27/01/2023 27/01/2023 Στη γενέτειρά του, στη Χίο, τελέσθηκε σήμερα Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Βελγίου κυρού Παντελεήμονα, στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Χίου. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Παντελεήμων εκοιμήθη την περασμένη Τρίτη, 24 Ιανουαρίου, σε ηλικία 88 ετών. Ήταν επικεφαλής της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Βελγίου για 31 χρόνια και διακόνησε όλα αυτά τα χρόνια...
27 Ιανουαρίου, 2023 - 19:30
Τελευταία ενημέρωση: 27/01/2023 - 19:42

Η εξόδιος ακολουθία του Μητροπολίτη πρώην Βελγίου Παντελεήμονα στη Χίο (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Η εξόδιος ακολουθία του Μητροπολίτη πρώην Βελγίου Παντελεήμονα στη Χίο (ΒΙΝΤΕΟ)

Στη γενέτειρά του, στη Χίο, τελέσθηκε σήμερα Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Βελγίου κυρού Παντελεήμονα, στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Χίου. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Παντελεήμων εκοιμήθη την περασμένη Τρίτη, 24 Ιανουαρίου, σε ηλικία 88 ετών.


Ήταν επικεφαλής της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Βελγίου για 31 χρόνια και διακόνησε όλα αυτά τα χρόνια ως μέλος του ιερού κλήρου του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.

Ο Μητροπολίτης πρώην Βελγίου κυρός Παντελεήμων – κατά κόσμον Νικόλαος Κοντογιάννης – γεννήθηκε το έτος 1935 στη Χίο. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές, σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, από την οποία απεφοίτησε το 1957. Το 1954 χειροτονήθηκε διάκονος υπό του Μητροπολίτου Ικονίου Ιακώβου, ο οποίος του έδωσε το όνομα Παντελεήμων. Τρία χρόνια αργότερα χειροτονήθηκε ιερέας από τον ίδιο Μητροπολίτη. Τον Νοέμβριο του 1957 έφθασε στο Βέλγιο, όπου ίδρυσε αρκετές ενορίες.

Το 1969, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ίδρυσε την Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και Εξαρχία Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου, στην οποία διορίστηκε Πρωτοσύγκελος.

Το 1974, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε ομόφωνα βοηθό επίσκοπο του Μητροπολίτου Βελγίου, υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ Επισκοπής Απολλωνιάδος.

Σ τα τέλη του 1982 εξελέγη Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου, διαδεχόμενος τον πρώτο Μητροπολίτη Βελγίου Αιμιλιανό Ζαχαρόπουλο.

Επί των ημερών του μακαριστού Μητροπολίτου Παντελεήμωνος η Ιερά Μητρόπολη αναπτύχθηκε ιδιαίτερα με σημαντικότερο σημείο την επίσημη αναγνώριση της Ορθοδόξου Εκκλησίας από το Βελγικό Κράτους και του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου. Με την ίδρυση της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνέλευση της Μπενελούξ το 2010, διετέλεσε πρώτος πρόεδρος. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Παντελεήμων παραιτήθηκε τον Νοέμβριο του 2013 γιά λόγους υγείας και τον διαδέχθηκε ο από Σινώπης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας (Peckstadt).

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Βελγίου κυρού Παντελεήμων είχε τιμηθεί από το Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο με το παράσημο του Αγίου Ισιδώρου.

Πληροφορίες: chiosin

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων