Την θλίψη του για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς και την μετατροπή της σε τζαμί, κατόπιν της σχετικής απόφασης του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος κατά την διάρκεια της εις Επίσκοπον χειροτονίας του Θεοφιλ. Εψηφισμένου Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Σωτήρος Βερολίνου, το Σάββατο 11 Ιουλίου 2020.
“Η Αγιά Σοφιά για μας είναι μια μεγάλη υπόθεση. Μας πλήγωσαν, διότι θέλουν να μας πάρουν την ίδια την καρδιά μας, διότι εκεί στην Αγιά Σοφιά είναι η καρδιά μας και η καρδιά των αιώνων”, – ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος. Παράλληλα, έκανε την υπόσχεση ότι στο Βερολίνο θα στηθεί επίσης μια Αγιά Σοφιά επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι: “εδώ στο Βερολίνο με την βοήθεια του Θεού και την βοήθεια χιλιάδων ανθρώπων θα στήσουμε επίσης μια Αγιά Σοφιά”.
Αναλυτικά, ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
“Αγαπητοί μου, η Αγιά Σοφιά για μας είναι μια μεγάλη υπόθεση. Μας πλήγωσαν, διότι θέλουν να μας πάρουν την ίδια την καρδιά μας, διότι εκεί στην Αγιά Σοφιά είναι η καρδιά μας και η καρδιά των αιώνων. Όμως, σας υπόσχομαι ως ο Ποιμενάρχης εδώ της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας ότι εδώ στο Βερολίνο με την βοήθεια του Θεού και την βοήθεια χιλιάδων ανθρώπων θα στήσουμε επίσης μια Αγιά Σοφιά, εδώ στο Βερολίνο. Θα μείνει αυτός ο ναός, αλλά θα στήσουμε και μια Αγιά Σοφιά. Ο Θεός να μας ευλογεί.”
Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία του Σεβασμιωτάτου από το 5ο λεπτό στο παρακάτω βίντεο:
Επίσης, διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αυγουστίνου που απηύθυνε προς τον Θεοφιλ. Εψηφισμένο Επίσκοπο Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ:
(Βερολίνο, 11 Ιουλίου 2020)
Θεοφιλέστατε εψηφισμένε Επίσκοπε Χριστουπόλεως, αγαπητέ μου Εμμανουήλ,
κατόπιν εισηγήσεώς μου και σεπτής προτάσεως της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ. κ. Βαρθολομαίου, τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας σε εξέλεξαν, την 23η παρελθόντος μηνός Ιουνίου, Βοηθό Επίσκοπο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Χριστουπόλεως.
Σήμερα, στη γιορτή της Αγίας μεγαλομάρτυρος και πανευφήμου Ευφημίας, της οποίας το ιερό λείψανο βρίσκεται αποθησαυρισμένο στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό στην Κωνσταντινούπολη, καλείσαι, εντός ολίγου, να εισέλθεις στο άγιο Βήμα, για να λάβεις την χάρη της αρχιερωσύνης διά χειρών του υποφαινομένου και των συλλειτουργών μου αδελφών αγίων Αρχιερέων.
Σύμφωνα με την τάξη της Εκκλησίας μας στην χειροτονία του Επισκόπου κυριαρχούν η υμνολογία και τα αναγνώσματα της Πεντηκοστής. Το Άγιο Πνεύμα, το οποίο συγκροτεί και συγκρατεί όλον τον θεσμόν της Εκκλησίας, επικαλούμαστε να έλθει και να σκηνώσει μέσα σου, ώστε να αποδειχθείς άξιος της χάριτος που λαμβάνεις, για σένα τον ίδιο και ταυτόχρονα για τον ευλογημένο λαό του Θεού, τον οποίο καλείσαι να συνεχίσεις να διακονείς από νέο πλέον μετερίζι.
Θα προσευχηθούμε σε λίγο να καταστείς μιμητής του αληθινού Ποιμένος, του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού, να πορεύεσαι ως αστέρας φωτεινός στα ποικιλώνυμα σκοτάδια του κόσμου και να κηρύττεις, λόγω και έργω, το Ευαγγέλιο, το χαρμόσυνο μήνυμα της Βασιλείας του Θεού, που έρχεται και είναι ήδη ανάμεσά μας με την παρουσία του Αγίου Πνεύματος στην Εκκλησία και τη δύναμή Του εντός μας.
Ομολογώ την ιερή αυτή ώρα ότι διακατέχομαι από αισθήματα πηγαίας χαράς και βαθειάς συγκινήσεως, διότι θα δεχθεί την ύψιστη αυτή τιμή ένας άνθρωπος, που ανήκει στα σπλάγχνα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας· που γεννήθηκε και ανδρώθηκε εδώ· και που υπηρετεί με αυτοθυσία και τρόπο υποδειγματικό στον Αμπελώνα του Χριστού. Θα είσαι ο πρώτος Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ο οποίος γεννήθηκε στη Γερμανία, γεγονός που μαρτυρεί, μεταξύ άλλων, τη ζωντάνια του εκκλησιαστικού σώματος.
Σε γνωρίζω από τα παιδικά σου χρόνια και παρακολουθώ με θαυμασμό την εξέλιξή σου. Μαθήτευσες κοντά στο καύχημα των κληρικών μας και θείο σου, τον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Παναγιώτη Τσουμπακλή. Έλαβες στερεές βάσεις ορθοδόξου ήθους και διόλου τυχαία εκκλησιαστική αγωγή, ώστε να τολμώ να πω ότι ήσουν ιεροπρεπής και πριν ακόμη από την πρώτη χειροτονία σου. Είσαι προικισμένος με πολλά τάλαντα, τα οποία αξιοποίησες εις το έπακρον.
Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών σου φοίτησες στο Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου, όπου ολοκλήρωσες τις σπουδές σου με τον βαθμό άριστα, ενώ ταυτοχρόνως ήσουν ο πολυτιμότερος των συνεργατών του τότε Αρχιερατικού Επιτρόπου Βαυαρίας, πρόθυμος σε κάθε διακονία και μη φειδόμενος κόπου και χρόνου, προκειμένου να φέρεις σε πέρας κάθε αποστολή που σου ανετίθετο. Η παροιμιώδης εργατικότητα, η συνέπεια, η πειθαρχία, η φιλοκαλία, το επικοινωνιακό χάρισμα και ο θεολογικός λόγος σου σε κατέστησαν αγαπητό, όπου κι αν κλήθηκες να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου, ιδίως στον τομέα των διαχριστιανικών σχέσεων και των σχέσεων με τη γερμανική πολιτεία, τόσο σε τοπικό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Μετά την πάροδο λίγων ετών επιστρατεύτηκες στις τάξεις του ιερού κλήρου. Χειροτονήθηκες από τον ομιλούντα Διάκονος στο Μονάχο και Πρεσβύτερος στη Βόννη. Ιδία Πατριαρχική φιλοτιμία και προαιρέσει σου επιδόθηκε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου. Ευθύς μετά την εις Πρεσβύτερον χειροτονία σου ανέλαβες υπηρεσία, αρχικά ως Εφημέριος και στη συνέχεια ως Ιερατικώς Προιστάμενος της Ενορίας Αναλήψεως του Σωτήρος Βερολίνου, στην ευθύνη της οποίας, ως γνωστόν, συγκαταλέγονται οι πόλεις της Δρέσδης και της Λειψίας, τις οποίες εξυπηρετούσες εκκλησιαστικώς καλύπτοντας αγόγγυστα μεγάλες αποστάσεις. Από την ανάληψη των καθηκόντων σου μέχρι σήμερα ανακαίνισες και εξωράισες τον ιερό ναό και τους χώρους γύρω από αυτόν, ενώ ήδη δρομολόγησες την ανέγερση και πνευματικού κέντρου.
Συνάμα καλλιεργείς συστηματικώς τις διορθόδοξες και διαχριστιανικές σχέσεις στην πρωτεύουσα, διατηρώντας άριστη επικοινωνία με όλους και συμβάλλοντας ενεργά στον διάλογο της αγάπης και της αληθείας. Είσαι για δεύτερη συνεχή θητεία Πρόεδρος του Οικουμενικού Συμβουλίου Βερολίνου – Βραδεμβούργου (ÖRBB) και Επιτετραμμένος της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Γερμανίας στα λεγόμενα Συνταγματικά Όργανα (Verfassungsorgane), δηλαδή στην Προεδρία της Δημοκρατίας, την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και την Ομοσπονδιακή Βουλή. Η συστηματική εργασία σου καρποφόρησε τόσο, ώστε όλοι οι τα πρώτα φέροντες στο Βερολίνο να σε γνωρίζουν, να συνομιλούν μαζί σου στον ενικό αριθμό και να μη παύουν, κάθε φορά που με συναντούν, να σε επαινούν ως άνδρα ικανό και συνεπή. Περιττό να σημειωθεί ότι ο έπαινος αυτός αντανακλά τελικώς στο ίδιο το Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας.
Με την πατρική ευχή και τη βεβαία ελπίδα ότι η συμπερίληψή σου στον κατάλογο των Ιεραρχών του Θρόνου θα αποδειχθεί ευλογία για την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, για το πάνσεπτο Οικουμενικό Πατριαρχείο και για τον Πατριάρχη του Γένους μας, τον πρώτο της ανά την οικουμένην Ορθοδοξίας, σου υπενθυμίζω την προτροπή του Κυρίου μας στους μαθητές του: «όταν κάνετε όλα όσα σας προστάζει ο Θεός, να λέτε: “είμαστε ανάξιοι δούλοι· κάναμε αυτό που οφείλαμε να κάνουμε”» (Λκ 17,10) και με αυτό το πνεύμα σε καλώ να εισέλθεις στα άγια των αγίων, για να προχειρισθείς σε Επίσκοπο με τη χάρη του παναγίου και ζωοποιού Πνεύματος. Αμήν.
+ ο Γερμανίας Αυγουστίνος