Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας
16 Αυγούστου, 2024

Η εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Πέρθη

Διαδώστε:

Με τον Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στη Δυτική Πέρθη, ξεκίνησαν την Τετάρτη, 14 Αυγούστου, οι εορτασμοί για την εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Επισκοπή Πέρθης. Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πέρθης κ. Ελπίδιος, συμπαραστατούμενος από τους κληρικούς της οικείας Επισκοπής.

Ο Θεοφιλέστατος ομίλησε, στα ελληνικά και αγγλικά, τονίζοντας κατά πρώτον τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι μητέρες στη ζωή κάθε ανθρώπου, ξεκινώντας από τη στιγμή της συλλήψεώς μας, και επισημαίνοντας ότι η Θεοτόκος δεν είναι μόνο το πρότυπό μας, αλλά και η υπέρτατη Μητέρα όλων.

Ο Θεοφιλέστατος έκανε επίσης μία σύντομη αναφορά στο Δοξαστικό των Στιχηρών, που είναι ένα ποιητικό και θεολογικό απόσπασμα το οποίο ψάλλεται και στους οκτώ ήχους. Τέτοιοι ύμνοι είναι εμπνευσμένοι, επισήμανε, και μπορούν κάλλιστα να θεωρηθούν αριστουργήματα όχι μόνο της εκκλησιαστικής μουσικής αλλά και της παγκόσμιας μουσικής λογοτεχνίας. «Αυτός ο ύμνος μας επιτρέπει να θαυμάσουμε το παράδοξο της κοιμήσεως της Παρθένου. Ταυτόχρονα, βλέπουμε ότι παρόλο που η Παναγία μάς αποχωρίζεται και ανέρχεται στον Ουρανό, δε σταματά να μεσολαβεί για όλη την ανθρωπότητα. Αυτό τονίζεται ξεκάθαρα στο Απολυτίκιο της εορτής: “ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε”», κατέληξε.

Την Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2024, ανήμερα της μεγάλης Θεομητορικής εορτής, ο Επίσκοπος Πέρθης προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον ίδιο Ιερό Ναό, κατά τη διάρκεια της οποίας ανεγνώσθη το Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

(Πηγή: Το Βήμα της Εκκλησίας)

Διαδώστε: