Αρχιεπισκοπή Κρήτης
05 Απριλίου, 2023

Στα 130 τα λειτουργικά κενά στην Εκκλησία της Κρήτης λέει ο π. Ζαχαρίας Αδαμάκης

Διαδώστε:

Εκατόν τριάντα είναι τα λειτουργικά κενά της Εκκλησίας της Κρήτης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών της Εκκλησίας της Κρήτης, π. Ζαχαρία Αδαμάκη.

Όπως υποστήριξε στο neakriti.gr, υπάρχουν αρκετές εκκλησίες, κυρίως στην ενδοχώρα, που εξυπηρετούνται από ιερείς γειτονικών χωριών.

Ο π. Ζαχαρίας υποστήριξε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα σε κληρικούς αντιμετωπίζει η Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, με τα λειτουργικά κενά να ανέρχονται σε 28. Παράλληλα, ο π. Ζαχαρίας υποστήριξε πως ο κλήρος της Κρήτης είναι γερασμένος, καθώς η Αρχιεπισκοπή Κρήτης έχει 35 κληρικούς ηλικίας πάνω από 70 ετών.

Ειδικότερα, σοβαρό πρόβλημα αναδεικνύεται για την Εκκλησία της Κρήτης το ζήτημα των λειτουργικών κενών. Ουσιαστικά, υπάρχουν ιερείς οι οποίοι αναγκάζονται να μετακινηθούν σε άλλες ενορίες, με σκοπό την εξυπηρέτηση των πνευματικών αναγκών των ανθρώπων.

“Έχουμε αρκετά κενά”

Όπως ο ίδιος εξήγησε, «έχουμε αρκετά κενά. Έχουμε 17 κενά στην αρχιεπισκοπική περιφέρεια Κρήτης. Υπάρχει θέμα λειψανδρίας. Υπάρχουν ενορίες, μικρές ή μεγάλες, που εξυπηρετούν 2 ή 3 ενορίες. Οι ιερείς αυτοί πάνε τη μία Κυριακή στη συγκεκριμένη εκκλησία και την άλλη Κυριακή πάνε στην άλλη εκκλησία. Και έτσι εξυπηρετούν τον κλήρο. Για τη Μ. Σαρακοστή τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, καθώς θα πρέπει ο ιερέας να κάνει δύο Ιερές Ακολουθίες, Χαιρετισμούς κ.λπ. Κάθε βράδυ έχουμε Απόδειπνο. Και εγώ εξυπηρετώ δύο εκκλησίες. Από τη μία είναι η εκκλησία στο χωριό Κουνάβους και από την άλλη είναι η εκκλησία στις Κώμες. Το ένα χωριό έχει 1.000 κατοίκους και το άλλο 40. Ό,τι μπορώ κάνω».

Ο π. Ζαχαρίας Αδαμάκης 

“Υπάρχει ιερέας που πάει σε τέσσερα χωριά”

Ο ίδιος υποστήριξε πως «ο συνολικός αριθμός λειτουργικών κενών στην Εκκλησία της Κρήτης ανέρχεται σε 130, εκ των οποίων το μεγαλύτερο πρόβλημα το εμφανίζει η Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, που συγκεντρώνει σχεδόν το 1/5 των λειτουργικών κενών και πιο συγκεκριμένα 28 κενά. Είναι μεγάλος ο αριθμός των κενών, ενώ υπάρχει ιερέας που πάει σε 4 μικρά χωριά».

Είναι άξιο αναφοράς πως την περίοδο της οικονομικής κρίσης ατόνησε το ενδιαφέρον πολλών νέων να ενσωματωθούν στο πλήρωμα της Εκκλησίας της Κρήτης εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας που έπληττε την ελληνική κοινωνία, αλλά και της παύσης διορισμών από την πλευρά του κράτους. «Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλοί ιερείς σχετίζεται με μια πληθώρα παραγόντων. Την περίοδο της οικονομικής κρίσης, υπήρχαν νέα άτομα που ήθελαν να χειροτονηθούν, αλλά τελικά δε χειροτονήθηκαν. Είχαν οικονομικά ζητήματα. Οι Επίσκοποι της Κρήτης σωστά έπραξαν και δεν επιθυμούσαν να χειροτονήσουν άμισθους ιερείς. Το είχαμε υποστηρίξει κι εμείς ως Ένωση Κληρικών. Προτιμήσαμε να μη χειροτονούμε καθόλου Κρητικούς γιατί θα ήταν άμισθος. Πώς θα αντιμετώπιζε τα οικονομικά προβλήματα της καθημερινότητας; Κάποιοι μητροπολίτες στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, περισσότερο στη Βόρεια Ελλάδα, χειροτονούσαν άμισθους κληρικούς».

Διαδώστε: