26/04/2023 26/04/2023 Οικονομική «ανάσα” μετά από πολλούς μήνες πήραν οι εκκλησίες της Κρήτης κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας – Μπόρεσαν να πληρώσουν το ρεύμα και να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα τον Απρίλιο οι ναοί, αφού τα πάγια έξοδα μιας εκκλησίας καλύπτονται μέσα από το παγκάρι Οικονομικές «ανάσες» πήραν οι εκκλησίες της Κρήτης την περίοδο της...
26 Απριλίου, 2023 - 19:15
Τελευταία ενημέρωση: 26/04/2023 - 18:44

Κρήτη: Με τον οβολό των πιστών το Πάσχα οι ναοί κατάφεραν να καλύψουν τα πάγια έξοδά τους

Διαδώστε:
Κρήτη: Με τον οβολό των πιστών το Πάσχα οι ναοί κατάφεραν να καλύψουν τα πάγια έξοδά τους

Οικονομική «ανάσα” μετά από πολλούς μήνες πήραν οι εκκλησίες της Κρήτης κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας – Μπόρεσαν να πληρώσουν το ρεύμα και να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα τον Απρίλιο οι ναοί, αφού τα πάγια έξοδα μιας εκκλησίας καλύπτονται μέσα από το παγκάρι

Οικονομικές «ανάσες» πήραν οι εκκλησίες της Κρήτης την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και με αυτόν τον τρόπο μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και υλικά που χρησιμοποιούνται, όπως κερί, λάδι κ.λπ. Ιερείς και εκπρόσωποι των ιερέων επισήμαναν πως η Μ. Εβδομάδα λόγω της αυξημένης προσέλευσης κόσμου είχε ως άμεση συνέπεια μερικά από τα λειτουργικά έξοδα που έχει ένας ναός ή μία μονή να ικανοποιηθούν. Σε κάθε περίπτωση, το πνεύμα της οικονομίας έχει ενσωματωθεί σε κληρικούς, καθώς όλο και λιγότερο χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια.

Μία εκκλησία έχει πάγια και λειτουργικά έξοδα. Είναι είτε έξοδα που υπάρχουν σε μία λειτουργία, όπως η μισθοδοσία των ψαλτών, είτε έξοδα που αφορούν την ενέργεια μέσα από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ή το κερί που χρησιμοποιείται από τους πιστούς για να προσέλθουν στη Θεία Λειτουργία. Τα έξοδα αυτά καλύπτονται μέσα από το παγκάρι της εκκλησίας. Ωστόσο, η Εκκλησία αντιμετώπισε ουκ ολίγες προκλήσεις τα τελευταία χρόνια. Όπως έχουν επισημάνει κατά καιρούς εκπρόσωποι μητροπόλεων και ιερέων, η προσέλευση του κόσμου ήταν μικρή την περίοδο πριν την υγειονομική κρίση.

Η ενεργειακή κρίση

Η υγειονομική κρίση αφαίμαξε τα ταμεία της Εκκλησίας. Οι υγειονομικοί περιορισμοί έγιναν κανόνας και στον χώρο της Εκκλησίας, με άμεση συνέπεια για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα να γίνονται λειτουργίες μόνο με τον ιερέα, τον ψάλτη και άλλα 1 ή 2 άτομα που εργάζονταν εθελοντικά. Τα ταμεία των εκκλησιών ήταν άδεια. Το τέλος των υγειονομικών περιορισμών δεν εγκαινίασε περίοδο αισιοδοξίας, καθώς αμέσως μετά κατέφτασε η ενεργειακή κρίση.

Άμεση συνέπεια ήταν η ενεργειακή κρίση να φέρει ως επακόλουθο την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ αυξήσεις, όπως άλλωστε είχαμε συνολικά στα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν σε προϊόντα που χρησιμοποιούνται ευρέως σε μία εκκλησία, όπως είναι το λάδι, το κερί κ.λπ. Το κοστολόγιο είναι αρκετά μεγάλο, εάν αναλογιστούμε πως η κάθε εκκλησία δεν έχει την αναγκαία χρηματοδότηση και πρέπει να αντεπεξέλθει μόνη της.

