Στο πλαίσιο της λήξης των κατηχητικών συνάξεων για τη φετινή χρονιά, το κατηχητικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Δέρκων πραγματοποίησε, στις 17 Ιουνίου, εκδρομή στα ιστορικά μέρη της Προύσας, των Μουδανιών και της Τρίγλιας.
Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, παιδιά και γονείς, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γέροντα Δέρκων κ. Απόστολο, ξεκίνησαν από την Κοινότητα Μακροχωρίου με προορισμό τα Μουδανιά. Εκεί επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου έψαλαν όλοι μαζί το Απολυτίκιο του Αγίου και στη συνέχεια τον Αρχοντικό Οίκο, ο οποίος σήμερα είναι πολιτιστικό κέντρο, όπου το 1922 υπογράφηκε η ομώνυμος συμφωνία μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας, Ιταλίας καί Ελλάδος (ο Έλληνας αξιωματούχος μετά του υπασπιστού του παρέμειναν στο πλοιάριο που τους μετέφερε), καθώς και την «γειτονιά των Κρητικών» με τα γραφικά σπίτια.
Έπειτα, επισκέφθηκαν το ιστορικό και γραφικό χωριό της Τρίγλιας και τους Ιερούς Ναούς του Αγίου Βασιλείου, ο οποίος μετετράπει σε πολιτιστικό κέντρο, του Αγίου Στεφάνου του Χηνολάκκου, ο οποίος λειτουργεί σήμερα ως τέμενος, της Παναγίας Παντοβασίλισσας, της αρχαιότερης βυζαντινής εκκλησίας της περιοχής, της οποίας διασώζονται μόνο κάποια τμήματα καί σπαράγματα αγιογραφιών καθώς και το παλαιό ελληνικό σχολείο. Στην συνέχεια, υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, μετέβησαν στην Προύσα, όπου και γευμάτισαν.
Αξίζει να σημειωθεί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ανταποκρινόμενος στην αγάπη του ποιμνίου του προς το πρόσωπό του, κατόπιν προσωπικών ενεργειών εξασφάλισε λεωφορείο από τον Δήμο Κωνσταντινουπόλεως για την πραγματοποίηση αυτής της εκδρομής. Στην εξόρμηση αυτή έλαβε μέρος και ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Γεώργιος Λαδουκάκης, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Κωνσταντινούπολη και διακονεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Κατά την επιστροφή, εκφράστηκαν θερμές ευχαριστίες από τα παιδιά προς τον Σεβασμιώτατο για την πατρική του αγάπη, με την οποία καθημερινά περιβάλλει όλους, και από τον Σεβασμιώτατο προς τα παιδιά, τους γονείς και τις κατηχήτριες Ευσταθία Μανιά και Μακρίνα Ερντουράν, που διδάσκουν στα παιδιά μας τον Χριστό και αγωνίζονται για τη διάσωση του πολιτισμού, των ηθών, των εθίμων και της παράδοσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των προγόνων.
Από τη νέα χρονιά θα δημιουργηθεί κατηχητικό τμήμα για τους νέους και τις νέες, για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, καθώς και τμήμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και μουσικών οργάνων για τα παιδιά.