“Δεν ξεχνάμε τα δεινά που προκάλεσε στον κυπριακό λαό η εισβολή του “Αττίλα”. Δεν ξεχνάμε τους χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους και τραυματίες, ούτε τις οικογένειες των θυμάτων που έμειναν πίσω και υποφέρουν”, αναφέρει σε μήνυμά του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος για τη θλιβερή επέτειο 46 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρεται μεταξύ άλλων στους 200.000 ανθρώπους που ξεριζώθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες σημειώνοντας πως εδώ και 46 χρόνια το μαρτυρικό νησί παραμένει διχοτομημένο, με το 37% του εδάφους του να τελεί υπό παράνομη κατοχή.
Τέλος, αναφέρει πως ως Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας “επιμένουμε να αντιστεκόμαστε στη λήθη και να προβάλλουμε με συνέπεια τα δίκαια του κυπριακού λαού, σε όλα τα επίπεδα, όπου αυτό είναι εφικτό”.
Αναλυτικά το μήνυμα αναφέρει:
Συμπληρώνονται σήμερα 46 χρόνια από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη μαρτυρική μας Κύπρο. Πέρασαν 46 χρόνια από τότε που άνοιξε μιας βαθιά πληγής στο σώμα της Μεγαλονήσου, η οποία δυστυχώς παραμένει ανοιχτή.
Με αφορμή τη θλιβερή αυτή επέτειο, φέρνουμε ξανά στη σκέψη μας τα τραγικά γεγονότα του Ιουλίου και του Αυγούστου του 1974 και, πρωτίστως, υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των ηρωικώς πεσόντων Κυπρίων αδελφών μας. Ταυτόχρονα, επαναβεβαιώνουμε μια ιερή δέσμευση των απανταχού Ελλήνων: Να διατηρούμε την ιστορική μνήμη ζωντανή! Να μην ξεχνάμε!
Δεν ξεχνάμε τα δεινά που προκάλεσε στον κυπριακό λαό η εισβολή του “Αττίλα”. Δεν ξεχνάμε τους χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους και τραυματίες, ούτε τις οικογένειες των θυμάτων που έμειναν πίσω και υποφέρουν. Δεν ξεχνάμε τους 200.000 ανθρώπους που ξεριζώθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες. Δεν ξεχνάμε ότι εδώ και 46 χρόνια το μαρτυρικό νησί παραμένει διχοτομημένο, με το 37% του εδάφους του να τελεί υπό παράνομη κατοχή.
Ως Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, εισακούγοντας την αγωνία των Ομογενών μας και δη των 100.000 περίπου καταγόμενων από τη Μεγαλόνησο, επιμένουμε να αντιστεκόμαστε στη λήθη και να προβάλλουμε με συνέπεια τα δίκαια του κυπριακού λαού, σε όλα τα επίπεδα, όπου αυτό είναι εφικτό.
Έχοντας βαθιά επίγνωση της ευθύνης που μας αναλογεί, ενώνουμε τη φωνή μας με αυτές της Μαρτυρικής Εκκλησίας της Κύπρου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσοστόμου, της Πολιτικής ηγεσίας της Χώρας και όλων εκείνων που διεκδικούν μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό ζήτημα, με προοπτική την απελευθέρωση και την επανένωση του νησιού.
Παράλληλα, προσευχόμαστε στον Θεό να ζήσουμε σύντομα την ευλογημένη εκείνη ημέρα που στη μαρτυρική Μεγαλόνησο θα επικρατήσει η συμφιλίωση, η ενότητα και η ειρήνη.