Μέσα σε κλίμα αναστασίμου χαράς, την Τετάρτη, 27 Μαΐου, τελευταία ημέρα της Πασχαλίου περιόδου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Σύδνεϋ, τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο η Θεία Λειτουργία της Αποδόσεως της εορτής του Πάσχα.
Ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος στους πιστούς, που βρέθηκαν στην εκκλησία, καθώς και σε όσους παρακολουθούσαν ζωντανά μέσω του διαδικτύου, αναφέρθηκε αρχικά στον εορταστικό χαρακτήρα της ημέρας όπου ψάλλεται για τελευταία φορά το «Χριστός Ανέστη», σημειώνοντας πως πρόκειται για την ημέρα κατά την οποία επισφραγίζουμε τη μεγαλύτερη εορτή της Εκκλησίας μας, που είναι η Ανάσταση του Κυρίου.
«Σε αντίθεση με άλλες χριστιανικές ομολογίες, που δίδουν μεγάλη βαρύτητα στη γέννηση του Χριστού», εξήγησε, «η Ορθόδοξη Εκκλησία με την πλούσια θεολογία της και με την αγιοπνευματική πατερική διδασκαλία της, μας λέγει ότι η εορτή των εορτών είναι η Ανάσταση του Χριστού». «Γιατί εάν η Ανάσταση του Χριστού δεν ήταν ένα πραγματικό γεγονός», συνέχισε, «τότε δε θα μπορούσε να υπάρξει η πίστη μας. Η πίστη μας βασίζεται στο γεγονός ότι ο Χριστός γεννήθηκε, σταυρώθηκε, κατήλθε στον Άδη και αναστήθηκε. Αυτό το γεγονός γιορτάζουμε, γι’ αυτό βλέπετε ότι μία μεγάλη περίοδος πριν την Ανάσταση, η περίοδος του Τριωδίου, μας προετοιμάζει γι’ αυτό το μεγάλο γεγονός, ενώ μετά την Ανάσταση τόσες Κυριακές πάλι είναι αφιερωμένες σε αυτό το μεγάλο γεγονός, το γεγονός της Αναστάσεως. Σήμερα, λοιπόν, με την Απόδοση της εορτής επισφραγίζουμε αυτήν την μεγάλη δεσποτική ημέρα της Αναστάσεως του Χριστού και συνεχίζουμε τον κύκλο των Δεσποτικών εορτών με την Ανάληψη του Χριστού μας αύριο και οσονούπω με την Πεντηκοστή».
Ακόμη, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος αναφέρθηκε στα επίκαιρα και διδακτικά μηνύματα της ευαγγελικής περικοπής της ημέρας, εστιάζοντας στη φράση του Κυρίου «οὐ γὰρ ἦλθον ἵνα κρίνω τὸν κόσμον, ἀλλ’ ἵνα σώσω τὸν κόσμον», που μεταφέρει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης. «Λέγει ο Ευαγγελιστής ότι ο Χριστός δεν ήρθε για να κρίνει τον κόσμο, αλλά για να τον σώσει», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, αντιπαραβάλλοντας αυτό με τη διαπίστωση ότι «όλοι οι ηγέτες της γης, ακόμη και αυτοί που ηγήθηκαν θρησκειών, αυτό το οποίο έκαναν ήταν να κρίνουν». Επιπλέον, παρατήρησε ότι στην εποχή μας γενικότερα ο άνθρωπος είναι γεμάτος κρίσεις, άλλοτε δίκαιες, αλλά τις περισσότερες φορές άδικες, ένεκα του ότι οι κρίσεις αυτές βασίζονται σε προσωπικές ιδέες, φιλοσοφίες, αλλά και πάθη του. «Και όταν η κρίση του ανθρώπου βασίζεται στα πάθη του, είναι καταστρεπτική», επισήμανε, ενώ, ανατρέχοντας στα λόγια του Οσίου Ιωάννου του Σιναΐτου, γνωστότερου ως Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος, που έγραψε το περίφημο βιβλίο με τα 30 σκαλοπάτια, σημείωσε πως πρέπει να κρίνουμε κάποιον, όταν είμαστε σίγουροι ότι τον αγαπούμε. Τόνισε, λοιπόν, καταληκτικά ο Αρχιεπίσκοπος ότι η κρίση μας πρέπει να βασίζεται στην αγάπη, ενώ παρότρυνε πατρικά να αναζητούμε στο πρόσωπο του πλησίον όχι τα ελαττώματα, αλλά τα χαρίσματά του.