Για το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας πήρε θέση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας και χαρακτηρίζει την πρόσφατη απόφαση ως “ένα σημαντικό σημάδι έλλειψης σεβασμού προς τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, βλάπτοντας την εικόνα της Τουρκίας και είναι αντίθετη προς τις κατευθυντήριες αρχές στις οποίες η Τουρκική Δημοκρατία έχει στηριχθεί για σχεδόν έναν αιώνα”.
Διαβάστε αναλυτικά:
Δήλωση σχετικά με τη διατήρηση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη
Η Ελληνορθόδοξη Ιερά Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυϊας εκφράζει την σοβαρή της ανησυχία σχετικά με τη διατήρηση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη – ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ – μετά από την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας στις 2 Ιουλίου 2020 σχετικά με τον οικοδόμημα των 1.500 χρόνων. Η απόφαση άνοιξε το δρόμο για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί στις 24 Ιουλίου – μια ενέργεια που ακολουθεί η σημερινή τουρκική κυβέρνηση. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια ενέργεια προκαλεί άμεσα την θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία, πυροδοτεί περιττές διαμάχες οι οποίες απειλούν τη διαθρησκευτική προσέγγιση και τον διάλογο παγκοσμίως και θέτει σε κίνδυνο την πολιτιστική κληρονομιά αυτού του παγκόσμιου θησαυρού, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατα αποκαλυφθέντων ψηφιδωτών και τοιχογραφιών.
Η Αγία Σοφία χτίστηκε αρχικά για να λειτουργήσει ως εκκλησία, κατά τον 6ο αιώνα μ.Χ., και ήταν ο σημαντικότερος τόπος λατρείας του Χριστιανισμού για σχεδόν μια χιλιετία. Μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453, μετατράπηκε σε τζαμί. Λίγο μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, δικαίως έγινε μουσείο το 1935 – χρησιμεύοντας ως παγκόσμιο μνημείο που γιορτάζει τη συνύπαρξη πολιτισμών και ένα ζωντανό σύμβολο σεβασμού για όλες τις θρησκείες. Η πρόσφατη απόφαση να το μετατρέψει σε τζαμί αποτελεί ένα σημαντικό σημάδι έλλειψης σεβασμού προς τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, βλάπτοντας την εικόνα της Τουρκίας και είναι αντίθετη προς τις κατευθυντήριες αρχές στις οποίες η Τουρκική Δημοκρατία έχει στηριχθεί για σχεδόν έναν αιώνα.
Στην σημερινή του κατάσταση ως μουσείο, η Αγία Σοφία συγκεντρώνει ανθρώπους και πολιτισμούς από όλο τον κόσμο. Μια αλλαγή σε αυτό το καθεστώς θα μειώσει αναμφίβολα την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου μνημείου ως μια παγκόσμια και προσβάσιμη γέφυρα που ενώνει την Ανατολή και τη Δύση, συμβολίζοντας την ειρηνική συνύπαρξη, την αμοιβαία κατανόηση και την αλληλεγγύη μεταξύ διαφορετικών λαών.
Επαναλαμβάνουμε τα λόγια του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου ότι “το θεωρούμε ανάρμοστο και επιβλαβές, τον 21ο αιώνα, για την Αγία Σοφία, η οποία είναι αφιερωμένη στην Του Θεού Σοφία και επιτρέπει στους πιστούς και των δύο θρησκειών να συναντηθούν και να θαυμάσουν το μεγαλείο της, να γίνεται αιτία για αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις”.
Στο πνεύμα του ονόματος της Αγίας Σοφίας, το οποίο μεταφράζεται κυριολεκτικά σαν Ιερή Σοφία, προσευχόμαστε να επικρατήσει τελικά η σοφία και ο λόγος και η Αγία Σοφία να συνεχίσει να λειτουργεί υπό το τωρινό καθεστώς.