Το Ελληνικό Κολλέγιο και η Ελληνική Ορθόδοξος Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη, τίμησαν τη 17η επέτειο από την εν Κυρίω κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιάκωβου, την Κυριακή 10 Απριλίου. Η μελωδική ψαλμωδία των φοιτητών της Σχολής, την οποία τόσο αγαπούσε ο Αρχιεπίσκοπος κυρός Ιάκωβος, συνόδευσε τις προσευχές του ιερού μνημοσύνου για την αιώνια ανάπαυση της ψυχής του.
Η ημέρα ξεκίνησε με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο Παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού, ακολουθούμενη από επιμνημόσυνη δέηση που ανεπέμφθη στον τάφο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ναζιανζού κ. Αθηναγόρα. Στη συνέχεια, ακολούθησε εκδήλωση στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο, ξεκινώντας με τις ευλογίες και τους χαιρετισμούς του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδόφορου, τους οποίους μετέφερε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Αθηναγόρας.
Εν συνεχεία, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμισού κ. Ιωακείμ παρουσίασε κεντρική ομιλία σχετικά με τον βίο και την πνευματική κληρονομιά του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου. Τόνισε ιδιαίτερα την αφοσίωση του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου στην υλοποίηση του έργου ανέγερσης της σημαντικής για την καλλιέργεια των γραμμάτων βιβλιοθήκης της Σχολής.
Μετά την κεντρική ομιλία, ο Δρ. Ηλίας Πατσαβός, ομότιμος καθηγητής του Κανονικού Δικαίου και στενός φίλος του Αρχιεπισκόπου Ιάκωβου, μοιράστηκε αναμνήσεις και εμπειρίες από τα νεανικά του χρόνια και από την σχέση του με τον Αρχιεπισκόπο Ιάκωβο που την περίοδο εκείνη υπηρετούσε ως ιερέας της ενορίας του.
Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής κ. Γεώργιος Καντώνης μοιράστηκε και αυτός μια προσωπική διήγηση από τις σχέσεις της οικογενείας του με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο και σημείωσε πόσο περήφανος είναι διότι η Σχολή τίμησε τη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου και διότι κρατά ζωντανή ως αιώνια αναμμένο λύχνο τη μνήμη του, τόσο πρακτικώς όσο και πνευματικώς.
Ποιος ήταν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κυρός Ιάκωβος
Ο κατά κόσμον Δημήτριος Κουκούζης γεννήθηκε στην Ίμβρο στις 29 Ιουλίου 1911.
Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης το 1934. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1934 από τον Μητροπολίτη Δέρκων Ιωακείμ. Από το 1934 μέχρι το 1939 υπηρέτησε ως Αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως Δέρκων.
Το 1939 κλήθηκε στην Αμερική, όπου υπηρέτησε ως Αρχιδιάκονος του τότε Αρχιεπισκόπου Αμερικής και μετέπειτα Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα.
Τον Ιούνιο του 1940 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον Επίσκοπο Βοστώνης Αθηναγόρα και υπηρέτησε ως Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Χάρτφορδ στο Κονέκτικουτ. Παράλληλα δίδασκε στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. Υπηρέτησε σε διάφορους Ναούς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Το 1942 διορίστηκε προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Βοστώνης, όπου παρέμεινε μέχρι το 1954. Το 1945 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Στις 6 Φεβρουαρίου 1955 χειροτονήθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι τιτουλάριος Επίσκοπος Μελίτης.
Τη χειροτονία τέλεσε ο Μητροπολίτης Δέρκων Ιάκωβος, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Πριγκηποννήσων Δωρόθεο και Σάρδεων Μάξιμο Επί μία πενταετία υπηρέτησε ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.
Τη χειροτονία τέλεσε ο Μητροπολίτης Δέρκων Ιάκωβος, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Πριγκηποννήσων Δωρόθεο και Σάρδεων Μάξιμο.
Στις 5 Απριλίου 1956 προήχθη σε τιτουλάριο εν τιμητική ενεργεία Μητροπολίτη.
Στις 14 Φεβρουαρίου 1959 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Βορείου και Νοτίου. Ενθρονίστηκε την 1 Απριλίου 1959. Από τη θέση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής παραιτήθηκε στις 30 Ιουλίου 1996. Εκοιμήθη στις 10 Απριλίου 2005.
Φωτογραφίες: Maliotis Cultural Center of Hellenic College Holy Cross