Φαίνεται, όμως, πως το Πάσχα λειτούργησε ευεργετικά όχι μόνο για τις ψυχές των ανθρώπων, αλλά και για τα ταμεία της Εκκλησίας της Κρήτης, αφού μπήκαν μέσα χρήματα. Υπήρξε προσέλευση με άμεση συνέπεια μερικά από τα λειτουργικά έξοδα των εκκλησιών να αντιμετωπιστούν.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κληρικών Κρήτης, π. Ζαχαρίας Αδαμάκης, μίλησε στo neakriti.,gr κάνοντας σαφές: «Φέτος ήταν ένα ξεχωριστό Πάσχα. Ύστερα από τρία χρόνια, οι άνθρωποι πήγαν σε εκκλησίες με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και απολαύσαν τις Θείες Λειτουργίες της Μ. Εβδομάδας. Το θετικό είναι πως μπήκαν χρήματα στα ταμεία της Εκκλησίας και με αυτόν τον τρόπο κάποια λειτουργικά προβλήματα, όπως οι λογαριασμοί ρεύματος και το λάδι, ξεπληρώθηκαν ή τέλος πάντων δεν είχαμε την περίοδο του Απριλίου την οικονομική στενότητα των προηγούμενων μηνών».

Στο Αρκαλοχώρι

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο αναπληρωτής Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, π. Σπυρίδων Φουκαράκης, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι λογικό να πήραν κάποιες εκκλησίες της Κρήτης “ανάσες” λόγω της προσέλευσης του κόσμου την περίοδο του Πάσχα.

«Είναι λογικό οι εκκλησίες να πήραν κάποιες οικονομικές “ανάσες” την περίοδο των εορτών του Πάσχα. Οι άνθρωποι πήγαν στους ναούς και γενικότερα κινήθηκαν καλά τα οικονομικά ζητήματα των εκκλησιών. Λογικά, πήραν κάποιες “ανάσες”. Βέβαια, δεν μπορούμε να το ποσοτικοποιήσουμε. Από εκεί και πέρα, προσπαθούμε να κάνουμε όσο μπορούμε οικονομία. Μία εγκύκλιος, που έχει αποστείλει η Σύνοδος στους ιερείς, έχει ως συνέπεια να προσπαθούμε να κάνουμε οικονομία. Αλλά μπορείς να μην ανάψεις το φως την ημέρα της Ανάστασης; Μπορείς να μην ανάψεις το φως τη Μ. Παρασκευή ή κάποιους προβολείς που βρίσκονται από έξω;», υπογράμμισε.

Πνεύμα οικονομίας στους ναούς

Είναι άξιο αναφοράς πως εντός της Εκκλησίας της Κρήτης οι υψηλόβαθμοι και κατώτεροι κληρικοί έχουν ασπαστεί με απόλυτη συνέπεια το πνεύμα της οικονομίας, που επικρατεί τον τελευταίο χρόνο στην ελληνική κοινωνία. Έτσι και αλλιώς, υπήρξε πέρυσι Σύνοδος, όπου, μεταξύ άλλων, έκανε σαφές πως οι ιερείς πρέπει να φροντίζουν ώστε να μην καταναλώνεται σπάταλη ενέργεια και να γενικότερα να υπάρξει ένα πνεύμα οικονομίας. Ο π. Ζαχαρίας μίλησε στη neakriti,gr δηλώνοντας: «Εμείς προσπαθούμε όσο μπορούμε να κάνουμε οικονομία. Εγώ είχα 5 πολυέλαιους αναμμένους και τώρα έχω μόνο 1 αναμμένο το βράδυ που έχει 10 λάμπες. Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο ήταν αναμμένοι οι πολυέλαιοι. Τα κεριά έχουν σημειώσει μία μικρή αύξηση της τιμής, ενώ πλέον αντί για μικρό μπουκάλι λάδι αναγκαζόμαστε να παίρνουμε λίγο μεγαλύτερο. Γενικότερα, προσπαθούμε όσο μπορούμε εμείς οι ιερείς να κάνουμε οικονομία».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων