Αρχιεπισκοπή Κρήτης
11 Νοεμβρίου, 2022

Ηράκλειο: Εκατοντάδες πιστοί στη λιτάνευση του Πολιούχου Αγίου Μηνά

Διαδώστε:

Τον πολιούχο Άγιο Μηνά τιμά σήμερα το Ηράκλειο και στον Μητροπολιτικό ναό συνέρρευσαν πιστοί κάθε ηλικίας για να προσκυνήσουν την εικόνας του Αγίου η οποία εν συνεχεία λιτανεύτηκε στους δρόμους της πόλης.

Το πρωί τελέστηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου, ο οποίος προέστη των λατρευτικών εκδηλώσεων για πρώτη φορά ως Αρχιεπίσκοπος Κρήτης. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και του λειψάνου του Αγίου με εκατοντάδες Ηρακλειώτες να ακολουθούν την πομπή.

Στο μήνυμα του για την ημέρα, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης που παρέστη στις εκδηλώσεις, ανέφερε ότι οι πολίτες του Ηρακλείου τιμούν με λαμπρότητα το σύμμαχό τους, χαρακτηρίζοντας τις εκδηλώσεις «αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της ιδιαίτερης παράδοσής μας».

Τέτοια μέρα κάθε χρόνο ανατρέχουμε και στον Νίκο Καζαντζάκη που έγραψε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας την κατάσταση επί Τουρκοκρατίας: “Ένας ‘Αγιος που δεν έμενε μόνο στο εικόνισμά του, κατέβαινε κάθε νύχτα, έβγαινε περιπολία. Σφαλνούσε τις πόρτες, όσες είχαν ξεχάσει οι Χριστιανοί ανοιχτές, σφύριζε στους νυχτοπαρωρίτες να γυρίσουν πια στα σπίτια τους, στέκουνταν απόξω από τις πόρτες κι αφουκράζονταν ευχαριστημένος όταν άκουγε τραγούδι… Κι όταν οι Τούρκοι ακόνιζαν τα μαχαίρια τους κι ετοιμάζουνταν να ριχτούν στους Χριστιανούς, πετιόταν ο Αϊ-Μηνάς πάλι από το κόνισμά του να διαφεντέψει τους Καστρινούς” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αυγενάκης.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στο μήνυμα του ανέφερε ότι η εορτή του Αγίου Μηνά, αποτελεί για το Ηράκλειο ημέρα ιδιαίτερης σημασίας, πάνδημης σύναξης και θρησκευτικής ανάτασης.

«Η εορτή του πολιούχου Αγίου συνδέεται άρρηκτα με την ιστορική και κοινωνική πορεία τού Ηρακλείου από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν οι κάτοικοι του τόπου μας, του εμπιστεύονταν την προστασία τού Μεγάλου Κάστρου και τις ελπίδες για την απελευθέρωσή του. Ο ‘Αγιος Μηνάς είναι και σήμερα σύμβολο: πίστης, μαχητικότητας, αλλά και πολιτιστικής ταυτότητας. Ο εορτασμός του ας είναι μια προτροπή διατήρησης των αξιών μας, και αλληλεγγύης σε κάθε δοκιμαζόμενο άνθρωπο, σε αυτούς τους ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς. Χρόνια πολλά σε όλους τους συμπολίτες».

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στη μεγάλη εορτή για το Ηράκλειο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η πόλη μας τιμά τον πολιούχο και προστάτη της, τον ‘Αγιο Μηνά, που είναι ταυτισμένος με τη νεότερη ιστορία του Μεγάλου Κάστρου. Η μακραίωνη θρησκευτική παράδοση του Ηρακλείου έχει καθιερώσει τη χάρη του Αγίου Μηνά στις συνειδήσεις των Ηρακλειωτών, αλλά και όλων των Κρητικών και έχει καταστήσει το μητροπολιτικό ναό του, ως πνευματική κιβωτό, και ως ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία του νησιού. Αντιμετωπίζοντας με ενότητα τις προκλήσεις της εποχής, ευχόμαστε σε όλους τους Ηρακλειώτες, σε όλους τους Κρητικούς χρόνια πολλά».

Πώς όμως καθιερώθηκε ο Άγιο να τιμάται ως πολιούχος της πόλης;

Ο Άγιος Μηνάς καθιερώθηκε πολιούχος του Ηρακλείου την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η διαφορετική θρησκεία Κρητικών και Τούρκων υπήρξε κύρια αιτία βιαιοπραγιών από τους μουσουλμάνους εναντίων των χριστιανών.

Η παράδοση λέει ότι το Πάσχα του 1826 ενώ οι χριστιανοί ήταν μαζεμένοι στο ναό και παρακολουθούσαν τη λειτουργία της Ανάστασης, όχλος μουσουλμάνων προετοίμαζε σφαγή εναντίον τους, η οποία αποφεύχθηκε με την επέμβαση ενός ηλικιωμένου αξιωματικού καβαλάρη. Ο καβαλάρης αυτός έμοιαζε με το πρωτοπαλίκαρο των Τούρκων, τον Αγιάν Αγά, που τους ηρέμησε και τους απέτρεψε από τη σφαγή των χριστιανών. Την επέμβαση αυτή του μυστηριώδη καβαλάρη, οι χριστιανοί την απέδωσαν σε θαύμα του Αγίου Μηνά, πιστεύοντας ότι ήταν αυτός που παρουσιάστηκε στους Τούρκους και όχι ο Αγιάν Αγάς.

Όμως, ακόμη κι αν οι Τούρκοι είχαν δίκιο και δεν ήταν ο Άγιος Μηνάς ο έφιππος αξιωματικός, ήταν θαύμα ο Τούρκος διώκτης των χριστιανών (Αγιάν Αγάς) να λειτουργήσει σαν προστάτης τους την τελευταία στιγμή.

Από τότε ο Άγιος Μηνάς απεικονίζεται έφιππος ως Ρωμαίος στρατηγός και τιμάται ως προστάτης της πόλης του Ηρακλείου. Αναφέρει ο Γεώργιος Συλλαμιανάκης, στο βιβλίο του “Αγιος Μηνάς” το 1939, πως όχι μόνο οι Χριστιανοί θεωρούσαν προστάτη της πόλης τον Άγιο Μηνά αλλά και οι Τούρκοι, οι οποίοι αντίκριζαν τον Άγιο με φόβο και σεβασμό.

Θαύματα του αγίου αναφέρονται και σε πιο πρόσφατες εποχές, όπως το ότι ο Άγιος Μηνάς προστάτευσε το ναό του από τον σφοδρό βομβαρδισμό του Ηρακλείου στις 23 Μαίου 1941.

Διαβάστε επίσης: 

Πώς ο Άγιος Μηνάς έγινε προστάτης του Ηρακλείου

Φωτογραφίες: cretalive.gr

Διαδώστε: