Για μία ακόμα χρονιά οι ομογενείς στην Αυστραλία τίμησαν την 80η επέτειο του ηρωικού “ΌΧΙ”. Στο Σίδνεϊ, την Πέρθη, το Νορθ Κόουτ αλλά και σε κάθε περιοχή όπου υπάρχει ελληνισμός τιμήθηκε η εθνική επέτειος, παρά τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας.
Στο Σίδνεϋ, ο επίσημος εορτασμός της Επετείου έλαβε χώρα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, την Κυριακή 25 Οκτωβρίου. Οι συνθήκες της πανδημίας δεν επέτρεψαν φέτος τη μαζική παρουσία κόσμου στις επετειακές εκδηλώσεις. Παρέστησαν, ωστόσο, εκπρόσωποι της προξενικής αρχής της Ελλάδας και των ομογενειακών οργανώσεων του Σύδνεϋ και της Νέας Νοτίου Ουαλίας, ενώ φόρο τιμής τους ήρωες του Έπους του ’40 απότισαν νέοι και νέες της Ομογένειας που ύψωσαν με περηφάνια τις σημαίες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αυστραλίας.
Της Δοξολογίας για την εθνική εορτή προέστη ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελόης κ. Αιμιλιανός, ο οποίος προεξήρχε και της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό, πλαισιούμενος από τον Ιερατικώς Πρϊστάμενο του Ναού, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Χριστοφόρο Κρικέλη, και από άλλους ιερείς του Σύδνεϋ. Με συγκίνηση εψάλη το Απολυτίκιο της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς την Παναγία για τη σκέπη και την προστασία της στον αγώνα των Ελλήνων, ενώ στο τέλος της Δοξολογίας εψάλησαν οι Εθνικοί Ύμνοι της Ελλάδας και της Αυστραλίας. Τη συγκίνηση επέτεινε η απαγγελία ενός ποιήματος για το Έπος του ’40 από νεαρή μαθήτρια του Ελληνορθόδοξου Κολλεγίου της Αγίας Ευφημίας.
Ο Θεοφιλέστατος κ. Αιμιλιανός τόνισε στο μήνυμά του την αξία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της απότισης φόρου τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Παρότι, όπως αναγνώρισε, οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν φέτος υπαγόρευσαν έναν πιο λιτό και όχι μαζικό χαρακτήρα στις επετειακές εκδηλώσεις, εντούτοις “οι καρδιές μας σήμερα είναι εκεί όπου θα έπρεπε να είναι”, επισήμανε χαρακτηριστικά.
Τέλος, οι εκπρόσωποι των ομογενειακών οργανώσεων κατέθεσαν με σεβασμό στεφάνια στο μνημείο πεσόντων, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Καθεδρικού Ναού, ενώ ακολούθησε μια λιτή δεξίωση.
Ο εορτασμός του “OXI” στην Πέρθη
Την Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κυανέων κ. Ελπίδιος τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Πέρθη, βοηθούμενος από τον προϊστάμενο της ενορίας π. Ελευθέριο Γεροβασίλη και τον ιεροδιάκονο π. Αθανάσιο Αθανασιάδη.
Μετά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Θεοφιλέστατος τέλεσε τη Δοξολογία για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, κατά την οποία ο Ιωάννης Μεταξάς, είπε “OXI” στο τελεσίγραφο του Μπενίτο Μουσολίνι. Η λέξη “ΟΧΙ” παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ως τίτλος στο κύριο άρθρο της εφημερίδας “Ελληνικόν Μέλλον” στις 30 Οκτωβρίου 1940. Οι κάτοικοι των Αθηνών έτρεξαν στους δρόμους φωνάζοντας “OXI”!
Η Δοξολογία διεξήχθη παρουσία της Προξένου της Ελλάδας στην Πέρθη, κ. Γεωργίας Καρασιώτου. Επίσης, παρόντες στη Δοξολογία ήταν εκπρόσωποι από διάφορους ομογενειακούς οργανισμούς, καθώς και το διδακτικό προσωπικό και μαθητές από το ελληνορθόδοξο σχολείο του Αγίου Ανδρέα. Δύο μαθητές του σχολείου απήγγειλαν ποιήματα στο τέλος της Δοξολογίας.
Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου του “ΟΧΙ” στο Νορθ – Κόουτ της Βικτώριας
Την Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, η Ιερά Μονή “Άξιον Εστί”, στο Νορθ – Κόουτ, αποτέλεσε το επίκεντρο του επίσημου εορτασμού της 80ης Επετείου του “ΟΧΙ” στη Βικτώρια. Τα προηγούμενα χρόνια, στον καθιερωμένο εορτασμό της εθνικής επετείου συμμετείχαν συνήθως όλες οι οργανώσεις, οι σύλλογοι και οι οργανισμοί της Ομογένειας, καθώς και πλήθος ομογενών από όλη την Πολιτεία.
Φέτος, οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας, δεν επέτρεψαν τη συμμετοχή του κόσμου. Παρ’ όλα αυτά, η Θεία Λειτουργία, η Δοξολογία και η Επιμνημόσυνη Δέηση μεταδόθηκαν ζωντανά από τον τηλεοπτικό σταθμό Channel 31 της Μελβούρνης, ενώ ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Νορθ-Κόουτ, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ευμένιος Βασιλόπουλος, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που βρίσκεται στο προαύλιο του “Άξιον Εστί”.
Το στεφάνι κατετέθη με σεβασμό στη μνήμη των ηρώων του 40′, εκ μέρους όλων των συλλόγων και οργανισμών, που συνήθως συμμετέχουν στις επετειακές εκδηλώσεις (Ένωση Κοινοτήτων & Ενοριών Μελβούρνης & Βικτωρίας, Ένωση Αποστράτων Εφέδρων & Παλαιών Πολεμιστών, Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης & Βικτωρίας, Ένωση Θεσσαλονικέων “Λευκός Πύργος”, Κεντρική Ένωση Ποντίων “Ποντιακή Εστία”, Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης & Βικτωρίας, Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης & Βικτωρίας, Ελληνορθόδοξο Κολλέγιο Αγίου Ιωάννη, Ελληνορθόδοξο Κολλέγιο Αγίων Αναργύρων, Ποντιακή Κοινότητα Μελβούρνης & Βικτωρίας, Πανηπειρωτική Ένωση Μελβούρνης, Παμμεσηνιακή Αδελφότητα “ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ”, Παναρκαδικός Σύλλογος “Ο Κολοκοτρώνης”, Μέριμνα Ποντίων Κυριών Αυστραλίας, ΑΧΕΠΑ Βικτωρίας, Παλλακωνική Αδελφότητα “ΛΕΩΝΙΔΑΣ”, Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ηλικιωμένων, Ένωση Χαλκιδικέων “Ο Αριστοτέλης Σταγειρίτης”)