Την έντονη αντίθεση της για το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο της πολιτείας της Νοτίου Αυστραλίας την περασμένη εβδομάδα και σύμφωνα με το οποίο αποποινικοποιείται η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης, εκφράζει η Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Αδελαΐδας μέσω σχετικής Εγκυκλίου.
Συγκεκριμένα, το προωθούμενο νομοσχέδιο επιτρέπει την άμβλωση από γιατρό μέχρι το όριο των 22 εβδομάδων και 6 ημερών κύησης. Πέραν του ορίου αυτού, επιτρέπει την άμβλωση με έγκριση δύο γιατρών που τη θεωρούν «ιατρικά κατάλληλη».
Όπως υπογραμμίζεται στην Εγκύκλιο, το νέο νομοσχέδιο κατατέθηκε «με το πρόσχημα της αποποινικοποίησης της τεχνητής διακοπής της εγκυμοσύνης” και θα έχει ως πρακτικό αποτέλεσμα το “να επιτρέπεται η άμβλωση μέχρι τη γέννηση για οποιονδήποτε λόγο».
Επίσης, η Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Αδελαΐδας εκφράζει πρόσθετες ανησυχίες επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «για να επιδεινωθούν τα πράγματα, αυτό το νομοσχέδιο ορίζει ως μορφή κακοποίησης το να “εξαναγκάζεις” μια γυναίκα να μην κάνει άμβλωση».
Παράλληλα, γίνεται κάλεσμα προς τους πιστούς για συλλογή υπογραφών ως μέσο πίεσης προς βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.
«Η άμβλωση είναι μια κακή πληγή στην κοινωνία μας. Είναι ως επί το πλείστον η κύρια αιτία θανάτου μας, με 40 έως 50 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2019 – περισσότερο από καρκίνο, HIV και άλλες ασθένειες μαζί. Είθε ο Θεός να μας ελεεί αν δεν έχουμε το θάρρος να μιλήσουμε τώρα σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή. Υπάρχουν πολλοί βουλευτές που είναι αναποφάσιστοι με αυτό το νομοσχέδιο και έχουμε μια πραγματική προσπάθεια να στρέψουμε την παλίρροια ενάντια σε αυτό το απαίσιο νομοσχέδιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά, η Εγκύκλιος της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Αδελαΐδας αναφέρει:
Η άμβλωση έχει πλέον αποποινικοποιηθεί σε όλη σχεδόν την Αυστραλία, εκτός από την πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, όπου υπάρχουν ακόμα περιορισμοί για κάποιες περιπτώσεις.
To 2019, η άμβλωση αποποινικοποιήθηκε στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, την πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας, με την ψήφιση υπέρ της κατάργησης ενός 119χρονου νόμου.
Η αλλαγή του νόμου ήταν αμφιλεγόμενη και προκάλεσε έντονη συζήτηση. Μεταξύ αυτών που τάχθηκαν εναντίον ήταν και ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος ο οποίος είχε πάρει μέρος και σε διαδήλωση που έγινε στο Σίδνεϊ και είχε δηλώσει ότι «η Εκκλησία δεν μπορεί να δεχθεί ανθρώπινη παρέμβαση που οδηγεί στο θάνατο». Ο κ. Μακάριος υπογράμμισε ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία πιστεύει ότι από την πρώτη στιγμή της συλλήψεως έχουμε μία καθ’ ολοκληρία ψυχοσωματική οντότητα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι αμβλώσεις αποτελούν άρνηση του δώρου του Θεού