Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή στο Μόναχο
Όπως είναι γνωστό, ευρίσκεται στο Μόναχο ο τάφος του παγκοσμίου φήμης Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, ο οποίος απέθανε στις 2 Φεβρουαρίου 1950.
Ο Καραθεοδωρή ήταν εφάμιλλος του Albert Einstein με τον οποίο διατηρούσε φιλικές σχέσεις και είχαν στενή συνεργασία σε θέματα της μαθηματικής επιστήμης.
Ο Καραθεοδωρή έζησε και δίδαξε ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (1924-1938), ενώ παράλληλα ήταν και Εκκλησιαστικός Επίτροπος στον ιστορικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της γνωστής Σαλβάτορκιρχε Μονάχου.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στην περίοδο 1942 μέχρι 1945, όταν ο τότε εφημέριος της Σαλβάτορκιρχε Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Γαλανόπουλος ευρίσκετο έγκλειστος στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου, ο Καραθεοδωρή κατείχε τα κλειδιά του Ναού και αντέδρασε σθεναρά στην επιχειρηθείσα από μια ρωσσική εκκλησιαστική δικαιοδοσία, υφαρπαγή του ελληνορθόδοξου Ναού.
Το Μαθηματικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Μονάχου τίμησε τον Καραθεοδωρή με την ονοματοδοσία της μεγάλης αίθουσας διδασκαλίας του σε „Constantin-Caratheodory-Hörsaal“ (2002). Στην τελετή παρέστη και η θυγατέρα του Καραθεοδωρή, Δέσποινα Ροδοπούλου-Καραθεοδωρή. Επίσης ο Σύλλογος „Förderverein Mathematik in Wirtschaft, Universität und Schule an der LMU e.V.“ που ιδρύθηκε το 1999, μετονομάστηκε το 2013 σε „Caratheodory-Gesellschaft zur Förderung der Mathematik in Wirtschaft und Schule an der Ludwig-Maximilians-Universität München e.V.“
Το Ελληνικό Λύκειο Μονάχου έλαβε την απόφαση να μετονομαστεί εφέτος σε „Ελληνικό Λύκειο Μονάχου Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή“.
Στον τάφο του Καραθεοδωρή στο κοιμητήριο Waldfriedhof Μονάχου υπήρχε ένας υπερμεγέθης ιωνικός κίονας, στον οποίο είναι χαραγμένα το όνομά του και τα ονόματα της συζύγου Ευφροσύνης και του υιού του Στεφάνου.
Ο ιωνικός κίονας ήταν αγαπητός στον Καραθεοδωρή και του θύμιζε όχι μόνο τον ελληνικό πολιτισμό στα παράλια της Μικράς Ασίας, αλλά και την ίδρυση του Πανεπιστήμιου της Σμύρνης „Φως εξ Ανατολών“ που έφερε σε πέρας μετά από ανάθεση του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδoς Ελευθερίου Βενιζέλου. Ήταν από τους τελευταίους που εγκατέλειψε τη φλεγόμενη Σμύρνη, μεταφέροντας μερικά βιβλία από το πανεπιστήμιο της Σμύρνης.
Με αφορμή την επικείμενη λήξη του μακροχρονίου συμβολαίου ενοικίασης του τάφου από τον Δήμο Μονάχου, αποφάσισε η νόμιμη κληρονόμος, δισέγγονη κ. Δέσποινα Σκουτάρη, να ανταποκριθεί στην πρότασή μας, να μεταφερθεί δηλ.ο ιωνικός κίονας και να τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου.
Αποτελεί ο Καραθεοδωρή για την Παροικία μας στο Μόναχο τιμή και καύχημα, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για όλο τον επιστημονικό κόσμο παγκοσμίως και είναι ένα λαμπρό δείγμα ελληνοβαυαρικής φιλίας.
Η επίσημη τελετή τοποθέτησης του κίονα και των αποκαλυπτηρίων του θα λάβει χὠρα τη
Δευτέρα 8 Ιουλίου στις 5 μ.μ., στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου
Ungererstr.131, 80805 München
Η τελετή λαμβάνει χώρα στα πλαίσια της 15ης Ελληνο-Βαυαρικής Πολιτιστικής Ημέρας.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.