Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος μίλησε για τον λόγο ύπαρξης της εκκλησίας: την ειρήνευση των ψυχών. Χαρακτήρισε την Εκκλησία «αιώνια υπόθεση του Θεού», ιστορική πραγματικότητα στην οποία συνεχώς αποκαλύπτεται και εργάζεται ο Θεός και «αιώνιο σήμερα του Θεού».
Της Ευγενίας Δίτσα
Ακολούθως, υποστήριξε: «Οι άνθρωποι της Εκκλησίας για να μην είμαστε σκληρόκαρδοι και ρηχοί, αγωνιζόμαστε να αποκτήσουμε θεολογία καιομένης καρδίας υπέρ παντός. Αυτό που τελικά είναι η αγάπη. Σε αυτή την αποστολή, στην απόκτηση της Αγάπης, αποδόθηκε πριν 30 χρόνια κι εκείνος που σας ομιλεί, που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι η χάρη του Θεού θα τον έφερνε στη διαδοχή μεγάλων και σπουδαίων, προπάντων, Αγίων Αρχιεπισκόπων, τους οποίους διακόνησε.
Μάλιστα, είπε ότι δεν μπορεί να λησμονήσει τους προκατόχους του, ενώ σημείωσε ότι έρχεται κουβαλώντας αμαρτήματα, αλλά με πίστη στον Θεό. Επίσης, μίλησε με λόγια αγάπης για τον προκάτοχό του κ. Ειρηναίο, τον κτήτορα του Αγίου Μηνά, που υπήρξε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Τιμόθεος, για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο Α’, τον οποίο διακόνησε μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου, καθώς και για όλους τους Επισκόπους της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στα πρακτικά της Εκκλησίας της Κρήτης, κάνοντας, βέβαια, αναφορά και στον πιο πρόσφατο Άγιο Κύριλλο Λούκαρη.
Όσον αφορά στο νησί του, την Κρήτη, της οποίας κλήθηκε να αναλάβει το ύψιστο εκκλησιαστικό αξίωμα, είπε χαρακτηριστικά πως στους 20 αιώνες, η Κρήτη σταυρώθηκε και αναστήθηκε. Ωστόσο, ο Χριστός πλούσια την ευλόγησε.
Ο Σεβασμιώτατος σημείωσε πως «τίποτε στη ζωή μας δε γίνεται χωρίς τη βουλή του Θεού» και κατόπιν ευχαρίστησε την Παναγία για τη βοήθειά της στο πρόσωπό του. Κατόπιν, ευχαρίστησε κληρικούς και λαϊκούς, που τον στήριξαν, ιδιαιτέρως δε τον Σεβ. Μητροπολίτη Λάμπης για την τοποτηρητεία του και τα αγαθά του λόγια, καθώς και τον Σεβ. Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου με τον οποίον συνδέεται από 40ετίας.
Ζήτησε δε την ενίσχυση του δια της προσευχής και παρακάλεσε να εύχονται να τον αναδεικνύει ο Κύριος άξιο ποιμένα και για την κατά Θεόν προκοπή του ποιμνίου.
Τόνισε ότι ο Χριστιανός δεν πρέπει να είναι φονταμενταλιστής ή εθνοφυλετιστής και δεν πρέπει να διχάζει. «Στον χώρο της εκκλησίας δεν χωρούν ομαδοποιήσεις και οπαδοποιήσεις. Έχουμε χρέος να αγωνιζόμαστε για την αγάπη, για το φως σε έναν κόσμο σκοταδιστικό, για την ελπίδα σε έναν κόσμο χωρίς ελπίδα… Δεν είναι μικρό πράγμα να επιτελείς την παρουσία του Χριστού στα σπλάχνα του λαού του και πρέπει να αρχίσουμε από την αυτοκριτική. Δεν πείθεις, όταν δεν ζεις», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.
«Η Εκκλησία δεν είναι βία, αλλά ελευθερία. Μας μαθαίνει να αναζητούμε τον Χριστό στα πρόσωπα των ελαχίστων, να κάνουμε την επανάστασή μας απέναντι στην αμαρτία… Τότε μόνο θα δεχθούμε την πρόσκληση για τον παράδεισο… Να μην μείνουμε στα μη και τα δεν που οδηγούν μοιραία στο μηδέν!», είπε και κατέληξε πως η Εκκλησία δεν είναι άρνηση, αλλά θέση.