19/08/2024 19/08/2024 Το μήνυμά του με αφορμή την έναρξη των Κατηχητικών Σχολείων την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, εξέδωσε ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας. “Η Εκκλησία ανοίγει και πάλι τις πύλες της στη νεολαία μας, για να σπαρεί στις παιδικές και νεανικές ψυχές, ο λόγος του Κυρίου. Άλλωστε, η Εκκλησία μας πάντοτε προσέφερε τον κατηχητικό λόγο στα...
19 Αυγούστου, 2024 - 17:17
Τελευταία ενημέρωση: 19/08/2024 - 16:44

Μητροπολίτης Σουηδίας: “Είναι ανάγκη, ίσως περισσότερο από ποτέ, να προσφερθούν στα παιδιά μας υγιή και αγνά πρότυπα”

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Σουηδίας: “Είναι ανάγκη, ίσως περισσότερο από ποτέ, να προσφερθούν στα παιδιά μας υγιή και αγνά πρότυπα”

Το μήνυμά του με αφορμή την έναρξη των Κατηχητικών Σχολείων την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, εξέδωσε ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας.

“Η Εκκλησία ανοίγει και πάλι τις πύλες της στη νεολαία μας, για να σπαρεί στις παιδικές και νεανικές ψυχές, ο λόγος του Κυρίου. Άλλωστε, η Εκκλησία μας πάντοτε προσέφερε τον κατηχητικό λόγο στα παιδιά μας καθαρό, αγνό, αποστολικό, πατερικό, ομολογιακό, για να τους γνωρίσει τον μόνο αληθινό Θεό, τον Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου, το φως που φωτίζει άπλετα τη ζωή του νέου, τον Χριστό”, ανέφερε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Σεβασμιώτατος.

“Στις μέρες μας, που η αποστασία, ο αποπροσανατολισμός και οι πειρασμοί της νεότητος είναι περισσότεροι, είναι ανάγκη, ίσως περισσότερο από ποτέ, να προσφερθούν στα παιδιά μας υγιή και αγνά πρότυπα“, υπογράμμισε.

Παρακάτω ολόκληρο το μήνυμα του Μητροπολίτη Σουηδίας:

Αγαπητά μου παιδιά και αγαπητοί γονείς,

Στην έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους, κατά το οποίο ξεκινά και η νέα ιεραποστολική χρονιά, συνηθίζεται να σηματοδοτείται και η έναρξη των Κατηχητικών Σχολείων στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης και σε όλες τις ενορίες της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας. Ως ημερομηνία ενάρξεως ορίζεται η Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2024.

Τα παιδιά μας, εκτός από την κοσμική, τη θύραθεν, όπως ονομάζεται σοφία, καλούνται να σπουδάσουν και τα ιερά γράμματα, για τα οποία ο Απόστολος Παύλος αναφέρει στον μαθητή του Τιμόθεο ότι: «ἀπὸ βρέφους τὰ ἱερὰ γράμματα οἶδας, τὰ δυνάμενά σε σοφίσαι εἰς σωτηρίαν διὰ πίστεως τῆς ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ» (ἀπὸ τῆς βρεφικῆς ἡλικίας ξέρεις τὰ ἱερὰ γράμματα, τὰ ὁποῖα ἔχουν τὴν δύναμιν νὰ σὲ ὁδηγήσουν στὴ σοφία, πρὸς σωτηρία, μέσω της πίστης στόν Χριστό Ἰησοῦ) (Β´ Τιμ. γ´, 15).

Μέσα στις νεανικές Κυριακάτικες συντροφιές, τα παιδιά μας καλούνται να μάθουν για το Ευαγγέλιο, για τους Αγίους της πίστης μας, για τη ζωή της Εκκλησίας μας.

Εξάλλου, ας μην ξεχνούμε ότι αυτό το Ευαγγέλιο το κήρυξε και μάς το προσέφερε ο αιώνιος Διδάσκαλος και Κατηχητής ο Χριστός, το έγραψαν και μάς το χάρισαν οι Άγιοι Απόστολοι, το δίδαξαν οι Άγιοι της Εκκλησίας μας.

Αυτό το Ευαγγέλιο ανέδειξε Αγίους, μετέστρεψε σκληρούς ανθρώπους και τους έκανε αναγεννημένους και μεταμορφωμένους, ολοκληρωμένες προσωπικότητες.
Ο Διδάχος του Γένους Πατροκοσμάς ο Αιτωλός σημειώνει: «Στο άγιο και ιερό Ευαγγέλιο βρήκα μέσα πολλά και διάφορα νοήματα, τα οποία είναι όλα μαργαριτάρια, διαμάντια, θησαυρός, πλούτος, χαρά, ευφροσύνη, ζωή αιώνια» (Α΄ Διδαχή).

Η Εκκλησία ανοίγει και πάλι τις πύλες της στη νεολαία μας, για να σπαρεί στις παιδικές και νεανικές ψυχές, ο λόγος του Κυρίου. Άλλωστε, η Εκκλησία μας πάντοτε προσέφερε τον κατηχητικό λόγο στα παιδιά μας καθαρό, αγνό, αποστολικό, πατερικό, ομολογιακό, για να τους γνωρίσει τον μόνο αληθινό Θεό, τον Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου, το φως που φωτίζει άπλετα τη ζωή του νέου, τον Χριστό.

Στις μέρες μας, που η αποστασία, ο αποπροσανατολισμός και οι πειρασμοί της νεότητος είναι περισσότεροι, είναι ανάγκη, ίσως περισσότερο από ποτέ, να προσφερθούν στα παιδιά μας υγιή και αγνά πρότυπα.

Ας αναλογιστούμε ότι στους τόσους πειρασμούς που κυκλώνουν τα παιδιά μας, όπως το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ας προσφέρουμε στις ψυχές τους τον πολύτιμο μαργαρίτη, που αιώνες διαφυλάσσει και μεταδίδει η Εκκλησία, τον Χριστό.

Ευχαριστώντας για μια ακόμη φορά τους εθελοντές Κατηχητές μας, οι οποίοι με τόση αγάπη, υπευθυνότητα και φροντίδα μεριμνούν για τα παιδιά μας, παρακαλώ τους γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους, να κάθονται στα μπροστινά στασίδια, ώστε πριν την μετάδοση της Θείας Κοινωνίας, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, οι κληρικοί μας να απευθύνουν στα παιδιά μας σύντομη ομιλία, στη συνέχεια δε τα παιδιά να μεταλαμβάνουν και ακολούθως να οδηγούνται σε μία από τις αίθουσες διδασκαλίας των κατηχητικών μαθημάτων.

Μάλιστα, την πρώτη Κυριακή των μαθημάτων, δηλαδή την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2024, θα τελεστεί ο Αγιασμός και στη συνέχεια θα γίνει ο διαχωρισμός των παιδιών σε τάξεις, ανάλογα με την ηλικία τους, τόσο στο υπερώο του ναού, όσο και σε άλλους βοηθητικούς χώρους.

Για περαιτέρω πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη συντονίστρια του Κατηχητικού Σχολείου Δρ. Βασιλική Βασιλά Πραξιτέλους στο κινητό της: +46760616937 ή στην ηλεκτρονική της διεύθυνση: [email protected]

Καλή χρονιά!

Με πατρικές ευχές και αγάπη,

† ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας Κλεόπας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων