«”Η Μονάδα Διάγνωσης” του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι ήδη αναγνωρισμένη και τα σημερινά εγκαίνια της αποδεικνύουν ότι στην Κρήτη αντιμετωπίσαμε επαρκώς την πανδημία COVID-19». Αυτό τόνισε στον πρόλογο του χαιρετισμού του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στα εγκαίνια του εργαστηρίου που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος.
Η Μονάδα Διάγνωσης του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης.
Ο Περιφερειάρχης επισήμανε την σημαντικότητα της μονάδας στην δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, όπως στην λειτουργία και το έργο της αναφέρθηκαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Γιώργος Κοντάκης, ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής Γιώργος Κοχιαδάκης, ο Δ/ντης του εργαστηρίου κλινικής Ιολογίας Γιώργος Σουρβίνος, οι οποίοι και ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη για την χρηματοδότηση λειτουργίας και ενίσχυσης της μονάδας.
Στην Περιφέρεια Κρήτης, όπως ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης «η μάχη δόθηκε με επιτυχία επειδή συνεργαστήκαμε. Προσαρμοστήκαμε άμεσα στα δεδομένα, ενώσαμε δυνάμεις, αξιοποιήσαμε το ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της υγείας, μα πάνω από όλα αντιμετωπίσαμε την πανδημία αναπτύσσοντας κοινούς μηχανισμούς άμυνας. Μηχανισμούς τους οποίους, από την πρώτη στιγμή, στηρίξαμε και χρηματοδοτήσαμε, προσπαθώντας να διαμορφώσουμε αποτελεσματικές δομές επιτήρησης, ώστε να υπάρχει έγκαιρη ειδοποίηση επερχόμενης επιδημικής έξαρσης, αλλά και της μολυσματικότητας και της βαρύτητας της νόσου.»
Στ. Αρναουτάκης: Ενισχύουμε τη δημόσια υγεία σε όλη την Κρήτη
Ειδικότερα για την σύσταση και λειτουργία της μονάδας που έγινε με την συνεργασία Περιφέρειας Κρήτης και Πανεπιστημίου, ο κ. Αρναουτάκης, πρόσθεσε:
«Σε συνεργασία με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, τον Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής και τον Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας, χρηματοδοτήσαμε το έργο για την Επιδημιολογική Επιτήρηση Μεταλλαγμένων Στελεχών του ιού SARS-CoV-2, ενώ καλύψαμε και ανάγκες για την προμήθεια βιοατρικού εξοπλισμού στη Μονάδα, όπως οι θάλαμοι Βιοσφάλειας.
Βασική μας πεποίθηση σχετικά με αυτές τις παρεμβάσεις είναι πως ως Περιφέρεια Κρήτης, έχουμε την υποχρέωση να ενισχύσουμε την αποκέντρωση και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας σε περιφερειακό επίπεδο.»
Ο Περιφερειάρχης στην ομιλία του αναφέρθηκε στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας που εορτάζεται 7 Απριλίου, λέγοντας ότι, στα νοσοκομεία μας, συνέβησαν πράγματα για τα οποία είναι δύσκολο να μιλήσουμε με λόγια και ταυτόχρονα αδύνατον να σιωπήσουμε. Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις στήριξης της Δημόσιας Υγείας από την Περιφέρεια και συνεχάρη για ακόμα μια φορά, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού στις μονάδες υγείας της Κρήτης, τα στελέχη του ΕΟΔΥ.
Ο κ. Αρναουτάκης είπε χαρακτηριστικά, ότι «το μεγαλείο της προσπάθειας και του ανθρωπισμού, η συστράτευση σας με «όπλα» την εμπιστοσύνη, την αλληλεγγύη, το φιλότιμο μας κάνουν όλους υπερήφανους» ενώ κλείνοντας ευχαρίστησε για την πρόσκληση, και συνεχάρη όλους όσους συνέβαλαν στην ίδρυση και λειτουργία της Μονάδας που εγκαινιάστηκε, επαναλαμβάνοντας ότι «τα τελευταία δύο χρόνια, μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, πραγματοποιήθηκε η επανάσταση του ανθρωπισμού και της ευθύνης».
Στα εγκαίνια του εργαστηρίου στην Ιατρική σχολή παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Βαμβακάς,η Διοικήτρια της 7ης ΔΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη, η εκπρόσωπος του Δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού-Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη, ο Πρόεδρος του ΠΑΓΝΗ Γιωργος Χαλκιαδάκης,ο Αναπληρωτής Στέλιος Κτενιαδάκης, μέλη προεδρείων Νοσοκομείων, στελέχη της Δημόσιας Υγείας και Διοίκησης, όπως ιατρικό και άλλο προσωπικό του Νοσοκομείου.
Πηγή: cretalive