25/03/2022 25/03/2022 Με χειροτονία Πρεσβυτέρου και την τέλεση του μνημοσύνου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Στυλιανού εορτάστηκε στο Σύδνεϋ η μεγάλη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου. Πλήθος πιστών προσήλθε με περισσή χαρά και συγκίνηση στον πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό, στο προάστιο Ρέντφερν, ο οποίος είχε υποστεί εκτεταμένες ζημιές από τη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 30...
25 Μαρτίου, 2022 - 14:04
Τελευταία ενημέρωση: 25/03/2022 - 14:15

Σύδνεϋ: Γιόρτασαν στον αποκατεστημένο Καθεδρικό Ναό

Διαδώστε:
Σύδνεϋ: Γιόρτασαν στον αποκατεστημένο Καθεδρικό Ναό

Με χειροτονία Πρεσβυτέρου και την τέλεση του μνημοσύνου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Στυλιανού εορτάστηκε στο Σύδνεϋ η μεγάλη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Πλήθος πιστών προσήλθε με περισσή χαρά και συγκίνηση στον πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό, στο προάστιο Ρέντφερν, ο οποίος είχε υποστεί εκτεταμένες ζημιές από τη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του παρελθόντος έτους, αλλά αποκαταστάθηκε και παραδόθηκε εγκαίρως για τον εορτασμό του σωτηρίου γεγονότος του Ευαγγελισμού.

Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022, ο Καθεδρικός Ναός άνοιξε εκ νέου τις θύρες του για να τελεστεί o Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ενώ την κυριώνυμο ημέρα, Παρασκευή 25 Μαρτίου, αποτέλεσε το επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, ενώ τέλεσε και στο τριετές ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Στυλιανού.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβο, Μελόης κ. Αιμιλιανό, Μαγνησίας κ. Χριστόδουλο και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου κ. Ειρηναίου Τριάντη, στον οποίο ευχήθηκε η πορεία της ιερωσύνης του «να είναι όλη ένας Ευαγγελισμός». Αναγνωρίζοντας τα πολλά πνευματικά χαρίσματα και τάλαντα που διαθέτει ο νέος Πρεσβύτερος και εκφράζοντας την ευαρέσκειά του για τη μέχρι τώρα διακονία του στην τοπική Εκκλησία, ο Σεβασμιώτατος τον προέτρεψε, κατά την τέλεση των ιερατικών του καθηκόντων, να έχει ως πρώτιστη μέριμνα τη μετάδοση της χαράς του ευαγγελισμού στον σύγχρονο κόσμο.

 

 

«Η Παναγία μας έγινε κοινωνός της χάριτος και διά του τρόπου αυτού μετέδωσε και κληροδότησε σε όλη την ανθρωπότητα τη χαρά», σημείωσε, μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας πως «όλα λούζονται στο φως της χαράς την ημέρα του Ευαγγελισμού και όλα αποτελούν πρόγευση της Αναστάσεως». «Όλος ο κόσμος πιστεύει ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη ευαγγελισμού», προσέθεσε απευθυνόμενος στον π. Ειρηναίο, και συνέχισε: «Τόσες καρδιές υπάρχουν γύρω μας με θλίψη και πόνο. Ένας ιερέας καλείται να ανάψει φως ελπίδος στις καρδιές τους και να δώσει χαρά. Καιρός να ζήσουμε τη χαρά του Ευαγγελισμού. Καιρός να τη ζήσει ο κάθε ένας από μας προσωπικά και καρδιακά. Γιατί αν εσύ δεν ζήσεις αύτη τη χαρά στην ψυχή σου δεν θα μπορέσεις ποτέ να τη μεταδόσεις και στους άλλους ανθρώπους».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χειροτονίας, με έντονη συγκίνηση παρακολουθούσαν τα τελούμενα η μητέρα του νέου Πρεσβυτέρου, Πηνελόπη, και τα δέκα κατά σάρκα αδέλφια του. Στο τέλος αυτής, ο π. Ειρηναίος δέχθηκε τις εγκάρδιες ευχές του Ποιμενάρχου του, των παρισταμένων Αρχιερέων και κληρικών, καθώς και των πιστών.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος τέλεσε το τριετές Μνημόσυνο του μακαριστού προκατόχου του, Αρχιεπισκόπου κυρού Στυλιανού, για την προσωπικότητα και το έργο του οποίου μίλησε με λόγους βαθιάς ευγνωμοσύνης και σεβασμού. «Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός υπηρέτησε την τοπική μας Εκκλησία για 44 ολόκληρα χρόνια και, μάλιστα, σε δύσκολες εποχές κατά τις οποίες απαιτούνταν να αγωνιστεί όχι μόνο για να ορθοτομήσει τον λόγο της αληθείας, αλλά να αγωνιστεί για τα αυτονόητα, για να αποδείξει αυτά που σε άλλες περιοχές και σε άλλες τοπικές Εκκλησίες ήταν πλέον δεδομένα», σημείωσε. «Με τη χάρη του Θεού, κατάφερε να επιφέρει μεγάλες τομές στην τοπική Εκκλησία, κυρίως εκκλησιαστικού και εκκλησιολογικού χαρακτήρος», επισήμανε και αναγνώρισε ότι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κυρός Στυλιανός παρέδωσε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας πολύ καλύτερη, πολυπληθέστερη και πολύ εκκλησιαστικότερη από ό,τι ο ίδιος την είχε παραλάβει. Κλείνοντας, παρότρυνε τους Επισκόπους, τον Ιερό Κλήρο και τον φιλόχριστο λαό της τοπικής Εκκλησίας να ενθυμούνται και πάντοτε να μνημονεύουν τον αοίδιμο Ιεράρχη, προσευχόμενοι ο Θεός να τον κατατάξει μετά των Αγίων και των Δικαίων.

 

 

Σημειώνεται ότι στο Σύδνεϋ ο επίσημος εορτασμός της 201ης Επετείου της Ελληνικής Παλιγγενεσίας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 27 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία θα τελεστεί Δοξολογία, προεστώτος του Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, και στη συνέχεια Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Κενοτάφιο του Martin Place.

 

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων