Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκαν στο Σύδνεϋ, σήμερα, η μνήμη των Αγίων Πέτρου και Παύλου και η τέταρτη επέτειος της ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου (29 Ιουνίου 2019). «Οι δύο Απόστολοι είχαν κοινή πορεία και προσφορά, όσο και κοινό πνεύμα κατά τη διδασκαλία και διάδοση του Ευαγγελίου στα έθνη», είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος κατά την ομιλία του.
Επίκεντρο του διπλού εορτασμού αποτέλεσε ο Ιερός Ναός του Αγίου Στυλιανού, στην περιοχή Gymea, ο οποίος είναι επίσης αφιερωμένος στους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους, καθώς και στον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά.
Εν πληθούση εκκλησία, ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος απότους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβο, Κυανέων κ. Ελπίδιο και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Χριστοφόρο Κρικέλη, τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του εορτάζοντος Ι. Νάου, π. Κωνσταντίνο Βαρυπάτη, και από άλλους ιερείς της πόλεως του Σύδνεϋ.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος κ. Ελπίδιος απηύθυνε εγκάρδιες ευχές στον Αρχιεπίσκοπο, εκ μέρους όλων των Επισκόπων της Αυστραλίας και του Ιερού Κλήρου. «O Θεός να σας δώσει έτη πολλά και ευλογημένα για να συνεχίσετε να μας αγιάζετε και να μας καθοδηγείτε όλους, κλήρο και λαό, στο λιμάνι της σωτηρίας», ευχήθηκε χαρακτηριστικά ο Επίσκοπος Κυανέων, απευθυνόμενος με πολλή αγάπη και σεβασμό στον Σεβασμιώτατο κ. Μακάριο. (Διαβάστε περισσότερα για την επέτειο ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας ΕΔΩ)
Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε συγκινημένος τους παριστάμενους Αρχιερείς, κληρικούς και πιστούς, και ευχήθηκε ο Θεός να τους δίνει δύναμη ώστε «όλοι μαζί, αγαπημένοι και ενωμένοι, κάτω από τη σκέπη και ευλογία του Πατριάρχου μας και του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού που είναι ο δομήτωρ της Εκκλησίας μας, να προχωρούμε μπροστά για τη δόξα τη δική Του και όχι για τη δόξα των ανθρώπων».
Επιπλέον, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στους τιμώμενους Αγίους, τους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο, σημειώνοντας καταρχάς τους λόγους που η Εκκλησία μας έχει θεσπίσει τον κοινό εορτασμό της μνήμης τους. Ο πρώτος λόγος, όπως εξήγησε, είναι ότι εκοιμήθησαν την ίδια ημέρα, με διαφορά ενός έτους, ενώ για τον δεύτερο και ουσιαστικότερο λόγο παρέπεμψε στο ιδιόμελο στιχηρό του Εσπερινού της εορτής, όπου ψάλλουμε: «…τους διηρημένους τοις σώμασι, και ηνωμένους τω Πνεύματι…». Πράγματι, όπως επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος, οι δύο Απόστολοι είχαν κοινή πορεία και προσφορά, όσο και κοινό πνεύμα κατά τη διδασκαλία και διάδοση του Ευαγγελίου στα έθνη.
Αναλύοντας δε το αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας, εστίασε την προσοχή του στην περιγραφή του οράματος του Αποστόλου Παύλου, κάνοντας λόγο για το «πιο δυνατό υπαρξιακό κείμενο που έχει γραφεί από ανθρώπινο χέρι».
Υπενθύμισε ότι ο Απόστολος των Εθνών υπήρξε αρχικά διώκτης των Χριστιανών, πλην όμως είχε καλοσύνη στην καρδιά του και για τον λόγο αυτό αποδέχθηκε τον Χριστό. Επιπλέον, τόνισε ότι ήταν προσευχόμενο άτομο, γι’ αυτό και αξιώθηκε της θείας αποκαλύψεως.
«Αυτή η εμπειρία είναι το ζητούμενο για όλους μας και δεν έρχεται κάθε μέρα στη ζωή του ανθρώπου», επισήμανε ο Σεβασμιώτατος, προτρέποντας τους πιστούς να μην παύουν να προσεύχονται, να μην κουράζονται και να μην απογοητεύονται όταν θεωρούν ότι ο Θεός δεν τους απαντά. «Κάποια στιγμή στη ζωή μας, αν είμαστε προσευχόμενοι, θα αισθανθούμε κι εμείς ότι βλέπουμε τον κόσμο από μια άλλη οπτική και από ένα άλλο επίπεδο. Αυτό είναι αποτέλεσμα προσευχής και δεν συμβαίνει συνέχεια. Αλλά πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο να προσευχόμαστε μια ζωή για να ζήσουμε αυτή τη στιγμή που έζησε ο Παύλος. Δεν υπάρχει περίπτωση να προσεύχεστε και να μην το ζήσετε αυτό. Αλλά θέλει υπομονή, πίστη και επιμονή. Εύχομαι και παρακαλώ όλους σας, να ακολουθήσετε το παράδειγμα του Παύλου και να γίνετε άνθρωποι προσευχόμενοι, αν θέλετε πραγματικά να προγευθείτε αυτό το οποίο έζησε και ο Απόστολος Παύλος, που στη γλώσσα της Θεολογίας λέγεται Βασιλεία των Ουρανών».