Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας ανακοινώνει με θλίψη την κοίμηση του Μητροπολίτη Διοκλείας Κάλλιστου την Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2022 σε ηλικία 88 ετών. Στην ανακοίνωση ο μακαριστός αναφέρεται ως διακεκριμένος λόγιος, λέκτορας και συγγραφέας και ευσεβής και πιστός κληρικός, αγαπητός πνευματικός πατέρας, που υπηρέτησε τον Χριστό και την Εκκλησία του για πολλά χρόνια. Τα λόγια του, προφορικά και γραπτά, έκαναν την Ορθοδοξία γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην πατρίδα του.
Οι κληρικοί καλούνται να τελέσουν μνημόσυνα/τρισάγια υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του και οι πιστοί καλούνται να προσευχηθούν ώστε ο Θεός θα λάβει την ψυχή του στη βασιλεία του και να τον κατατάξει ανάμεσα στους δίκαιους.
Η ώρα και η ημέρα της κηδείας θα γνωστοποιηθούν στο κοινό αργότερα.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έγραψε για την εκδημία του:
Εκοιμήθη σήμερα, 24 Αυγούστου, τα ξημερώματα, ο Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος (Ware), σε ηλικία 88 ετών.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης υπήρξε διακεκριμένος θεολόγος και συνέβαλε σημαντικά στην προώθηση του διαχριστιανικού διαλόγου.
Ακολουθεί το βιογραφικό του μακαριστού Ιεράρχου του Οικουμενικού Θρόνου:
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Διοκλείας κ. Κάλλιστος (κατά κόσμον Timothy Ware), εγεννήθη εν Bath, Somerset, Μεγάλης Βρεταννίας τω 1934. Την εγκύκλιον παιδείαν διήκουσεν εις το Westminister School του Λονδίνου, εν συνεχεία δε εφοίτησεν εις το Τμήμα Κλασσικών Σπουδών του Magdalen College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εξ ου ανεδείχθη πτυχιούχος τω 1956, σπουδάσας κατόπιν Θεολογίαν. Τω 1958 προσήλθεν εις την Ορθοδοξίαν και τω 1965 ανηγορεύθη Διδάκτωρ Φιλοσοφίας εκ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το αυτό έτος εχειροτονήθη Διάκονος και το επόμενον έτος Πρεσβύτερος. Ήταν δε αδελφός της κατά Πάτμον Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού. Τω 1967 έλαβε το οφφίκιον του Αρχιμανδρίτου και τω 1970 ανεδείχθη Υφηγητής του Pembroke College της Οξφόρδης. Εδίδαξεν ως Λέκτωρ εν τω Τμήματι Ανατολικών Ορθοδόξων Σπουδών της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1966-2001). Τω 1982 εξελέγη υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Επίσκοπος Διοκλείας, ως Βοηθός παρά τω Αρχιεπισκόπω Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Μέλος της Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Αγγλικανών (1973-1984), Πρόεδρος του Τμήματος της Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1992-1994), Συμπρόεδρος της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων και Μεθοδιστών (1992-1997), και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών του Cambridge (2003-2006). Από του έτους 2006 διετέλεσε Μέλος της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ των Εκκλησιών Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής. Τω 2007 διωρίσθη, Συνοδικώς, Συμπρόεδρος της Μικτής Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων και Αγγλικανών, η δε Επισκοπή Διοκλείας ανυψώθη, εν τω προσώπω αυτού, εις Μητρόπολιν, τιμής ένεκεν, του ιδίου αναδειχθέντος ούτως εις Τιτουλάριον Μητροπολίτην. Επί σειράν ετών μετείχε ενεργώς εις την ιεράν υπόθεσιν της χριστιανικής ενότητος, ήταν Πρόεδρος της Οικουμενικής Οργανώσεως “Blessed Virgin Mary”, Αντιπρόεδρος της Αδελφότητος των “Αγίων Αλβανού και Σεργίου” και εις εκ των εκδοτών του περιοδικού αυτής “Sobornost”, υπήρξε δε συγγραφεύς πλείστων όσων βιβλίων ορθοδόξου πνευματικότητος, ως επίσης και επίτιμος Διδάκτωρ πολλών Πανεπιστημιακών Σχολών της Ευρώπης και της Αμερικής.
Το 1985 εξελέγη επίσκοπος Διοκλείας από την Συνοδό του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ο πρώτος Βρετανός που αναδεικνύεται επίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας από την εποχή του Σχίσματος!
Έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά τα βιβλία του «Ο Ορθόδοξος Δρόμος», «Η Ορθόδοξη Εκκλησία», «Η δύναμη του Ονόματος. Η εντός ημών Βασιλεία» κ.α. Ο ίδιος ο επίσκοπος Κάλλιστος μετέφρασε στα αγγλικά τα Μηναία, το Τριώδιο και την Φιλοκαλία (από κοινού με τον μακαριστό Ρh. Sherrard), ενώ ήταν ένας από τους συνεκδότες του γνωστού θεολογικού περιοδικού Sobornost.
Η πρώτη του εμπειρία από την Ορθόδοξη Εκκλησία
O Σεβασμιώτατος σε συνέντευξή του στην Πεμπτουσία είχε μιλήσει για την πρώτη του εμπειρία από την Ορθόδοξη Εκκλησία και για τη νέα γενεά Ορθοδόξων στην Αγγλία.
Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος σε συνέντευξή του που είχε παραχωρήσει το 2019 στην Πεμπτουσία είχε μιλήσει για το τι μπορεί να προσφέρει σήμερα η Ορθοδοξία στην Δυτική κοινωνία.
Δείτε περισσότερες συνεντεύξεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Διοκλείας κ. Καλλίστου Ware από το αρχείο του διαδικτυακού περιοδικού «Πεμπτουσία»