Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Εκδήλωση αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση πραγματοποιήθηκε χθες στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας.
Συγκεκριμένα παρουσιάστηκε η σύνθεση του Bernhard Crusell “Hymn för Greklands befrielse”, που γράφτηκε στη Στοκχόλμη το 1826, αποκλειστικώς για την οικονομική ενίσχυση της Ελληνικής Επαναστάσεως.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας εξέφρασε στον χαιρετισμό του την εκτίμηση στους διοργανωτές της εκδήλωσης και σε όλους όσους συνέβαλαν στην παρουσίαση των συνθέσεων του Bernhard Crusell και των υπολοίπων συνθετών του 19ου και 20ου αιώνα.
“Τα μηνύματα που μπορούμε να αντλήσουμε από την συγκέντρωση είναι πολλαπλά, και μιλώντας ως Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θα ήθελα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη συνεχή υποστήριξη που προσφέρει το Βασίλειο της Σουηδίας, o Ελληνικός λαός και η τοπική μας Εκκλησία”, σημείωσε και πρόσθεσε “Οι βαθιές ιδέες που εκφράζονται σε αυτή την αναμνηστική εκδήλωση μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε προσωπικό απολογισμό και να σκεφτούμε με ποιο τρόπο καταλαβαίνει ο καθένας από εμάς τα μηνύματα της Επανάστασης, που έχουν διαχρονική και ζωτική σημασία για τους ανθρώπους από όλες τις εποχές, που ζουν σε όλο τον κόσμο, και είναι σχετίζεται με την ελευθερία, την αδελφοσύνη, την αμοιβαία αλληλεγγύη και τα ανθρώπινα δικαιώματα”.
Ο Μητροπολίτης κ. Κλεόπας αναφέρθηκε στο πρόσφατο βραβείο που έλαβε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος για την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια αναφέροντας χαρακτηριστικά τα όσα είχε δηλώσει ο Παναγιώτατος. “Σε ομιλία του στο Βουκουρέστι κατά την αποδοχή του Βραβείου Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας στις 10 Σεπτεμβρίου 2021, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν ίσως το σημαντικότερο επίτευγμα σύγχρονου και σύγχρονου πολιτικού πολιτισμού, προϋποθέτουν τη μακροχρόνια εμπειρία του κόσμου με τον Χριστιανισμό και φέρουν τη σφραγίδα του, θεωρώντας ότι το θεμέλιο τους έγκειται στην πεποίθηση της απόλυτης αξίας και αξιοπρέπειας του ανθρώπινου προσώπου. Παρά τις επιμέρους διαφορές, τα ανθρωπιστικά κινήματα και ο Χριστιανισμός συμφωνούν στον προσανατολισμό τους προς τη διατήρηση της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ακόμη και αν δεν συγκλίνουν όταν πρόκειται για την απόλυτη θεμελίωσή τους. Η χριστιανική κοινότητα, η αγάπη για τον συνάνθρωπό μας και η αδελφοσύνη οδήγησαν στην επιδίωξη των κοινωνικών δικαιωμάτων, και δεν είναι τυχαίο ότι οι Χριστιανικές Εκκλησίες υπερασπίζονται ένθερμα αυτή τη διάσταση της ελευθερίας μέχρι σήμερα”.”
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.