Αρχιεπισκοπή Αμερικής
25 Σεπτεμβρίου, 2021

Θεολογική Σχολή Βοστώνης: Βιβλιοθήκη στη μνήμη του π. Γεωργίου Καραχάλιου

Διαδώστε:

Στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο, που βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη της Ελληνικής Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής και του Ελληνικού Κολλεγίου του “Τιμίου Σταυρού”, εγκαινιάστηκε πρόσφατα τη βιβλιοθήκη «Rev. Dr. George Karahalios Library and Lounge», στη μνήμη του εκλιπόντος συζύγου της πρωτοπρεσβύτερου Γεώργιου Καραχάλιου. Αυτός ο φιλόξενος και ευέλικτος χώρος ολοκληρώθηκε με τη γενναιόδωρη δωρεά της πρεσβυτέρας Καλυψώ “Lee” Καραχάλιος, προς τιμή του συζύγου της.

Η πρεσβυτέρα Καλυψώ είπε πως «είναι τιμή μου να μπορέσω να βοηθήσω έστω και λίγο το Mαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο στο οποίο εγώ και ο σύζυγός μου είμαστε στενά συνδεδεμένοι για πάνω από πενήντα χρόνια».

Συνέχισε τονίζοτνας: «Σ’ αυτόν τον χώρο που ανοίγει τις πόρτες του φιλόξενα σε όλη την Oμογένεια νιώθω ότι δεν είναι απλά μία Kοινότητα κάτω από την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής μας αλλά είναι μία οικογένεια με κοινές ρίζες, κοινά όνειρα κι όλοι ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπο. Αισθάνομαι ευλογημένη και χαρούμενη που είμαι μέλος αυτής της οικογένειας».

Ο μακαριστός π. Γεώργιος Καραχάλιος υπηρέτησε την Θεολογική σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης (HCHC) σε διάφορους ρόλους: ως καθηγητής φιλοσοφίας, ως αντιπρόεδρος. Επίσης, διετέλεσε επί σειρά ετών ως πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Βοστώνης, αλλά και ως εφημέριος για τα Ελληνορθόδοξα μέλη του Αμερικανικού Στρατού και των πολιτών που εργάζοταν εκεί.
Ταυτόχρονα ήταν και ιερατικός προϊστάμενος στην κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης η οποία έδρευε αρχικά στην πόλη Laurence (Λόρενς) της Μασαχουσέτης και στη συνέχεια μετακόμισε στη γειτονική πόλη Andover (Αντόβερ), όπου με ενέργειές του χτίσθηκε καινούργιος ναός και το νέο κοινοτικό συγκρότημα.

Η πρεσβυτέρα Καλυψώ γεννήθηκε στην Πάρο της Ελλάδας και στη συνέχεια ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η μεταναστευτική της εμπειρία την διαμόρφωσε σε ένα άτομο που αγκαλιάζει νέους πολιτισμούς και ανθρώπους, ενώ εξακολουθεί να διατηρεί στενή σχέση με τις ελληνικές ρίζες και παραδόσεις της. Κατείχε διάφορες διοικητικές θέσεις στον αμερικανικό στρατό και σε άλλους κυβερνητικούς οργανισμούς. Υπήρξε ενεργό μέλος στις κοινότητες όπου υπηρέτησε ο σύζυγός της, συμμετέχοντας σε διάφορες χορωδίες και ψάλλοντας, ενώ ηγούταν σε πολλές φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Επίσης δημοσλιευσε βιβλία μαγειρικής ελληνικής κουζίνας τα οποία έχουν γίνει πολυ δημοφιλή.

Επιπλωμένος με άνετους δερμάτινους καναπέδες και εξαιρετικές ελαιογραφίες, αυτός ο ζεστός και φιλόξενος χώρος, ακριβώς έξω από το αίθριο του Κέντρου και δίπλα στο νέο «Καφενείο», είναι ανοιχτός σε όλη την κοινότητα, καθώς και σε φοιτητές, καθηγητές του Ελληνικού Κολλεγίου Τιμίου Σταυρού, και προσωπικό. Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί μια μεγάλη συλλογή ελληνικών και αγγλικών βιβλίων και περιοδικών για ενήλικες και παιδιά, καθώς και επιτραπέζια παιχνίδια όπως σκάκι και τάβλι. Από τη δημιουργία του, έχει γίνει δημοφιλής χώρος στέκι για όλες τις ηλικίες και χρησιμοποιείται από ένα ευρύ φάσμα επισκεπτών που έρχονται να διαβάσουν, να μελετήσουν, να επισκεφτούν φίλους, να παίξουν παιχνίδια, να ακούσουν μουσική στα ηχεία Bluetooth και να απολαύσουν τον ελληνικό καφέ, φραπέ ή ελληνικά γλυκά.

 

Διαδώστε: