Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Βαρθολομαίο Ιατρίδη, Εφημέριο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, επισκέφθηκε την Ενορία του Αποστόλου Κλεόπα στο Κάλμαρ της Σουηδίας το διήμερο 3 και 4 Φεβρουαρίου 2023.
Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Παρασκευής 3 Φεβρουαρίου 2023, ο εφημέριος της ενορίας, Αιδ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Χρήστος Λέτσιος, και η πρεσβυτέρα του κ. Δέσποινα Λέτσιου, υπoδέχθηκαν τους δύο κληρικούς στο σιδηροδρομικό σταθμό του Κάλμαρ και στη συνέχεια παρέθεσαν στην οικία τους δείπνο.
Ακολούθησε συνάντηση με τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της ενορίας, από τα οποία ο Σεβασμιώτατος κ. Κλεόπας ενημερώθηκε για την πρόοδο της ενορίας και για τους εκεί διαβιούντες ομογενείς.
Το πρωΐ του Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, με την συμμετοχή των π. Βαρθολομαίου και π. Χρήστου. Στην ομιλία του, ο Μητροπολίτης εξέφρασε αρχικώς την χαρά του, διότι, μετά την ταλαιπωρία που υπέστη η ανθρωπότης, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αξιώθηκε ο ίδιος να πραγματοποιήσει και πάλι ποιμαντικές επισκέψεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και αυτή στην Ενορία του Αποστόλου Κλεόπα.
Στην συνέχεια, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Βρισκόμαστε ήδη στο κατώφλι της εορτολογικής περιόδου του κατανυκτικού Τριωδίου, στην απαρχή του οποίου οι Πατέρες της Εκκλησίας όρισαν να διαβάζεται η γνωστή σε όλους μας παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου.
Χρησιμοποιούμε τον όρο “Φαρισαϊσμός” όταν θέλουμε να στιγματίσουμε την υποκρισία, η οποία εμφανίζεται με διαφορετικές μορφές, όπως η υποκρισία απέναντι στον Θεό, ενώ υπάρχει και η υποκρισία ενώπιον των ανθρώπων. Όμως ο Φαρισαϊσμός έχει και μία ακόμη μορφή, η οποία έδωσε αφορμή στον Κύριό μας, να πει αυτή την τόσο παραστατική παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου.
Ήταν η σιγουριά στην δική μας τελειότητα και η περιφρόνηση των άλλων, η οποία αποτελεί την χειρότερη έκφραση της ψυχικής αυτής ασθένειας. Βεβαίως, αφετηρία, από την οποία ξεκινά η εκδήλωση του φαρισαϊσμού είναι το ψέμα και η υποκρισία. Επειδή, δυστυχώς, όλοι κρύβουμε μέσα μας ένα μικρό ή μεγάλο Φαρισαίο, καλό είναι να επιμείνουμε στην ανατομία και την παθολογία του φαινομένου, διότι η ασθένεια του φαρισαϊσμού είναι τόσο ύπουλη και τόσο επίμονη, ώστε να νομίζουμε ότι έχουμε απαλλαγεί απ᾽ αυτήν, όμως την ίδια στιγμή διατρέχουμε τον κίνδυνο, να υποστούμε υποτροπή.
Για να πετύχουμε την θεραπεία μας, θα πρέπει να πάψουμε να θεωρούμε ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου και να ξεκινήσουμε, να χρησιμοποιούμε την αλήθεια, η οποία έχει την δύναμη να εξοντώνει κάθε “μικρόβιο”, όχι μόνον του φαρισαϊσμού, αλλά και πολλών άλλων πνευματικών ασθενειών.
Καλούμεθα να εκριζώσουμε από μέσα μας, την υποκρισία. Έτσι, θα σταματήσει το φοβερό εκείνο φαινόμενο, κατά το οποίο, ιδίως στα ζητήματα που σχετίζονται με την θρησκεία, άλλοτε να λέμε ότι όλα έχουν καλώς λίαν και άλλοτε, ανάλογα με το συμφέρον μας, να μην διστάζουμε, να διασύρουμε πρόσωπα, θεσμούς και καταστάσεις, χωρίς να φοβόμαστε την κρίση του Θεού, λησμονώντας την διδασκαλία του μακαριστού ιεραποστόλου της Σκανδιναυΐας π. Ευσεβίου Βίττη, ότι ενώπιον του Θεού, είμαστε όλοι συγκατηγορούμενοι!»
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, άπαντες μετέβησαν στην παρακείμενη ενοριακή αίθουσα, όπου τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου και εθελοντές προσέφεραν ευγενώς ποικιλία εδεσμάτων, ενώ επηκολούθησε η κοπή της βασιλόπιττας.
Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση αυτή παρέστη και ο πρώην Δήμαρχος της πόλης κ. Roger Kaliff, ο οποίος μίλησε με λόγους θαυμασμού για την Ορθόδοξη Εκκλησία και την συμβολή της πίστεως στην αλληλεγγύη των ανθρώπων.
Μεταξύ των παρισταμένων, ήταν και το ζεύγος των κ.κ. Basilius Ohlson και Elisabet Wingård, εκ των οποίων ο μεν κ. Ohlson προσέφερε στον Σεβασμιώτατο το πόνημά του υπό τον τίτλο: «Ortodoxa Kyrkan och Sverige», η δε σύζυγός του, η οποία κέρδισε το φλουρί της βασιλόπιττας, εξέφρασε την άκρα ικανοποίηση της για την από ετών γνωριμία της με την Ορθοδοξία, την οποία εν τέλει ησπάσθη και αποτελεί ενεργό μέλος της ως άνω ενορίας.
Ακολούθησε γεύμα στην οικία του π. Χρήστου και της πρεσβυτέρας του και το βράδυ της ιδίας ο Επίσκοπος, συνοδευόμενος από τον π. Βαρθολομαίο, επέστρεψε στην έδρα της επαρχίας του, στην Στοκχόλμη.