Μητροπόλεις Οικουμενικού Θρόνου
04 Δεκεμβρίου, 2018

«Σταματώντας την Βία κατά των Γυναικών-Επισκόπηση και Επόμενα Βήματα»

Διαδώστε:

Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018, η CROCEU, κατόπιν προσκλήσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμμετείχε σε Εκδήλωση με θέμα την Βία Κατά των Γυναικών 2018, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Εξοχώτατης Vera Jourova, Επιτρόπου για θέματα Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων.

Την CROCEU εκπροσώπησε η Καθηγήτρια Παν/μίου Δρ. Maria Kioseva, Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Βουλγαρίας. Η Δρ. Kioseva συνοδευόταν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Vidin κ Daniil. του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αιμιλιανό Μπογιάννου, Συντονιστή της CROCEU, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Ιωάννου, Εκτελεστικό Γραμματέα της CROCEU, και τον Αιδεσιμολογιώτατο Δρα Dobromir Dimitrov, μέλος της CROCEU. Κατά την εισήγησή της η Δρ. Kioseva υπογράμμισε την άποψη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, άποψη την οποίαν συμμερίζεται και υποστηρίζει και η CROCEU· η άποψή αυτή εστιάζει στον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η αδόκιμη χρήση του όρου «έμφυλη ταυτότητα» (“gender”) στην Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία αντίκειται στην κοινωνική και νομική πραγματικότητα, καθώς και σε αρχετυπικούς ηθικούς κανόνες.

Όπως ορθά επεσήμανε στην παρέμβασή της: «Ενοποιητικός παράγοντας για την Ευρωπαϊκή κοινωνία, δηλ. για όλα τα έθνη που κατοικούν στην υπό γεωγραφική έννοια Ευρωπαϊκή Ήπειρο, είναι η Χριστιανική παράδοση. Και κατά την άποψή μας, την άποψη των ορθοδόξων Χριστιανών, ύψιστος στόχος της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας θα πρέπει να είναι η προστασία των Χριστιανικών αρχών. Η Χριστιανική παράδοση συνιστά ενοποιητικό παράγοντα, ο οποίος προϋπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο πολύ πριν αρχίσουν οι απόπειρες για την οικονομική και πολιτική ενοποίησή της».

Την εκδήλωση άνοιξε η Εξοχώτατη Επίτροπος κα Vera Jourova, η οποία κατ’ αρχήν τόνισε την ανάγκη να εξαλειφθεί η βία κατά των γυναικών με μία σειρά στοχευμένων δράσεων, στην συνέχεια δε, σχολίασε την ίδια την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Κατά την διάρκεια του ολοήμερου συνεδρίου διατυπώθηκαν ποικίλες παρεμβάσεις από ένα ευρύ φάσμα συμμετεχόντων, από εκπροσώπους πολιτικών φορέων μέχρι υποστηρικτές της οικείας πρωτοβουλίας από την Κοινωνία των Πολιτών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο πρόγραμμα «Δάφνη», που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 1997 ως απάντηση στις προκλήσεις που ανέδειξε η υπόθεση Dutroux, καθώς και σε μία σειρά από άλλα προγράμματα με στόχο την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, όπως τα προγράμματα “WeGo!”, “Mujeres”, “Actionaid” κ.λπ.

Καθώς πλησιάζουμε την Εορτή της Γεννήσεως του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, η CROCEU εκφράζει για άλλη μια φορά την επιθυμία της και εύχεται να κατορθώσουμε τον τερματισμό κάθε μορφής βίας, όχι μόνο ενάντια στις γυναίκες αλλά και ενάντια σε κάθε άνθρωπο, αφού είμαστε όλοι πλασμένοι κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του Θεού.

Η Επιτροπή των Αντιπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε το 2010 και αποτελείται απο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Μόσχας, το Πατριαρχείο Ρουμανίας, το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, την Εκκλησία της Κύπρου και την Εκκλησία της Ελλάδος.

 

 

Διαδώστε: