Μητροπόλεις Οικουμενικού Θρόνου
09 Σεπτεμβρίου, 2024

Η εορτή της Θαυματουργής και Μυροβλύτισσας Εικόνας της Πισιδιώτισσας

Διαδώστε:

Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024, η Ιερά Μητρόπολη Πισιδίας πανυγήρισε την εορτή της Θαυματουργής και Μυροβλύτισσας Εικόνας της Θεοτόκου της Πισιδίας στον ναό που είναι αφιερωμένος σε αυτήν στην Αλάνια.

Των λειτουργικών ακολουθίων προέστη ο Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ, με συλλειτουργό τον βοηθό του, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ευδοκιάδος κ. Αμβρόσιο, με τη συμμετοχή του Πατριαρχικού διακόνου Επιφάνιου Καμιανόβιτς και των κληρικών και των πιστών των ενοριών της Αλανίας, Σίδης και Ατταλείας.

Στο κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στα θαύματα που έκανε η αρχαία αυτή βυζαντινή εικόνα που βρέθηκε στον ναό της Παναγίας στη Σωζόπολη της Πισιδίας και η οποία θεράπευσε τον Άγιο Θεόδωρο τον Συκεώτη και χάρισε παιδιά σε ένα ζευγάρι με την παρέμβαση του Αγίου Ευτυχίου Κωνσταντινουπόλεως. Τόνισε επίσης ότι, μετά τον 8ο αιώνα, τα ίχνη αυτής της αρχαίας βυζαντινής θαυματουργής εικόνας χάθηκαν, αλλά χάρη σε ένα αντίγραφο που σώζεται στη Ρωσία, το οποίο ανήκε στη μητέρα του Τσάρου Μιχαήλ Φεντόροβιτς Ρομάνοφ, ανέθεσε ο αείμνηστος Μητροπολίτης Σωτήριος Τράμπας την δημιουργία ενός ακόμη αντιγράφου το 2014 και στη συνέχεια έχτισε αυτή την όμορφη εκκλησία στην Αλάνια προς τιμήν της.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με μια όμορφη συναυλία των παιδιών του Κατηχητικού Σχολείου της ενορίας και του Ρωσικού σχολείου της Αλανίας, μετά την οποία προσφέρθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους αδελφικό γεύμα.

Διαδώστε: