Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας
21 Μαρτίου, 2022

Αυστραλίας για Κύπρου Μακάριο Γ’: “Μεγάλος εθνικός ηγέτης”

Διαδώστε:

Προτού ολοκληρώσει την τριήμερη ποιμαντική περιοδεία του στη Βικτώρια, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος βρέθηκε κοντά στους πιστούς της Ενορίας του Αγίου Ανδρέου, στο Sunshine της Μελβούρνης. Ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου το απόγευμα της Κυριακής, 20 Μαρτίου, και χοροστάτησε στον Γ΄ Κατανυκτικό Εσπερινό της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Στο τέλος της Ακολουθίας απευθύνθηκε στο εκκλησίασμα και εξέφρασε τη μεγάλη του συγκίνηση για το γεγονός ότι έγινε ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος που επισκέφθηκε τη συγκεκριμένη ενορία, στα 67 χρόνια από την ίδρυσή της. Μάλιστα, δεδομένου ότι η Ενορία – Κοινότητα του Αγίου Ανδρέου αποτελείται ως επί το πλείστον από Κυπρίους στην καταγωγή, τους επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «θα θυμάστε πως ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος που επισκέφθηκε την κοινότητά σας λεγόταν Μακάριος και το μυαλό σας θα πηγαίνει στον μεγάλο Μακάριο, τον Εθνάρχη της Κύπρου». Με την ευκαιρία αυτή, δήλωσε τη βαθιά εκτίμησή του για την προσωπικότητα του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Μακαρίου Γ’, ο οποίος, όπως διέκρινε, «αγωνίστηκε και για την πίστη και για την πατρίδα και για την ελευθερία και για τα ιδεώδη» της Μεγαλονήσου, ενώ ήταν πραγματικά «μεγάλος Ιεράρχης και μεγάλος εθνικός ηγέτης».

Κατά τη διάρκεια δε του κηρύγματός του, ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τους ομογενείς να μη λησμονούν την πληγή που παραμένει ανοιχτή στο σώμα της Κύπρου και να μην εξοικειώνονται με την πραγματικότητα της διαίρεσης του νησιού, όπως έχει διαμορφωθεί από την πολύχρονη παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματός του.

Περαιτέρω, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος μίλησε στο εκκλησίασμα για το θεολογικό υπόβαθρο της νοεράς προσευχής, με αφορμή τη διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, τη μνήμη του οποίου τιμούσε την Κυριακή η Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο Άγιος Γρηγόριος υποστήριζε πως η προσευχή αποτελεί για την ψυχή του ανθρώπου ένα όχημα με προορισμό τη Βασιλεία του Θεού, ενώ ειδικότερα για τη νοερά προσευχή: «Κύριε, Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με τον αμαρτωλό», είχε απορρίψει τις αιτιάσεις ότι στρέφει τους πιστούς προς τον εαυτό τους και προς τον εγωισμό. Όπως εξήγησε ο Σεβασμιώτατος, η διδασκαλία του Αγίου βασιζόταν στην παραδοχή ότι κάθε μέλος της Εκκλησίας μας αποτελεί μέρος του όλου πνευματικού οικοδομήματος αυτής. «Φτιάχνοντας ο καθένας από εμάς τον εαυτό του», ανέφερε, «φτιάχνει και ένα μέρος όλου του κόσμου. Κι όταν εσείς αγιάζεστε, αγιάζεται όλος ο κόσμος, αγιάζεται όλη η κοινωνία. Γι’ αυτό, όπου υπάρχει ένας άγιος άνθρωπος, χίλιες ψυχές γύρω του αγιάζονται και χαριτώνονται».

Αυτό το πνεύμα και ήθος προέτρεψε τους πιστούς να υιοθετήσουν και να ακολουθούν στη ζωή τους, ώστε να είναι αγαπημένοι και ενωμένοι για το κοινό καλό. Όχι μόνο μεταξύ τους, όπως διευκρίνισε, αλλά με όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκευτικών πεποιθήσεων. Εξάλλου, όπως υπενθύμισε καταληκτικά, όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας στην προσευχή τους συμπεριλάμβαναν όλον τον κόσμο. «Δεν μπορούσαν οι Άγιοι να διανοηθούν ότι θα πάνε στον παράδεισο και δεν θα είναι εκεί και όλος ο υπόλοιπος κόσμος», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι το πνεύμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Σημειώνεται ότι τον Αρχιεπίσκοπο κ. Μακάριο συνόδευαν κατά την επίσκεψή του στο προάστιο Sunshine ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σωζοπόλεως κ. Κυριακός και Κερασούντος κ. Ευμένιος, και ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χριστοφόρος Κρικέλης, ενώ παρούσα στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέου ήταν και η Ύπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία, κ. Μάρθα Μαυρομμάτη.

Διαδώστε: