Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας
21 Οκτωβρίου, 2022

Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Αγίου Γερασίμου στο Σύδνεϋ

Διαδώστε:

Λαμπρός Αρχιερατικός Εσπερινός τελέστηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 19 Οκτωβρίου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Γερασίμου του Νέου Ασκητή, στο προάστιο Leichhardt του Σύδνεϋ, επί τη εορτή της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου.

Οι πιστοί κατέκλυσαν την εκκλησία, για να τιμήσουν τη μνήμη του προστάτη της Ενορίας τους και να υποδεχθούν τον  Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο, καθώς και τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα και Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, οι οποίοι ευρίσκονται στο Σύδνεϋ στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην ΑΠαναυστραλιανή Ιερατική Σύναξη, τους Επισκόπους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και άλλους ιερείς.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος κ. Ανδρέας, ενώ στο τέλος της Ακολουθίας ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος, αφού απηύθυνε πατρικές ευχές στο εκκλησίασμα, αναφέρθηκε με εγκωμιαστικούς λόγους στους φιλοξενούμενους Αρχιερείς, ευχαριστώντας τους ταυτόχρονα για την τιμητική παρουσία τους στην Παναυστραλιανή Ιερατική Σύναξη και για τη συμμετοχή τους στη λατρευτική ζωή της τοπικής Εκκλησίας.

Ο βίος του Αγίου Γερασίμου και ο ρόλος των Αγίων στην ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας

Ακολούθως, κατά παράκληση του Αρχιεπισκόπου, κήρυξε τον Θείο Λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο οποίος εισαγωγικά αναφέρθηκε εν συντομία σε πτυχές του βίου του Αγίου Γερασίμου, εστιάζοντας στον κατά σάρκα συγγενικό δεσμό Του με τον Άγιο Μακάριο (Νοταρά), Αρχιεπίσκοπο Κορίνθου. Όπως εξήγησε στους πιστούς, ο Άγιος Μακάριος ήταν εγγονός του κατά σάρκα αδελφού του Αγίου Γερασίμου, και όταν μετέβη στην Κεφαλονιά για να προσκυνήσει και να ασπαστεί το Ιερό Λείψανό Του, συνέβη ένα συγκλονιστικό θαύμα: Η λάρνακα άνοιξε και ο Άγιος Γεράσιμος σηκώθηκε, ασπάστηκε τον Άγιο Μακάριο και είχαν μια πνευματική συνομιλία, η οποία καθόρισε τη μετέπειτα ζωή του τελευταίου και δη την πορεία και διακονία του στην Εκκλησία.

Με αφορμή δε την αναφορά του στην απόφαση του Αγίου Μακαρίου να παραιτηθεί από το επισκοπικό αξίωμα και να μεταβεί στη Χίο, όπου αφιερώθηκε στον πνευματικό αγώνα και στη στήριξη του Ελληνισμού, κυρίως με τις προσευχές Του, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε τη βαρύνουσα αξία της προσευχής στην καθημερινότητα κάθε πιστού. «Νομίζουμε πολλές φορές ότι αν μιλάμε στους ανθρώπους για τον Θεό, κάτι κάνουμε», παρατήρησε χαρακτηριστικά, για να αντιτείνει όμως ότι το σημαντικότερο είναι να μιλάμε στον Θεό για τους ανθρώπους. «Μια μάνα ίσως να μην έχει τις γνώσεις και τον τρόπο να μιλήσει στα παιδιά της», επισήμανε, «όμως εάν αυτά που θέλει να τους πει, τα συμπεριλάβει στην προσευχή της, τότε ο Θεός θα ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο, θα τα βάλει στις ψυχές των παιδιών».

Τέλος, ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου ομίλησε με λόγο γλαφυρό για τον ρόλο των Αγίων στη λατρευτική ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας, καθώς και στις συνειδήσεις των πιστών Χριστιανών. Διέκρινε, κατά πρώτον, ότι οι Άγιοι αποτελούν τους πρεσβευτές των ανθρώπων προς τον Θεό. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε σε μία δεύτερη διάσταση του ρόλου Τους, η οποία συνίσταται στο γεγονός ότι απέδειξαν, με την ίδια τη βιοτή Τους, πως το Ευαγγέλιο είναι εφαρμόσιμο και κατορθωτό. Διέψευσαν, επομένως, όσους υποστηρίζουν ότι το περιεχόμενο του Ευαγγελίου αναφέρεται σε άλλες εποχές, μακρινές και ξένες προς τη σημερινή. «Δεν υπάρχει εποχή χωρίς μαρτυρία ότι αυτά που λέει το Ευαγγέλιο μπορούν να εφαρμοστούν», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι κάθε εποχή είχε και έχει Αγίους, ήτοι ανθρώπους όπως ο καθένας μας που αποτύπωσαν στους βίους τους τις ευαγγελικές θεωρίες και διδαχές.

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, επισήμανε ότι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας όχι μόνο επιβεβαιώνουν το κατορθωτό και εφαρμόσιμο του περιεχομένου των Ευαγγελίων, αλλά συνιστούν και οδοδείκτη για τους σύγχρονους Χριστιανούς, ώστε να ερμηνεύουν σωστά την Αγία Γραφή και να μην παρασύρονται από αιρέσεις. Εξάλλου, όλες οι αιρέσεις, όπως παρατήρησε, βασίζονται μεν στην Αγία Γραφή, έχοντας όμως παρεξηγήσει και παρερμηνεύσει κάποια χωρία και στίχους της, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν τους ανθρώπους σε πλάνη. «Το τι είναι σωστό, μέσα από την Καινή Διαθήκη, μας το ερμηνεύουν οι Πατέρες της Εκκλησίας θεωρητικά και οι Άγιοι πρακτικά», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

Ένας τρίτος λόγος, για τον οποίο οι Άγιοι της Εκκλησίας μας διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στη ζωή των σύγχρονων Χριστιανών, είναι το γεγονός ότι φανερώνουν τα κριτήρια με τα οποία θα κριθούμε όλοι για την είσοδό μας ή μη στη Βασιλεία των Ουρανών.

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος παρομοίασε χαρακτηριστικά τους βίους των Αγίων με την εξεταστέα ύλη, που λαμβάνουν οι μαθητές στα σχολεία, δηλαδή το μέρος εκείνο της συνολικής ύλης που έχουν διδαχθεί επί του οποίου πρόκειται να δοκιμαστούν στις τελικές εξετάσεις. Εξηγώντας ότι ο Θεός δε θα κρίνει τον χοϊκό και αδύναμο άνθρωπο με βάση τις δικές Του ιδιότητες και αρετές, επισήμανε ότι η κρίση του καθενός μας θα γίνει σε σύγκριση με βάση τις αρετές και τα έργα των Αγίων της Εκκλησίας μας.

«Αν λοιπόν θέλουμε να δούμε πώς κατορθώνεται η είσοδος στον Παράδεισο, δεν έχουμε παρά να διαβάσουμε τους βίους των Αγίων μας και να δούμε ποια είναι η “εξεταστέα ύλη”, επί της οποίας θα κριθούμε», τόνισε καταληκτικά ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερώνυμος και ευχήθηκε στους πιστούς να έχουν πλούσια την ευλογία του Θεού στις ζωές τους και στις οικογένειές τους.

Διαβάστε επίσης:

Με Θεία Λειτουργία ολοκληρώθηκε η Α’ Παναυστραλιανή Ιερατική Σύναξη

Διαδώστε: