“H Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η Εκκλησία της Αναστάσεως”
Δικαιολογημένα ελέχθη ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η Εκκλησία της Αναστάσεως και βέβαια έτσι είναι και καθημερινά διακηρύσσεται τούτη η μεγάλη αλήθεια, γιατί τα Γεγονότα του Πάθους και της Αναστάσεως μας υπενθυμίζουν τις μεγάλες αλήθειες του Ευαγγελίου ότι ο Χριστός ήλθε στον κόσμον «αμαρτωλούς σώσαι», αναφέρει στο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων &
Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος.
Εγκύκλιος επί τη ευκαιρία των Παθών και της Ανάστασης του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού
Αγαπητοί μας εν Κυρίω,
Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω προς όλους σας εγκάρδιον πατρικόν χαιρετισμόν αγάπης και τιμής, με την ευκαιρία των Αγίων Παθών και του Πάσχα, Γεγονότα μοναδικά και σωτήρια, τα οποία αξιωθήκαμε και φέτος οι Χριστιανοί να εορτάσουμε και μαζί με τον Ελεήμονα και Φιλάνθρωπο Χριστό συμμετέχουμε μυστικά και ιεροπρεπώς και εις το Πάθος και εις την χαρά της εκ νεκρών Αναστάσεως Του. Όλοι οι Χριστιανοί γιορτάζουμε και τιμούμε τις Άγιες αυτές μέρες και με ευλάβεια συμμετέχουμε στις κατανυκτικές Ιερές Ακολουθίες, οι οποίες τελούνται κάθε μέρα το πρωί και το βράδυ στις Εκκλησίες μας.
Δικαιολογημένα ελέχθη ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η Εκκλησία της Αναστάσεως και βέβαια έτσι είναι και καθημερινά διακηρύσσεται τούτη η μεγάλη αλήθεια, γιατί τα Γεγονότα του Πάθους και της Αναστάσεως μας υπενθυμίζουν τις μεγάλες αλήθειες του Ευαγγελίου ότι ο Χριστός ήλθε στον κόσμον «αμαρτωλούς σώσαι». Με την σταυρική του θυσία επλήρωσε για την εξαγορά των αμαρτιών ολόκληρου του Ανθρωπίνου Γένους. Δικαιολογημένα ο υμνωδός ψάλλει «Εξηγόρησας ημάς εκ της κατάρας του νόμου τω τιμίω σου αίματι, τω σταυρώ προσηλωθείς και τη λόγχη κεντηθείς, την αθανασίαν επήγασας ημίν, Κύριε, δόξα σοι». Οι Ιεροί Ευαγγελιστές Ματθαίος, Μάρκος, Λουκάς και Ιωάννης αφιερώνουν πολλές σελίδες από τα ιερά κείμενα τους για να τονίσουν το Πάθος, την Θυσία και την άπειρον φιλανθρωπία του Θεού για το Ανθρώπινο Γένος, οι δε ποιητές και οι υμνογράφοι της Εκκλησίας, μένουν έκπληκτοι από την άκρα φιλανθρωπία και την αγάπη με την οποία ο Θεός Πατήρ οικονόμησε το μυστήριο της σωτηρίας ημών, το οποίο ήτο αποκεκρυμμένο και αποκαλύφθηκε και πραγματοποιήθηκε στις ημέρες του Πόντιου Πιλάτου του Ρωμαίου Ηγεμόνος και των Αρχιερέων του Ισραηλίτικου Λαού.
Αυτές τις Μέρες της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής όλοι οι Χριστιανοί και εν προκειμένω εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί που ζούμε σε αυτήν την φιλόξενη χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, καλούμαστε να προετοιμαστούμε για την υποδοχή του Θεανθρώπου Χριστού, ο οποίος έρχεται για να πάθει και να θυσιαστεί για τη σωτηρία μας και ολόκληρου του κόσμου. Να τρέξουμε λοιπόν στις Εκκλησίες μας για να αναβαπτιστούμε από το πνεύμα και το γράμμα των ημερών «Δεύτε και ημείς συμπορευθώμεν και συσταυρωθώμεν αυτώ ταις του βίου ηδοναίς», και σαν τις φρόνιμες παρθένες να συμμετάσχουμε εις τους γάμους του Νυμφίου Χριστού και να γίνουμε μέτοχοι και κοινωνοί του μυστηρίου της δικής μας προσωπικής σωτηρίας, όπως γράφει ο θείος Παύλος «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε, αλληλούια». Οι αξίες του Χριστιανισμού είναι πάντα επίκαιρες και διαχρονικές. Ιδιαίτερα στις μέρες μας που πολλοί άνθρωποι και ολόκληρα έθνη και πολιτείες έχουν χάσει τον πραγματικό προσανατολισμό τους γιατί απομακρύνθηκαν από το μήνυμα του Ευαγγελίου, το οποίο μας υπενθυμίζει η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή με την θυσία του Χριστού για τους άλλους, με το μήνυμα της ελευθερίας και του σεβασμού προς τους άλλους και το πνεύμα της θυσίας και αυταπάρνησης που πρέπει πάντα να διέπει τις πράξεις και τις σκέψεις του ανθρώπου. Μη λησμονούμε το γεγονός ότι ο Χριστός εδίδαξε την αγάπη, την συγχώρεση, την αθανασία και την αιωνιότητα, για να τονίσει την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης, η οποία θα σέβεται τον άνθρωπο, και θα κτίζει τον πολιτισμό με βάση την ειρήνη και την ασφάλεια και την ευτυχία των άλλων. Γιατί χωρίς τους άλλους και χωρίς την θεία εντολή «αγάπα τον πλησίον σου, όπως τον εαυτό σου» δεν μπορεί να επικρατήσει η Βασιλεία του Θεού για την οποία ο Χριστός ενανθρώπησε και εθυσιάστηκε στο Σταυρό για την σωτηρίαν του Κόσμου.
Μη λησμονούμε επίσης ότι δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε στο Πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου, εάν δεν ταπεινώσωμεν εαυτούς και εάν δεν συγχωρήσουμε τους εχθρούς μας. Γι’ αυτό, ο υμνωδός βροντοφωνεί «συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει και ούτω βοήσωμεν, Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω, θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος». Γι’ αυτό, με ψυχές καθαρές και με πνεύμα ευθές, ταπεινόν και συντετριμμένον, να μετανοήσουμε για τις αμαρτίες μας, να κοινωνήσουμε των Αχράντων Μυστηριών του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, να μοιρασθούμε τα αγαθά μας με τους φτωχούς, τους ξένους, τους φυλακισμένους, τους ασθενείς και τους εμπερίστατους για να εύρωμεν έλεος και χάριν από τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν, ο οποίος έδωσε το άχραντον αίμα του «λύτρον αντί πολλών» και εις ζωήν αιώνιον του ανθρωπίνου Γένους. Αυτού η δόξα και η Βασιλεία και το κράτος εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.
Κυριακή του Πάσχα, 28 Απριλίου 2019.
Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων &
Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.