Οικουμενικό Πατριαρχείο
26 Μαρτίου, 2019

Αντιμέτωπος με προκλήσεις ο Οικουμενικός Πατριάρχης- Το Φανάρι και οι κρίσιμες αποφάσεις

Διαδώστε:

Γράφει η Ναταλία Δανδόλου

Αντιμέτωπος με σημαντικές προκλήσεις είναι η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Το προσεχές διάστημα κρίνεται ιδιαιτέρως κρίσιμο για το Φανάρι και οι αποφάσεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τα κύρια ανοικτά μέτωπα που υπάρχουν για το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι το ζήτημα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας, οι επαφές με τα άλλα Πατριαρχεία και τις λοιπές αυτοκέφαλες εκκλησίες, η διάδοχη κατάσταση στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και οι εξελίξεις στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Αμερική και Αυστραλία

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης μοιράστηκε τους προβληματισμούς του σχετικά με την Αυστραλία, μιλώντας στην Κοινοτική Αίθουσα του Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Βαφεοχωρίου.

Ο Παναγιώτατος κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι η Αγία και Ιερά Σύνοδος θα προσπαθήσει να λάβει τις καλύτερες αποφάσεις, για την Αυστραλία, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αν θα πρέπει να συνεχίσει η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας να είναι ενιαία, ή αν θα πρέπει να κατατμηθεί σε επιμέρους ανεξάρτητες Μητροπόλεις.

Τον Ιούλιο αναμένεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης να επισκεφθεί τις Ηνωμένες, προσκεκλημένος από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Η επίσκεψη προβλέπεται να γίνει τον Ιούλιο, προκειμένου ο Οικουμενικός Πατριάρχης να μιλήσει σε συνδιάσκεψη για το περιβάλλον. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος έχει ήδη ενημερώσει τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την πρόσκληση.
Στο πλαίσιο, των συναντήσεων με τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ αναμένεται να τεθούν οι εξελίξεις στο θέμα της απονομής αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, αλλά και το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής σχολής της Χάλκης, το οποίο στηρίζει η Ουάσιγκτον.
Επίσης, στο πλαίσιο της επίσκεψής ο κ.κ. Βαρθολομαίος προβλέπεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη και στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και να δρομολογήσει εξελίξεις.

Οι δυσκολίες στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Την ίδια ώρα έντονο προβληματισμό προκαλεί η επιστολή που απέστειλαν οι καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου πως αν δεν ληφθούν αμέσως τα απαραίτητα μέτρα η Σχολή κινδυνεύει να χάσει την ακαδημαϊκή της αναγνώριση.
Όπως γράφει ο εθνικός κήρυκας, στην επιστολή ζητούν την διεξαγωγή οικονομικού ελέγχου από ειδήμονες εκτός Σχολής «για την οικονομική δομή λειτουργίας του ιδρύματος».
Οι καθηγητές έγραψαν ακόμα στον Αρχιεπίσκοπο πως «είμαστε τρομαγμένοι διότι δεν βλέπουμε να λαμβάνονται τα απαραίτητα και επιβαλλόμενα μέτρα από την ηγεσία της Θεολογικής Σχολής”

Η ουκρανική αυτοκεφαλία

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας, οι σχέσεις του Φαναρίου με το Πατριαρχείο της Μόσχας βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή φάση, με εκατέροθεν αποδόσεις ευθυνών.

Την περασμένη εβδομάδα ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης υποδέχθηκε την Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Μονή Προφήτου Ηλιού, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Όρους Λιβάνου κ. Σιλουανό και τον Θεοφ. Επίσκοπο Χρυσουπόλεως κ. Κωνσταντίνο. Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και διορθοδόξων σχέσεων, με τον Πατριάρχη Αντιοχείας να εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για την αποστολή της Αντιπροσωπείας.
Να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν ο Πατριάρχης Ιωάννης είχε απευθύνει έκκληση προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για σύγκληση Προκαθημένων για το θέμα της εκχώρησης αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, αλλά ο κ. Βαρθολομαίος απάντησε αρνητικά.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεχείρησε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις και στην Σερβία, όπου τόσο η Ορθόδοξη Εκκλησία όσο και η πλειοψηφία του κόσμου διαφωνούν με τις κινήσεις του Φαναρίου. Φοβούμενοι προφανώς, ανάλογες κινήσεις αυτοκεφαλίας από τις εκκλησίες των Σκοπίων και του Μαυροβουνίου.
Σε μακροσκελή συνέντευξή του στην εφημερίδα Politika ο κ.κ. Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στο ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον κόσμο και στην Ορθόδοξη Εκκλησία, τονίζει μεταξύ άλλων ότι δεν προκειται για μια αυτοδημιούργητη οντότητα αλλά μια ύπαρξη που προέκυψε αγιοπνευματικώς.
“Πιστεύουμε ότι ο Θεός το κάθε πράγμα το οικονομεί στην ώρα του. Έτσι και για την Ουκρανία ήρθε η ώρα του Θεού τόνισε όσον αφορά στην χορήγηση αυτοκεφάλου σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες τόνισε ότι “αυτό δεν έγινε, διότι δεν αποτελεί παράδοση στην Εκκλησία μας. Όλοι οι Τόμοι Αυτοκεφαλίας που έχουν παραχωρηθεί στις νεοπαγείς Αυτοκέφαλες Εκκλησίες (Ρωσίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας, Αθηνών, Βαρσοβίας, Τιράνων και Πρέσοφ) έχουν παραχωρηθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δίχως να υπάρξει κάποια συνεννόηση και κάποια συνεργασία σε πανορθόδοξο επίπεδο”.

Συνάντηση (;) με τον Πατριάρχη Μόσχας στο Βελιγράδι

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι αν ο Θεός το επιτρέψει θα επισκεφθεί το Βελιγράδι το επόμενο φθινόπωρο, για τον εορτασμό των 800 ετών από τήν ανύψωση του Αγίου Σάββα σε Αρχιεπίσκοπο των Σέρβων. Έχουμε κιόλας λάβει πρόσκληση από τον Πατριάρχη Ειρηναίο, στην οποία η απάντησή μας ήταν: «Οποτεδήποτε ο Πατριάρχης μάς καλεί, εμείς πάντα ανταποκρινόμαστε με μεγάλη ευχαρίστηση», τόνισε κι αυτό που αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είναι αν στο περιθώριο των εορτασμών θα υπάρξει συνάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλο.

Διαδώστε: