Η προσέλκυση περισσότερων νέων στην Εκκλησία, η προώθηση της θρησκευτικής και παροικιακής εκπαίδευσης και η θετική συμβολή στις ζωές των μελών της ελλαδικής και κυπριακής κοινότητας της Βρετανίας είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους θα εκτελέσει τα ποιμαντικά του καθήκοντα ο νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Νικήτας.
Όπως μεταδίδει από το Λονδίνο ο Θανάσης Γκαβός για το skai.gr, ο 64χρονος μέχρι πρότινος Μητροπολίτης Δαρδανελίων, γεννηθείς στις ΗΠΑ όπου και ζούσε μέχρι τώρα, εξελέγη πρόσφατα παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως διάδοχος του επί 31 έτη Αρχιεπισκόπου κ. Γρηγορίου, που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.
Σε συνάντηση γνωριμίας με δημοσιογράφους το βράδυ της Δευτέρας στο Λονδίνο, ο Σεβασμιώτατος παραδέχθηκε ότι δε γνωρίζει «τίποτα» για τη βρετανική πρωτεύουσα και την παροικία, αλλά είπε ότι θα είναι έτοιμος με τη βοήθεια των επισκόπων και των ιερέων όταν αναλάβει και τυπικά τα καθήκοντά του.
Σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα της ανάληψης των καθηκόντων του και για τις πρώτες σκέψεις του για το τι θα ήθελε να κάνει από το νέο του αξίωμα, ο Σεβασμιώτατος επιβεβαίωσε ότι η ενθρόνισή του θα γίνει στις 27 Ιουλίου αν και εκκλησιαστικώς στις λειτουργίες μνημονεύεται ήδη από τους ιερείς.
«Την επομένη, στις 28, θα τελέσω την πρώτη θεία λειτουργία στην Αγία Σοφία και θα μου δοθεί η ποιμαντική ράβδος, θα καταστώ ο ποιμένας αυτού του ποιμνίου», συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Νικήτας.
Μέχρι τότε, ως πρωτοσυγγελεύων, τη διοίκηση της Αρχιεπισκοπής θα ασκεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τροπαίου Αθανάσιος.
«Υπολογίζω ότι από τον Σεπτέμβρη, Θεού θέλοντος και αφού διευθετήσω εκκρεμότητες στις ΗΠΑ, θα εγκατασταθώ μόνιμα, να γνωρίσω από κοντά την παροικία και το Λονδίνο».
Ως προς τα σχέδιά του αναφέρθηκε ενδεικτικά στην ανάπτυξη προγραμμάτων με σκοπό τη θρησκευτική εκπαίδευση των ενηλίκων πιστών, την ενασχόληση με τα σχολεία της παροικίας για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και την επαφή του με τους νέους (που είναι «το παρόν και όχι το μέλλον της Εκκλησίας») με επισκέψεις μεταξύ άλλων στα καταστήματα της παροικίας.
Είπε επίσης ότι θα ήθελε να διοργανώσει στο μέλλον μία εκδήλωση κατά την οποία ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις της Βρετανίας θα έρχονται σε επαφή με Έλληνες και Κύπριους αποφοίτους βρετανικών πανεπιστημίων που αναζητούν εργασία.
«Πρέπει επίσης να ασχοληθούμε ως Εκκλησία με τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τη σύγχρονη δουλεία. Η Εκκλησία έχει ευθύνη να μιλήσει γι’ αυτά. Για παράδειγμα το Κυπριακό, που είναι ένα θέμα που αφορά όλο τον κόσμο. Πρέπει να μιλήσουμε για την αλήθεια, για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι μόνο στην Κύπρο, σε όλο τον κόσμο», είπε ο Σεβασμιώτατος.
Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε και την επιθυμία σύστασης ενός γραφείου που θα ασχολείται με θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Σημείωσε ότι ο ίδιος είναι επικεφαλής της Πατριαρχικής ομάδας δράσης κατά της σύγχρονης δουλείας και της διακίνησης ανθρώπων.
Κληθείς να στείλει ένα μήνυμα στην παροικία, κάλεσε τα μέλη της «να ανοίξουν την καρδιά τους» στον ίδιο ώστε να τους επικοινωνήσει το μήνυμα Του Κυρίου. Πρόσθεσε ότι θεωρεί τους Έλληνες εκ Κύπρου και εξ Ελλάδας ως μία οικογένεια: «Μία είναι η παροικία, όπως μία είναι η Εκκλησία».
Ο νέος Αρχιεπίσκοπος είπε επίσης ότι συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον προκάτοχό του. «Για να πάρω την ευχή του, για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, να φιλήσω το χέρι του και να μεταφέρω την αγάπη του Πατριάρχη. Τον θεωρώ σαν πατέρα μου και έδωσα εντολή στο προσωπικό της Αρχιεπισκοπής να φροντίσει ό,τι χρειάζεται για την ανάπαυσή του».
Αποκάλυψε ότι ενημερώθηκε για την εκλογή του από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του για την αναγγελία την ώρα που ο ίδιος κοιμόταν στο Σαν Φρανσίσκο, στις 2 μετά τα μεσάνυχτα.
Τόνισε δε ότι εξελέγη «Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, Έξαρχος Δυτικής Ευρώπης και Ιρλανδίας», παρά τις φήμες περί κατάτμησης της Αρχιεπισκοπής.