Την Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021, και ώρα 10 π.μ., στον ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας της πόλεως της Βασιλείας, εψάλη, σύμφωνα με την Τυπική Διάταξη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, η εξόδιος ακολουθία της εκ των κτητόρων του ως άνω περικαλλούς ιερού Ναού και Μεγάλης Ευεργέτιδος της Ενορίας της Βασιλείας και της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας, αειμνήστου ιατρού Σουμέλας Τερζάνη.
Τον αριθμό των παρισταμένων πιστών υπαγόρευσαν τα ισχύοντα στην Ελβετία μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.
Της ιεράς ακολουθίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Μάξιμος, ο οποίος εκπροσωπούσε συνάμα την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
Τον προεξάρχοντα Αρχιερέα περιεστοίχιζαν ο Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Τσέτσης, Α´ Αντιπρόεδρος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Ελβετίας Αρχιμανδρίτης Φανούριος Θολιώτης, ο Ιερ. Προϊστάμενος της Ενορίας του Σανκτ Γκάλλεν Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κασσώτης, ο Ι. Προϊστάμενος της Ενορίας της Ζυρίχης Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σημανδηράκης, ο Ι. Προϊστάμενος της ενορίας της Βασιλείας Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Μαρτζέλος και ο Διάκονος Ματθαίος Λαδάς.
Τον επικήδειο λόγο εξεφώνησε ο από τριακοναετίας γνωστός της μακαριστής Σουμέλας Τερζάνη Σεβ. Μητροπολίτης Ελβετίας. Διεβίβασε καθηκόντως τις συλλυπητήριες ευχές και την πατρική συμπάθεια του Παναγιωτάτου Πατριάρχου μας προς τους εν Θεσσαλονίκῃ οικείους της αοιδίμου ευλαβούς ευεργέτιδος, εξήρε την μακρά καί πλήρη ευλογιών Θεού ζωή και το λαμπρό επιστημονικό έργο της ως καταξιωμένης Ψυχιάτρου και ανεφέρθη δια μακρών και με έμφαση στην αυθεντική μαρτυρία της ιδίας της μεταστάσης για την σύλληψη της ιδέας και τον καταλυτικό ρόλο που διεδραμάτισε αυτή στην υλοποίηση του ονείρου της, ήτοι της ανεγέρσεως Ναού, ο οποίος θα ήταν ο Οίκος των, αστέγων μέχρι προ ολίγων ετών, Ορθοδόξων πιστών της Βασιλείας και των περιχώρων της, τόσο διά της προσωπικής της ευεργετικής συμβολής, όσο και της καθοριστικής αναμίξεως του εξ Ελλάδος φιλικού της ζεύγους Αχιλλέως και Ελισάβετ Κομηνού.
Αναφορά στην φιλανθρωπική, μέσῳ της ιδιότητός της, δράση της αειμνήστου Σουμέλας Τερζάνη και στο πολυσχιδές έργο της, κατά την εποχή που η ενορία της Βασιλείας βρισκόταν ακόμη στα σπάργανά της, έκανε με τρόπο γνήσιο και παραστατικό ο πολιός π. Εμμανουήλ Σημανδηράκης. Ο π. Δημήτριος Μαρτζέλος μίλησε για το οσιακό τέλος της επιγείας ζωής της.
Να σημειωθή, ότι η τελευταία ευεργεσία της μεταστάσης προς τον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, τον οποίο εθεμελίωσε καί εγκαινίασε ἡ Α.Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ήταν η προ διετίας αντικατάσταση του αρχικώς τοποθετηθέντος ξυλίνου Εικονοστασίου (Τέμπλου) με ένα μεγαλοπρεπές μαρμαρόγλυπτο Τέμπλο, με πρωτότυπες, σπανίας τέχνης καί βυζαντινής τεχνοτροπίας, μεγάλων διαστάσεων εικόνες του Χριστού και της Παναγίας, οι οποίες από ειδικούς του χώρου θεωρούνται οτι είναι οι (ή από τις) μεγαλύτερες σύγχρονες φορητές ορθόδοξες εικόνες παγκοσμίως. Οι άλλες δύο εικόνες του Εικονοστασίου, ιστορούμενες, θά αναρτηθούν προσεχώς.
Ο ενταφιασμός της αειμνήστου θα γίνει στην πατρώα γη της Θεσσαλονίκης.
Με απόφαση του επιχωρίου Ποιμενάρχου, μετά την εις Κύριον εκδημία και της τελευταίας κτητορίσσης και Μ. Ευεργέτιδος της Ενορίας της του Θεού Σοφίας Βασιλείας α) θα τελείται σε συγκεκριμένη Κυριακή του εκκλησιαστικού έτους το κοινό Μνημόσυνο τῶν Κτητόρων αοιδίμων Αχιλλέως, Ελισάβετ και Σουμέλας και β) θα συγγραφεί και θα εκδοθεί τύποις η θαυμαστή ιστορία του ι. ναού της Βασιλείας, βάσει αψευδούς αρχειακού υλικού και προφορικών μαρτυριών της αειμνήστου Σουμέλας Τερζάνη.