Η λειτουργία των Ορθόδοξων Ενοριών στο Βέλγιο, το ποιμαντικό έργο, η Ορθόδοξη παρουσία στην Ολλανδία, αλλά και η έλλειψη καθηγητών για να διδάξουν θρησκευτικά βρέθηκε στο επίκεντρο της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ.
Η Ορθόδοξος Επισκοπική Συνέλευσις της Μπενελούξ συνήλθε στην 25η συνεδρίασή της, στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα (Οικουμενικόν Πατριαρχείον) και με την συμμετοχή του Μητροπολίτη κ. Ισαάκ (Πατριαρχείον Αντιοχείας), του Επισκόπου Δομοντεδόβου, εκπροσώπου του Μητροπολίτου Δούβνης κ. Ιωάννου (Αρχιεπισκοπή των Ορθοδόξων ενοριών ρωσικής παραδόσεως-Πατριαρχείον Μόσχας), του Επισκόπου κ. Ιουστίνου (Πατριαρχείο Σερβίας), του Επισκόπου Νέαμτς κ. Μάρκου, εκπροσώπου του Μητροπολίτου κ. Ιωσήφ (Πατριαρχείον Ρουμανίας) και του Επισκόπου κ. Δοσιθέου (Πατριαρχείον Γεωργίας) και του Επισκόπου Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ (βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου – Οικουμενικόν Πατριαρχείον).
Οι επίσκοποι υποδέχθηκαν θερμώς τα νέα μέλη της Επισκοπικής Συνελεύσεως, τον Επίσκοπο Δομοντεδόβου κ. Συμεών και τον Επίσκοπον κ. Ιουστίνον και επικεντρώθηκαν σε σημαντικά διοικητικά ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των Ορθοδόξων ενοριών εις το Βέλγιον σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που διέπει τις σχέσεις μεταξύ κρατικών αρχών και θρησκευτικών κοινοτήτων.
Όσον αφορά εις την Φλάνδραν, θέματα όπως η αναγνώριση των ενοριών, η ψηφιοποίηση, ο κατάλογος των μελών του ιερού κλήρου, η ποιμαντική φροντίδα στα νοσοκομεία και άλλα εξετάσθηκαν με προσοχή από τους επισκόπους. Ενημερώθηκαν επίσης για τις ρυθμίσεις που υπάρχουν όσον αφορά εις την διαδικασία αναγνωρίσεως των ενοριών στις περιφέρειες της Βαλλονίας και των Βρυξελλών.
Ο Μητροπολίτης Βελγίου ενημέρωσε τους επισκόπους σχετικά με την Ορθόδοξη παρουσία στην Ολλανδία. Ιδιαιτέρως δε για τη λειτουργίαντου Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας «Άγιος Ειρηναίος» στο Πανεπιστήμιον του Ναιμέχεν καθώς και διά την αναγνώρισιν της «Ορθοδόξου Αρχής Αποστολής». Συζήτησαν επίσης και διά την ζωήν και τις εξελίξεις της παρουσίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις το Μεγάλο Δουκάτον του Λουξεμβούργου.
Η λειτουργία του Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας «Απόστολος Παύλος» κατά τα δύο τμήματά του (ολλανδόφωνον και γαλλόφωνον) καθώς και ορισμένες πτυχές της ορθοδόξου εκπαιδεύσεως εις το Βέλγιον εξετάσθηκαν επίσης από του επισκόπους, οι οποίοι δεν έκρυψαν την ανησυχίαν τους διά την τάσιν περιθωριοποιήσεως του μαθήματος των θρησκευτικών εις τα δημοσια και κοινοτικά σχολεία του Βελγίου. Εξέφρασαν επίσης την ανησυχίαν τους διά την έλλειψιν διδασκόντων το μάθημα των ορθοδόξων θρησκευτικών και κάνουν έκκλησιν διά υποβολήν υποψηφιοτήτων. Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τους Αρχιερείς είναι οι τρόποι βελτιώσεως της ποιότητος του περιεχομένου του θρησκευτικού μαθήματος.
Οι Ιεράρχες μίλησαν επίσης και διά τα συλλείτουργα εις τις τρεις χώρες και συζήτησαν γύρω από την δυνατότητα πραγματοποιήσεως εις το μέλλον προσκυνηματικών επισκέψεων.
Τέλος, οι επίσκοποι αντάλλαξαν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την δράσιν και την ζωήν των επισκοπών τους.
Η επομένη συνεδρίασις της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ προβλέπεται διά την 6ην Ιουνίου 2023.
Η Ορθόδοξος Επισκοπική Συνέλευσις της Μπενελούξ εδημιουργήθη κατόπιν της αποφάσεως της 4ης Προσυνοδικής Διασκέψεως που συνεκλήθη εις το Chambésy (Γενεύη) τον Ιούνιον του 2009.