό.

Η Τουρκία είναι της γνώμης ότι αμφιλεγόμενες περίοδοι της ιστορίας, όπως τα γεγονότα του 1915, πρέπει να διερευνηθούν χωρίς προκαταλήψεις, εντός του πλαισίου των επιστημονικών και νομικών αρχών, και να επιτευχθεί μια δίκαιη μνήμη.

Με αυτή την αντίληψη, η Τουρκία πρότεινε τη σύσταση Μικτής Ιστορικής Επιτροπής και άνοιξε τα αρχεία της. »Η Τουρκία προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επικρατήσουν στην περιοχή της και στον κόσμο και το πνεύμα συνεργασίας έρχεται στο προσκήνιο. Η πρωτοβουλία εξομάλυνσης που ξεκίνησε με την Αρμενία είναι μια άλλη εκδήλωση αυτής της κατανόησης».

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών:

Πρόταση νόμου την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας στην τουρκική βουλή

Ο αρμενικής καταγωγής Τούρκος βουλευτής Γκάρο Παϊλάν κατέθεσε πρόταση νόμου την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας, στην τουρκική βουλή, όπως αναφέρει το agos.com.tr.

«Με το νομοσχέδιο που κατέθεσα στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας για την 107η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ζητώ την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, την αφαίρεση των ονομάτων των υπευθύνων της Γενοκτονίας από τους δημόσιους χώρους, την αντικατάστασή τους με τα ονόματα των δημοσίων υπαλλήλων που τάχθηκαν κατά της Γενοκτονίας και την χορήγηση τουρκικής υπηκοότητας στα θύματα και στα μέλη των οικογενειών τους» δήλωσε ο Παϊλάν, προκαλώντας αντιδράσεις από τους Τούρκους συναδέλφους του.

«Η μεγάλη καταστροφή του αρμενικού λαού θα πρέπει να συζητηθεί, να ονομαστεί και να αποδοθεί δικαιοσύνη στο τουρκικό κοινοβούλιο . Εάν επιτευχθεί αυτό, δεν θα έχει σημασία τι έχουν να πουν σχετικά οι αρχηγοί κρατών και κοινοβουλίων άλλων χωρών. Η μόνη κοινωνία που θα γιατρέψει τις πληγές του αρμενικού λαού είναι η τουρκική κοινωνία και το μόνο κοινοβούλιο είναι η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση» σχολίασε ο αρμενικής καταγωγής βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, συνεχίζοντας: «Η γενοκτονία των Αρμενίων έγινε σε αυτά τα εδάφη και η δικαιοσύνη της μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε αυτή τη γη, στην Τουρκία. Ένας από τους λαούς με σημαντικό πληθυσμό που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, μεταξύ των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων, ήταν και οι Αρμένιοι».

Με πληροφορίες από protothema, agos.com.tr, whitehouse.gov

 

Διαβάστε ακόμη: Μ. Χαρακόπουλος: Να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Διαδώστε: