Αρχιεπισκοπή Καναδά
29 Ιανουαρίου, 2020

Αρχιεπ. Καναδά: “Η ελληνική παιδεία είναι ένθεη παιδεία”

Διαδώστε:

“Η ελληνική παιδεία είναι ένθεη παιδεία. Δηλαδή, παιδεία που έχει μέσα της τον Θεό” αυτό αναφέρει στην εγκύκλιο του για την εορτή των τριών Ιεραρχών ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά, κ. Σωτήριος. Ο Σεβασμιώτατος τονίζει τη σπουδαιότητα διατήρησης της πίστης και της γλώσσας στην ομογένεια: “Στο εξωτερικό στο τέλος θα μείνει μόνο η Εκκλησία και η ορθόδοξη πίστη” αναφέρει και προσθέτει: “Θα περάσουν αρκετά χρόνια, αλλά στο τέλος θα μείνει η Εκκλησία και ο ελληνοχριστιανικός πολιτισμός για τους ομογενείς μας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Ελληνικά Γράμματα: Απλές, αλλά καθαρές κουβέντες

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Αρχιεπισκόπου Σωτηρίου

Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών είναι η γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων. Όταν λέμε Ελληνικά Γράμματα εννοούμε ελληνοχριστιανική παιδεία.

Τα έχουμε πει πολλές φορές. Στο εξωτερικό στο τέλος θα μείνει μόνο η Εκκλησία και η ορθόδοξη πίστη. Όλα τα άλλα σιγά-σιγά θα λησμονηθούν. Θα ξεχαστούν. Δεν θα υπάρχουν. Δεν εννοούμε, ότι αυτά θα γίνουν αμέσως. Θα περάσουν αρκετά χρόνια, αλλά στο τέλος θα μείνει η Εκκλησία και ο ελληνοχριστιανικός πολιτισμός για τους ομογενείς μας. Θα είμαστε ευτυχείς να κρατήσουμε την πίστη μας και την ελληνοχριστιανική μας μόρφωση.

Η ελληνική παιδεία είναι ένθεη παιδεία. Δηλαδή, παιδεία που έχει μέσα της τον Θεό. Δεν είναι αυτό κάτι καινούργιο. Οι αρχαίοι πρόγονοί μας, οι μεγάλοι φιλόσοφοι, όλοι πίστευαν σε κάποιο θεό. Φοβερή εντύπωση κάνουν τα τελευταία λόγια του Σωκράτη. Απευθυνόμενος στους δικαστές είπε περίπου τα εξής. «Εγώ πεθαίνω, εσείς μένετε, ποιος πηγαίνει καλύτερα μόνο ο Θεός το γνωρίζει».

Στα λόγια αυτά του Σωκράτη, αλλά και όλων των άλλων αρχαίων φιλοσόφων βλέπουμε, ότι οι αρχαίοι πρόγονοί μας πίστευαν σε θεό ή θεούς. Στην προκειμένη περίπτωση με αυτά που λέγει ο Σωκράτης αποδεικνύεται, ότι ήταν μονοθεϊστής, πίστευε δηλαδή σε έναν Θεό.

Αν εμείς εδώ που βρισκόμαστε στον Καναδά -ή σε όποια άλλη χώρα- δεν προσέξουμε το ζήτημα αυτό, θα αδικήσουμε πολύ τους εαυτούς μας. Θα αδικήσουμε την ελληνική παιδεία που πρέπει να είναι ελληνορθόδοξη παιδεία. Θα αδικήσουμε τα παιδιά μας και τις επερχόμενες γενεές. Θα αδικήσουμε την ανθρωπότητα, γιατί δεν θα δίδουμε το καλό παράδειγμα.

Η γιορτή των Τριών μεγάλων Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, θεσπίσθηκε περίπου τον 11ο αιώνα μετά Χριστόν. Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών σαν γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων έγινε πριν περίπου ενάμιση αιώνα. Τώρα, τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε, ότι υπάρχουν συζητήσεις για το θέμα αυτό και διάφορες αποφάσεις. Εμείς εδώ στο εξωτερικό θα κρατήσουμε τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών σαν γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων.

Με αυτές τις απλές σκέψεις απευθύνομαι σε όλους, ιερείς, προέδρους και διοικητικά συμβούλια, δασκάλους και δασκάλες ελληνικών σχολείων, όλες τις κοινότητες και όλους τους οργανισμούς και ταπεινά παρακαλώ, όχι μόνο να γιορτάσουμε τα Ελληνικά Γράμματα αυτή την εβδομάδα, αλλά να βάλουμε μέσα στην ψυχή μας και την καρδιά μας την ελληνορθόδοξη παιδεία. Αυτή θα μας κρατήσει όρθιους. Αυτή θα μας οδηγήσει επί του ασφαλούς. Αυτή θα γεμίσει το είναι μας με την αλήθεια του Θεού και με την σοφία των αρχαίων προγόνων μας.

Αγαπημένοι μου χριστιανοί, κλείστε μέσα στην ψυχή σας την ελληνορθόδοξη παιδεία. Θυσιάστε χρόνο και χρήμα για αυτήν. Δώστε τους καλύτερους εαυτούς σας για την ελληνορθόδοξη παιδεία και όχι μόνο δεν θα χάσετε, αλλά θα είσθε οι πλέον κερδισμένοι. Αυτό ισχύει για όλους μας. Μικρούς και μεγάλους. Γραμματισμένους και αγράμματους. Πλούσιους και φτωχούς. Όλοι κάτι έχουμε να προσφέρουμε στην ελληνορθόδοξη παιδεία και πρέπει να το κάνουμε ολόθερμα. Με την ψυχή μας. Να μπορούμε να πούμε ειλικρινά και τίμια, ότι «και ταν ψυχάν ποτέθηκα». Έβαλα στην προσπάθεια αυτή την ψυχή μου. Έλιωσα πάνω στην προσπάθεια αυτή. Έκανα ό,τι ήταν δυνατόν. Τότε, όχι μόνο θα έχουμε την συνείδησή μας αναπαυμένη, αλλά θα ιδούμε και τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής να είναι θαυμαστά και η ελληνορθόδοξη παιδεία να ριζώνει. Να ανθίζει. Να καρποφορεί.

Για την ελληνορθόδοξη παιδεία χρειάζεται προσπάθεια. Χρειάζονται έργα. Μη μείνουμε στα λόγια.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Ο ΚΑΝΑΔΑ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Διαδώστε: