Tην Κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάϊτς της Νέας Υόρκης, επισκέφτηκε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία της Γ’ Στάσης Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου στον ομώνυμο Ιερό Ναό παρουσία λιγοστού κόσμου λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου – Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”
Στο κήρυγμα του, ο Σεβασμιώτατος παρομοίασε την Εκκλησία σαν την μητέρα που είναι διατεθειμένη να θυσιαστεί για το καλό του παιδιού της, θέλοντας να τονίσει την ανάγκη οι πιστοί να υπακούσουν στις οδηγίες των αρχών και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για την δική τους προστασία από την πανδημία, αλλά και για το κοινό καλό.
Μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:
“Είμαστε ήδη στους Γ’ Χαιρετισμούς, στην πορεία αυτή που ξεκινήσαμε για το Άγιο Πάσχα, σε μία πορεία που ξεκίνησε με δυσκολίες. Όπως κάθε πορεία για το Πάσχα, όπως κάθε πορεία για την Ανάσταση, έτσι και αυτή η πορεία έχει μέσα της το πάθος, την Σταύρωση και όλα όσα συνοδεύουν αυτό το πάθος και αυτή την Σταύρωση. Γι’ αυτό και η Εκκλησία πάντοτε σε αυτή την πορεία σαράντα μέρες προ της Αναστάσεως, προ του Πάσχα, όρισε οι χριστιανοί να νηστεύουν. Είναι μία δύσκολη πορεία, νηστίσιμη πορεία. Μέσα σε αυτήν την πορεία όμως, σκεφτείτε ότι είναι μία πορεία μέσα σε μία έρημο όταν ακόμα και η έρημος η φυσική στην Αφρική ή οπουδήποτε αλλού υπάρχει έρημος, ακόμα και εκεί όταν ο Θεός έχει βάλει οάσεις μικρές, μικρές πηγές νερού και σκιάς με δέντρα όπου μπορούν οι άνθρωποι στην πορεία τους να ξεκουράζονται, πόσο μάλλον ο Θέος έχει βάλει σε αυτήν την πορεία μας προς την Ανάσταση, έχει βάλει οάσεις τέτοιες σαν την αποψινή όπου ξεκουραζόμαστε, πίνουμε νερό πνευματικό, δροσιζόμαστε κάτω από την σκιά της προσευχής και της ψαλμωδίας ώστε να συνεχίσουμε την πορεία μας για την Ανάσταση.
Εφέτος όμως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Είναι λίγο πιο δύσκολα για όλους μας. Πέραν της πνευματικής πορείας, της προσευχής, πέραν της σωματικής νηστείας που κάθε χρόνο τα έχουμε, εφέτος έχουμε και μια επιπλέον δυσκολία, είναι η δυσκολία αυτή με τον ιό ο οποίος μας έφτασε στο σημείο να παρακαλούμε τους χριστιανούς να μην έρχονται στην εκκλησία, να μην μπαίνουν στους ναούς, να μην προσκυνούν τις εικόνες αλλά όλα αυτά να τα κάνουν από απόσταση, να το κάνουν πνευματικά, στα σπίτια τους, παρακολουθώντας τις ακολουθίες από τα μέσα της τεχνολογίας τα οποία έχουμε άφθονα σήμερα σε αυτήν την εποχή.
Χαίρομαι διότι ότι εκκλησίες μας είναι άδειες και βλέπω και σήμερα είναι άδεια η εκκλησία. Θα προτιμούσα ούτε εσείς να μην είχατε έρθει σήμερα να σας πω την αλήθεια διότι αυτό ζητήσαμε όλοι μας από εσάς τους χριστιανούς και ξέρω ότι ζητάμε κάτι το οποίο είναι παράξενο, παράδοξο. Το ξέρουμε ότι αυτό που ζητάμε είναι δύσκολο διότι οι χριστιανοί μας αγαπούν την Εκκλησία, θέλουν να έρχονται στο ναό και να προσεύχονται. Όμως θα σας πω κάτι το οποίο ίσως σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί γίνεται όλο αυτό. Σήμερα στους Χαιρετισμούς, όπως και σε κάθε Χαιρετισμό προσκυνούμε και ψάλλουμε στην Παναγία μας ως Μητέρα, Μητέρα την αποκαλούμε – “Μήτερ του Θεού φύλαξον ημάς υπό την σκέπην Σου” (Μητέρα του Θεού, Μητέρα μας να μας φυλάξεις κάτω από την στέγη Σου).
Όσες από εσάς δεν είστε ήδη μητέρες οι ίδιες, σίγουρα όμως όλοι μας είχαμε και έχουμε μια μητέρα και ξέρουμε τι θα πει “μητέρα” και ο ρόλος της μητέρας στην ζωή μας, εδώ, την φυσική. Σκεφτείτε ότι η Μητέρα του Θεού, η Παναγία, είναι Αυτή η οποία είδε τον Υιό Της να θυσιάζεται για όλο τον κόσμο, που αυτό δεν είναι καθόλου φυσικό. Φυσικό είναι οι μητέρες να θυσιάζονται για να σώσουν τα παιδιά τους.”
Παρακολουθήστε ολόκληρο το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τηλεδιάσκεψη για τον κορωνοϊό στην Αμερική