Επίσκεψη στην Ανάπολη, πρωτεύουσα της πολιτείας του Μέριλαντ, πραγματοποίησε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος την Δευτέρα 10 Μαΐου 2021.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης και με αφορμή την 200η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ο Σεβασμιώτατος κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του ζωγράφου Κωνσταντίνου Μπρουμίδη, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.
Στην τελετή παρευρεύθηκαν επίσης ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος, ο Δήμαρχος της πόλης Γκάβιν Μπάκλεΐ, ο γερουσιαστής Έντουαρντ Ράΐλΐ και κληρικοί της περιοχής.
Ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, γνωστός ως ο «Μιχαήλ Άγγελος των ΗΠΑ», είχε ελληνική και ιταλική καταγωγή και είχε φιλοτεχνήσει τον εσωτερικό διάκοσμο της ροτόντας του αμερικανικού Καπιτωλίου, κερδίζοντας μια θέση στο πάνθεον των Αμερικανών καλλιτεχνών.
Να σημειωθεί ότι η ιστορική πόλη της Ανάπολις είχε συνεισφέρει στον Ελληνικό Αγώνα, καθώς υπήρχε έντονη παρουσία του φιλελληνικού κινήματος.
Το άγαλμα του ζωγράφου Κωνσταντίνου Μπρουμίδη στο πάρκο της Ανάπολις
Ο Μπρουμίδης (1805-1880) γεννήθηκε στην Ιταλία από Ελληνα πατέρα και Ιταλίδα μητέρα. Το 1854 μετανάστευσε στις ΗΠΑ και ξεκίνησε να ζωγραφίζει το εσωτερικό του Καπιτωλίου. Οι τοιχογραφίες του υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Τον Απρίλιο του 2007, η αμερικάνικη κυβέρνηση διοργάνωσε τελετή για να τιμήσει την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την ημέρα της γεννήσεώς του.
Ο Κωνσταντίνος ήταν γιος του Σταύρου Μπρουμίδη από τα Φιλιατρά, ο οποίος έφυγε για την Ιταλία λίγο πριν ή λίγο μετά τα Ορλωφικά (1770), για να αποφύγει τους διωγμούς των Τούρκων, και της Ιταλίδας Αννα Μπιαντσίνι.
Γεννήθηκε στη Ρώμη το 1806 και σε πολύ μικρή ηλικία έδειξε το σπάνιο ταλέντο του. Σε ηλικία 13 ετών γράφτηκε στην Ακαδημία του Αγίου Λουκά της Ρώμης. Αργότερα μαθήτευσε δίπλα στον σπουδαίο Αντόνιο Κανόβα και τον Μπερτέλ Τόρβαλντσεν. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα τέχνης σε διάφορα μουσεία και μαθήτευσε δίπλα σε διακεκριμένους ζωγράφους, που δημιουργούσαν τοιχογραφίες.
Μαζί με άλλους ζωγράφους, ανέλαβε την αποκατάσταση των τοιχογραφιών του Ραφαήλ στο Βατικανό. Την ίδια εποχή φιλοτέχνησε την προσωπογραφία του Πάπα Πίου Θ’. Οι αναταραχές και η τεταμένη πολιτική κατάσταση στην Ιταλία όμως, τον ανάγκασαν, να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ το 1852.
Εκεί, σε πολύ σύντομο διάστημα, έγινε γνωστός, απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα και ξεκίνησε να ζωγραφίζει εικόνες σε εκκλησίες. Αυτό βέβαια, που τον έκανε διάσημο ήταν η τοιχογράφηση του Καπιτωλίου της Ουάσιγκτον, στον τεράστιο θόλο του οποίου φιλοτέχνησε την «Αποθέωση του Ουάσιγκτον».
Συνολικά, τοιχογράφησε περισσότερα από 1.500 τ.μ. στο Καπιτώλιο, σε διάστημα 25 ετών. Οι αναγεννησιακές του επιρροές (Μιχαήλ Αγγελος, Ραφαήλ), σε συνδυασμό με τις ρομαντικές τάσεις της εποχής του, είναι φανερές στα έργα του Μπρουμίδη, που από τους κριτικούς τέχνης πήρε το προσωνύμιο «Μιχαήλ Αγγελος των ΗΠΑ». Ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, ένας ακόμα μεγάλος Ελληνας, πέθανε τον Φεβρουάριο του 1880.
Τα εγκαίνια του αγάλματος έγιναν στις 19 Οκτωβρίου 2019 από το Foundation of Hellenism in America.