Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, Γεώργιος Καντώνης, με ανακοινωθέν του πληροφορεί για την επαναβεβαίωση της ακαδημαϊκής αναγνώρισης αμφοτέρων των Σχολών, από τις αρμόδιες Ακαδημαϊκές Αρχές.
Το ανακοινωθέν έχει ως εξής:
«Στις 3 Μαρτίου 2023, η Επιτροπή Ανώτατης Εκπαίδευσης της Νέας Αγγλίας (NECHE) αποφάσισε να επαναβεβαιώσει την πλήρη ακαδημαϊκή αναγνώριση του Ελληνικού Κολλεγίου και της Ελληνικής Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού μετά την εξέταση και αξιολόγηση, το περασμένο φθινόπωρο, της παρελθούσας ακαδημαϊκής δεκαετίας και μετά το πέρας μιας τελικής συνάντησης της επιτροπής, συμπερασματικού χαρακτήρα, στις 2 Μαρτίου.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης, απαιτήθηκε αυτοαξιολόγηση, εκ μέρους του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής, η οποία παρουσιάστηκε σε έκθεση άνω των 250 σελίδων, ένα έργο που απαίτησε την κατανάλωση χιλιάδων ωρών εργασίας για να ολοκληρωθεί πριν την επιτόπια επίσκεψη ομάδας εμπειρογνωμόνων από την επιτροπή NECHE, στην οποία και παρεδώθη.
Η προαναφερθείσα ομάδα παρέμεινε στους χώρους του Κολλεγίου και της Σχολής, από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου 2022, προκειμένου να συναντηθεί με μέλη της διοίκησης, εφόρους, καθηγητές, εργαζομένους, φοιτητές και αποφοίτους. Η γραπτή έκθεση της ομάδας, καταγράφουσα παρατηρήσεις και ευρήματα, ήταν θετικότατη, επαινώντας συνολικά τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής για την αφοσίωση τους και την ικανότητα τους να πραγμάτωσουν την ιδιαίτερη αποστολή του ιδρύματος «να μορφώνει ηγέτες για την εκκλησία, την κοινωνία και τον κόσμο μέσα στα πλαίσια μίας ελληνιστικής, ορθόδοξης χριστιανικής κοσμοθεωρίας».
Στην έκθεση των εμπειρογνωμόνων σημειώνεται ότι «το σχολείο έκανε μεγάλα βήματα προς τη σταθερότητα μετά από μια περίοδο κρίσης, την οποία ακολούθησαν αρκετά χρόνια καθοδικής πορείας». Η έκθεση επαινεί τον πρόεδρο του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής κ. Γεώργιο Μ. Καντώνη, επισημαίνοντας ότι «συγκρότησε ένα εντυπωσιακό, ικανό και αξιόπιστο σύνολο νεοπροσληφθέντων ακαδημαϊκών ηγετών που, μαζί με τον πρόεδρο, ανέπτυξε ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικά άρτιων και ρεαλιστικών συστημάτων λειτουργίας του ιδρύματος, με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του 21ου αιώνα».
Κοινοποιώντας στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής την, μετά την φθινοπωρινή επίσκεψη της ομάδας, συνταχθείσα έκθεση, ο πρόεδρος κ. Καντώνης έγραψε τα εξής: «Είμαι εξαιρετικά περήφανος για τις προσπάθειες του προσωπικού, των καθηγητών, των φοιτητών, των αποφοίτων και των εφόρων. Οι δεξιότητες σας, στην καθημερινή σας εργασία, και κατά τη διάρκεια της έντονης περιόδου προετοιμασίας για την ληφθείσα επαναβεβαίωση της ακαδημαϊκής αναγνώρισης του ιδρύματος είναι ιδιαίτερα εκτιμητέες. Διατελώ για πάντα ευγνώμων προς όλους».
Μετά δε την ενημέρωση για την τελική απόφαση της επιτροπής NECHE μετά τη συνεδρίαση της 2ας Μαρτίου, ο πρόεδρος Καντώνης υπογράμμισε σε μήνυμα του και τα ακόλουθα: «Τα νέα που λάβαμε είναι υπέροχα και πρέπει να τονίσω ξανά ότι αυτό το ευπρόσδεκτο αποτέλεσμα είναι προϊόν της καλής, επίπονης και ανιδιοτελούς εργασίας ολόκληρης της ακαδημαϊκής μας κοινότητας».
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής, δήλωσε τα εξής: “Τα νέα από την επιτροπή NECHE σχετικά με την επαναβεβαίωση της ακαδημαϊκής αναγνώρισης του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής είναι άκρως ευχάριστα. Καθώς καλωσορίζουμε αυτή τη χαρμόσυνη ανακοίνωση, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη όλης της Αρχιεπισκοπής προς την ομάδα των αφοσιωμένων προσώπων που εργάστηκαν ακούραστα προς ενδυνάμωση της ιερής αποστολής της αγαπημένης μας Σχολής για την προώθηση της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού μέσω της εκπαίδευσης και της πνευματικής καλλιέργειας: Τον πρόεδρο, τους εφόρους, τους αντιπροέδρους, τους κοσμήτορες, τους καθηγητές, το προσωπικό, τους φοιτητές και τους αποφοίτους.”
Το Ελληνικό Κολλέγιο και η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού πρόκειται να υποβάλουν ενδιάμεση έκθεση πεπραγμένων προς εξέταση, μετά από μία πενταετία, το φθινόπωρο δηλαδή του 2027 ενώ η επόμενη συνολική ακαδημαϊκή αξιολόγηση από την Επιτροπή Ανώτατης Εκπαίδευσης της Νέας Αγγλίας (NECHE), έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2032».
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας