Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεξικού κ. Ιάκωβος, ο οποίος εξελέγη παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά τη συνεδρία της 24ης Ιανουαρίου 2024 και χειροτονήθηκε επίσκοπος από την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο κατά την εορτή της Υπαπαντής στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι, ανέλαβε και επισήμως τα καθήκοντά του ως ο δεύτερος, από της ιδρύσεώς της, Μητροπολίτης της Ελληνορθόδοξης Μητροπόλεως Μεξικού, Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου. Η τελετή ενθρονίσεώς του πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 16 Μαρτίου 2024, στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας στην Πόλη του Μεξικού.
Στην τελετή την Κυβέρνηση του Μεξικού εκπροσώπησε ο Διευθυντής του Γραφείου Θρησκευτικών Υποθέσεων της χώρας κ. Jorge Lee και την Ελληνική Κυβέρνηση ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ενώ παρέστησαν, επίσης, εκπρόσωποι των κυβερνήσεων του Παναμά, της Κούβας, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Ρουμανίας, της Γεωργίας, της Βουλγαρίας, της Ουκρανίας και της Κύπρου, καθώς και θρησκευτικοί ηγέτες και εκπρόσωποι τους, όπως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Αντιοχείας στο Μεξικό κ. Ιγνάτιος και ο Αποστολικός Νούντσιος στη χώρα, Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Joesep Spiteri. Παρευρέθηκαν επίσης μέλη της τοπικής Ορθοδόξου κοινότητας, εκπρόσωποι ΜΚΟ και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Ο νέος Μητροπολίτης, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ, έφτασε στον Μητροπολιτικό Ναό της του Θεού Σοφίας στις 11.00 π.μ. Με ιεραποστολικό ζήλο και απλότητα, ο νέος Μητροπολίτης, εκπρόσωπος της γενιάς των Millennials στην Ιεραρχία του Θρόνου, περπάτησε μόνος του από τα γραφεία της Μητροπόλεως μέχρι τον νάρθηκα του Καθεδρικού Ναού, όπου άναψε τρία κεριά έμπροσθεν της εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου, ένα για τις ψυχές των κεκοιμημένων, ένα για τους ζώντες, και ένα για την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, το Πάνσεπτο Οικουμενικό Πατριαρχείο, και τον Προκαθήμενο Αυτού, τον Πατριάρχη του Γένους. Στη συνέχεια, εισερχόμενος στον κυρίως ναό, και πριν ανέλθει στον Θρόνο, ο Μητροπολίτης Ιάκωβος αγκάλιασε τους παρευρισκομένους γονείς του και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, τους φίλους και μέλη του ποιμνίου του.
Κατά τον ενθρονιστήριο λόγο του, ο οποίος εκφωνήθηκε τμηματικά στην ελληνική, αγγλική και ισπανική γλώσσα, ο νέος ποιμενάρχης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Έρχομαι σήμερα όχι μόνο ως νέος Μητροπολίτης αυτής της ευλογημένης Επαρχίας, αλλά ταυτόχρονα και ως μαθητής, αδελφός, πατέρας και φίλος όλων σας συλλογικά, αλλά και ατομικά– ακριβώς όπως καλεί ο Χριστός όλους εμάς, τους φίλους Του· όπως και ο Απόστολος Παύλος μάς καλεί στην Αγιότητα, αποκαλώντας ‘Αγίους’ τους πιστούς στις επιστολές του–και αυτό όχι όταν οι πιστοί είναι τέλειοι, αλλά κυρίως όταν έχουν υποπέσει σε σφάλματα».
Αναπτύσσοντας το όραμά του για την Ιερά Μητρόπολη Μεξικού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιάκωβος είπε ότι αν θέλουμε να είμαστε πιστοί στις ευαγγελικές ρίζες και τις πνευματικές μας παραδόσεις, πρέπει να είμαστε μία Εκκλησία που αγκαλιάζει τη νεολαία μας, ακόμα και όταν αισθανόμαστε άβολα με τις αποφάσεις της, αλλά και τους ηλικιωμένους και τα ορφανά, όπως έκαναν οι πρώτοι Χριστιανοί.
Συνεχίζοντας, τόνισε: «Η τέλεια έκφανση της Εκκλησίας είναι ο καθαγιασμός των Τιμίων Δώρων, η μεταβολή τους σε Σώμα και Αίμα του Κυρίου μας στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Καθώς το Ευαγγέλιό μας είναι ζωντανό, καθώς είναι πηγή ζωής, η αγιότητα αναβλύζει και ποτίζει τα πέρατα της γης, καθαγιάζοντας τις ζούγκλες της Γουατεμάλας, τα απομονωμένα νησιά της Μαρτινίκας και της Καραϊβικής και μετατρέποντας τα τσιμεντένια πεζοδρόμια της Πόλης του Μεξικού σε μία πνευματική όαση. Το μεταμορφωτικό πνεύμα του Θεού: Αυτή είναι η Εκκλησία μας, μία Εκκλησία της Μεταμόρφωσης».
Σε άλλο σημείο του λόγου του, ο νέος Μητροπολίτης Μεξικού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον εκπρόσωπό του Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ, τον προκάτοχό του Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βιζύης κ. Αθηναγόρα, καθώς και προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Νέας Φιλαδέλφειας κ. Γαβριήλ, οι οποίοι τον στήριξαν και τον καθοδήγησαν πνευματικά.
Πριν από την ενθρόνισή του και κατά την άφιξή του στο Μεξικό, ο Ελληνοαμερικανός Ιεράρχης επισκέφθηκε το AFEECI. A.C., μια ΜΚΟ που παρέχει εξαιρετική φροντίδα σε εμπερίστατους νέους στην Πόλη του Μεξικού. Ο Μητροπολίτης κ. Ιάκωβος περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις και τις αίθουσες διδασκαλίας και συνέφαγε με τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί. Διοργάνωσε, επίσης, στρογγυλή τράπεζα στη Μητρόπολη με γυναίκες ακτιβίστριες, από τις οποίες ενημερώθηκε για τους συνεχιζόμενους αγώνες των γυναικών στη Λατινική Αμερική. Ανάμεσα στους εκατοντάδες παρευρεθέντες στην Τελετή Ενθρονίσεως ήταν και τοπικοί εκπρόσωποι της Α21, ενός διεθνούς οργανισμού που μάχεται ενάντια στα δεινά της εμπορίας ανθρώπων.
Με την σκέψη του σε αυτές τις ευάλωτες ομάδες του ποιμνίου του, ο Μητροπολίτης Μεξικού επανέλαβε τα λόγια της Ευαγγελικής περικοπής της Τελικής Κρίσεως: «Κύριε, πότε Σε είδαμε πεινασμένο και Σου προσφέραμε τροφή, ή διψασμένο και Σου δώσαμε να πιείς; Και πότε Σε είδαμε ξένο και Σε καλωσορίσαμε ή γυμνό και Σε ντύσαμε; Και πότε Σε είδαμε άρρωστο ή φυλακισμένο και Σε επισκεφθήκαμε;» Και συνέχισε με έμφαση: «Σίγουρα στο Μεξικό, στην Κεντρική Αμερική και στα νησιά της Καραϊβικής, είμαστε περιτριγυρισμένοι από ανθρώπους με ανάγκες, όχι μόνο για ένδυση ή σίτιση, αλλά κυρίως εμείς πρέπει να δώσουμε κάτι που ούτε ο ίδιος ο Θεός δεν μπορεί να μας επιβάλει να το πράξουμε, τον χρόνο μας».
Έκλεισε δε τον λόγο του με τα εξής: «Αύριο ξεκινάμε τη Σαρακοστή με τον Εσπερινό της συγχώρεσης. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω όλους, ότι σας ζητώ συγχώρεση από τώρα, αν έχω κάνει κάποιο λάθος, αν έχω πράξει άδικα σε βάρος σας, αλλά να ξέρετε ότι κάθε μέρα, για όσο ο Θεός μου δίνει δύναμη, είμαι ο πρώτος που θα γονατίζω ενώπιον της Εικόνας Του Χριστού, ζητώντας την αγία Του συγχώρεση για μένα και για όλους, έως ότου ‘ο Θεός θα εξαλείψει κάθε δάκρυ από τα μάτια τους· και θάνατος δε θα υπάρχει πια ούτε πένθος ούτε κραυγή ούτε πόνος θα υπάρχουν πια· γιατί τα παλιά θα έχουν παρέλθει’ (Αποκάλυψις Ιωάννου κα΄, 4). Αμήν!».