Μεγάλες τιμές προς τον Ελληνισμό της Δημαρχίας του Μπέργουντ (Burwood), στα μεσοδυτικά προάστια του Σύδνεϋ, η οποία φέτος παρεμπιπτόντως συμπληρώνει τα 150 χρόνια από τη σύστασή της, απένειμε η εν λόγω τοπική αυτοδιοίκηση με αφορμή την πρόσφατη εθνική επέτειο της Ελλάδας και Κύπρου, της 25ης Μαρτίου 1821.
Η εκδήλωση φέτος, που μάλιστα συμπληρώνει 21 χρόνια από τότε που πρωτοδιοργανώθηκε, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 20 Μαρτίου, στο κέντρο «Φίτζροϊ» που βρίσκεται εντός του Δημοτικού πάρκου του Μπέργουντ. «Οικοδεσπότης» της τιμητικής βραδιάς ήταν ο φιλέλληνας δήμαρχος – λιβανέζικης καταγωγής και μαρωνίτης – κ. Τζον Φέικερ (John Faker).
Η αίθουσα του κέντρου ήταν ασφυκτικά γεμάτη από Έλληνες ομογενείς-δημότες του προαστίου του Μπέργουντ, αλλά και Έλληνες άλλων περιοχών της μεγαλούπολης του Σύδνεϋ. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν ο Ιερατικώς Προϊστάμενος του τοπικού Ελληνορθόδοξου Ναού του Αγίου Νεκταρίου, π. Γεώργιος Λιάγκας, η πρόεδρος της Ελληνορθόδοξης Ενορίας-Κοινότητας του Αγίου Νεκταρίου κ. Πηνελόπη Κιούσση, ο διευθυντής του Συνδέσμου Παλαιών Πολεμιστών και Απόστρατων του RSL του Μπέργουντ κ. Κόλιν Χότζες (Colin Hodges), ο πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος των Παλαιών Πολεμιστών και Απόστρατων κ. Παναγιώτης Τσιγγούνης, η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών Αυστραλίας (ΕΕΛΚΑ) κ. Βηθλέεμ Γεωργέλλη, η Αντιπρόεδρος της Σαμιακής Αδελφότητας Σύδνεϋ και Νέας Νότιας Ουαλίας κ. Θεοδοσία (Σούλα) Γερασίμου, ο επισκέπτης μαθηματικός, συγγραφέας και ποιητής από την Ελλάδα κ. Θεόδωρος Δάλμαρης και άλλοι.
Αφού εψάλησαν οι εθνικοί ύμνοι της Αυστραλίας και της Ελλάδας και εκφωνήθηκε η Ωδή στους Πεσόντες (Ode to the Fallen), ακολούθησε μία συμβολική κατάθεση στεφάνου από μαθητές των Ελληνικών Απογευματινών και Σαββατιανών Σχολείων του Αγίου Νεκταρίου στη μνήμη των πεσόντων ηρώων του ‘21. Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος του Μπέργουντ κ. Φέικερ, ο οποίος τόνισε πως «η σημαντικότατη προσφορά των Ελλήνων στην περιοχή του Μπέργουντ, αλλά και σε όλη την Αυστραλία, αποτελεί ένα απτό και ηχηρό παράδειγμα του πώς οι μετανάστες έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στην πολυπολιτισμική ανάπτυξη της αυστραλιανής κοινωνίας».
Επιπρόσθετα, ο φιλέλληνας τοπικός αρχηγός, έχοντας κάνει μία σύντομη αναφορά στην Αγία Λαύρα και στο ξεκίνημα του αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας από τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, και έχοντας εξάρει τον ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και της χριστιανικής θρησκείας, υπογράμμισε στην ομιλία του την ανεκτίμητη προσφορά του ελληνικού πολιτισμού στην ανθρωπότητα και τη γέννηση της έννοιας της δημοκρατίας στην αρχαία Ελλάδα, την οποία κληροδότησαν οι Έλληνες στους υπόλοιπους λαούς της γης.
Τέλος, ο κ. Φέικερ ενημέρωσε το κοινό πως η Δημαρχία του σχεδιάζει το καθιερωμένο πια Ελληνικό Φεστιβάλ της Ενορίας-Κοινότητας του Αγίου Νεκταρίου κάθε Νοέμβριο, γύρω από την εορτή του Αγίου Νεκταρίου, «να γίνει αυτό ακόμα μεγαλύτερο, καθιστώντας το μάλιστα από τα καλύτερα ελληνικά φεστιβάλ στην πόλη του Σύδνεϋ», όπως τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Μετά από την απαγγελία ποιημάτων για την 25 Μαρτίου 1821, από μαθητές των Ελληνικών Απογευματινών και Σαββατιανών Σχολείων, με συντονίστρια τη δασκάλα κ. Μαρία Ζλατάνου, τον λόγο έλαβε η πρόεδρος της Ελληνορθόδοξης Ενορίας-Κοινότητας του Αγίου Νεκταρίου κ. Κιούσση. Η κ. Κιούσση ευχαρίστησε τη Δημαρχία για την πρωτοβουλία αυτή, η οποία γίνεται πάντα σε συνεργασία με την Ενορία-Κοινότητά της, ενώ η ίδια μίλησε και για την ανεκτίμητη αξία της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας.
Στη συνέχεια, ο πολιτιστικός σύμβουλος των Ελληνικών Σχολείων του Αγίου Νεκταρίου κ. Χρήστος Χριστογεώργης εκφώνησε στα ελληνικά το πανηγυρικό της ημέρας με ιδιαίτερο στόμφο και αρκετό πατριωτικό χρώμα, τονίζοντας το πόσο οι τότε σκλαβωμένοι Έλληνες ενώθηκαν για έναν κοινό σκοπό, την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού, και το ότι με θυσίες και αγώνες, οι Έλληνες ενωμένοι κατάφεραν να αποκτήσουν ελληνικό κράτος. Ο κ. Χριστογεώργης καταχειροκροτήθηκε από το κοινό για αυτά που επεσήμανε.
Να σημειωθεί πως ο κ. Χριστογεώργης είναι ο πρωτεργάτης της τιμητικής εκδήλωσης για την ελληνική εθνική επέτειο από την τοπική αυτοδιοίκηση του Μπέργουντ πριν από 21 χρόνια. Ο ομογενειακός αυτός παράγοντας είχε εκτελέσει καθήκοντα Δημάρχου, αλλά και Αντιδημάρχου, στο προάστιο του Μπέργουντ τις περασμένες δύο δεκαετίες, αλλά και πρόεδρος της Ενορίας-Κοινότητας του Αγίου Νεκταρίου.
Τη δίωρη τιμητική εκδήλωση επιλόγησε ο ιερατικώς προϊστάμενος π. Γεώργιος. Στον δικό του λόγο, ο δυναμικός και αφοσιωμένος ιερέας, αφού ευχαρίστησε τη Δημαρχία για την συνεχόμενη στήριξή της στον τοπικό Ελληνισμό μέσω και αυτής της ετήσιας εκδήλωσης, αναφέρθηκε στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού, με την Ορθόδοξη εκκλησία να δίνει τον δικό της αγώνα για την επιβίωση του Χριστιανισμού και της ελληνικής γλώσσας. Τέλος, ο π. Γεώργιος ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενορίας-Κοινότητάς του και όσους συνετέλεσαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα διανθίστηκε από το παροικιακό χορευτικό συγκρότημα «Greek Dance Rhythms» της χοροδιδασκάλισσας Χριστίνας Ευθυμιάδη, το οποίο παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς από τη Μακεδονία ως την Κρήτη, κατενθουσιάζοντας το κοινό και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο κ. Φέικερ. Αξίζει να σημειωθεί πως η δίδα Ευθυμιάδη έχει χαρακτηριστεί ως ο «συνδετικός κρίκος» μεταξύ της Ενορίας-Κοινότητας του Αγίου Νεκταρίου και της Δημαρχίας για τη διοργάνωση της ετήσιας αυτής τιμητικής εκδήλωσης.
Πατριωτικά τραγούδια για το 1821, τη Μακεδονία, αλλά και άλλα διαχρονικά ελληνικά τραγούδια, απέδωσε η χορωδία του Αγίου Νεκταρίου, συνοδευόμενη από τον ομογενή δάσκαλο στο μπουζούκι, Αναστάσιο (Τάσο) Λάμπρου.
Τέλος, χρέη τελετάρχη της εκδήλωσης, στα ελληνικά και στα αγγλικά, ανέλαβε ο Διευθυντής των Ελληνικών Απογευματινών και Σαββατιανών Σχολείων του Αγίου Νεκταρίου και ομογενειακός παράγοντας, κ. Δημήτριος Καμετόπουλος.
Το επόμενο ραντεβού του Ελληνισμού της Δημαρχίας του Μπέργουντ για να τιμηθεί η Ελληνική Επανάσταση δόθηκε τον Μάρτιο του 2025.
Πηγή: