Αρχιεπισκοπή Καναδά
02 Ιανουαρίου, 2024

Αρχιεπίσκοπος Καναδά για νέο έτος: “Χρόνος – Αιωνιότητα – Σωτηρία”

Διαδώστε:

Με τίτλο “Χρόνος- αιωνιότητα- σωτηρία”, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Καναδά κ. Σωτήριος εξέδωσε το μήνυμά του για την Πρωτοχρονιά.

“Κλείσαµε πίσω µας την πόρτα του παλαιού χρόνου. Στεκόµαστε µπροστά στον καινούργιο χρόνο. Ο Θεός ανοίγει την πόρτα Του για µας. Μια γρήγορη µατιά στον παλαιό χρόνο µάς πείθει, ότι θα µπορούσαµε να τον είχαµε χρησιµοποιήσει καλύτερα. Ας δούµε τις επιτυχίες µας και τις αποτυχίες µας. Ας βαθµολογήσουµε τους εαυτούς µας. Προπαντός ας µετανοήσουµε και ας εφαρµόζουµε έµπρακτα την µετάνοιά µας «εξαγοραζόµενοι τον καιρόν». Έτσι θα περάσουµε διά του θανάτου στην αιωνιότητα. Έτσι θα ζούµε τώρα και πάντα µε τον Θεό”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος στο μήνυμά του.

 

Π Ρ Ω Τ Ο Χ Ρ Ο Ν Ι Α 2 0 2 4

Θεοφ. Επίσκοπο, Ευλαβεστάτους Ιερατικώς Προϊσταµένους, Αξιότ. Προέδρους και Εντιµ. Μέλη των Διοικ. Συµβουλίων, Εντιµολ. Άρχοντες του Οικουµενικού Πατριαρχείου, Φιλοπτώχους Αδελφότητες, Διδασκάλους, Διδασκάλισσες, Μαθητές και Μαθήτριες, Νεολαία των Κοινοτήτων και άπαν το ευλαβές πλήρωµα της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Καναδά

Χρόνος – Αιωνιότητα – Σωτηρία

Αρχιεπισκόπου Καναδά Σωτηρίου

Ας αφήσουµε τους φιλοσόφους να φιλονικούν, αν ο χρόνος είναι πραγµατικότητα -κάτι το χειροπιαστό- ή έννοια. Για το θέµα µας δεν θα µας ωφελήσει αυτό σε τίποτε. Ό,τι κι αν είναι, είναι δηµιούργηµα του Θεού. Είναι στη διάθεση του ανθρώπου.

Ακόµη, µπορούµε να πούµε, ότι ο χρόνος δεν είναι ούτε καλός, ούτε κακός. Τα πάντα εξαρτώνται από τη χρήση του χρόνου, που κάνει ο άνθρωπος. Αν κάνουµε καλή χρήση του χρόνου, τα αποτελέσµατα για µας είναι καλά. Αν κάνουµε κακή χρήση, τα αποτελέσµατα είναι κακά.

Η κάθε στιγµή είναι χρόνος. Και η αιωνιότητα είναι χρόνος. Δεν υπήρχε και δεν θα υπάρχει χρόνος χωρίς τον Θεό. Ο Θεός δεν έχει αρχή και τέλος. Και ο χρόνος δεν έχει τέλος. Τί σηµασία θα είχαν τα λόγια «ζωή ατελεύτητος», αν ο χρόνος είχε τέλος;

Μερικοί άνθρωποι έχουν εσφαλµένη ιδέα για τη ζωή του ανθρώπου στην αιωνιότητα. Οι υλιστές δεν πιστεύουν σε µετά θάνατον ζωή. Νοµίζουν, ότι για τον άνθρωπο όλα τελειώνουν στην κρύα πλάκα του τάφου. Το σύνθηµά τους, αλλά και ο τρόπος ζωής τους είναι: «Φάγοµεν, πίοµεν, αύριον γαρ αποθνήσκοµεν». Πόσο λάθος κάνουν!

Άλλοι πάλι νοµίζουν, ότι µόνον οι δίκαιοι θα κληρονοµήσουν την αιωνιότητα. Και αυτοί κάνουν λάθος. Η αιωνιότητα ανήκει και στους καλούς και στους κακούς. Υπάρχει όµως µία µεγάλη, µια πολύ µεγάλη διαφορά. Οι δίκαιοι και πιστοί θα κληρονοµήσουν αιώνια ζωή. Ζωή µε ευτυχία. Ζωή µε τον Θεό. Οι κακοί και άπιστοι «απελεύσονται εις κόλασιν αιώνιον». Θα ζουν µακρυά από τον Θεό. Θα ζουν σε αιώνια κόλαση. Δηλαδή σε αιώνια τιµωρία και δυστυχία.

Ο κάθε άνθρωπος που έχει συλλάβει σωστά το νόηµα, αλλά και τον σκοπό της ζωής του, γνωρίζει, ότι εδώ είναι πρόσκαιρος, πάροικος και παρεπίδηµος. Ακόµη γνωρίζει, πως η αιώνια ζωή και ευτυχία ή κόλαση, εξαρτώνται από την επίγεια ζωή του. Από την πίστη του στον αληθινό Θεό και από την καλή ή κακή χρήση του χρόνου.

Οι ένδοξοι και σπουδαίοι αρχαίοι πρόγονοί µας παράγγελναν «Φείδου χρόνου». Και ο Δηµιουργός µας και Πατέρας µας Θεός διά της Γραφής µας παραγγέλνει να ζούµε «εξαγοραζόµενοι τον καιρόν». Δηλαδή να κάνουµε καλή χρήση του χρόνου.

Ο χρόνος της ζωής µας επάνω στη γη, συγκρινόµενος µε την αιωνιότητα, είναι λιγότερο από σταγόνα στον ωκεανό. Και όµως. Από αυτό το απειροελάχιστο κλάσµα του χρόνου εξαρτάται η ευτυχισµένη ή δυστυχισµένη ζωή µας στην αιωνιότητα. Με την ανθρώπινη λογική αυτό φαίνεται παράλογο. Γι’ αυτό και πολλοί καταλήγουν σε πίστη στην αποκατάσταση των πάντων. Ακολουθούν τον Ωριγένη. Αλλά η Εκκλησία µας κατεδίκασε τον Ωριγένη και απέρριψε τη θεωρία του. Όπως η καλή χρήση του χρόνου στην παιδική ηλικία έχει τόσο καλά αποτελέσµατα, για το υπόλοιπο της επίγειας ζωής του ανθρώπου, άλλο τόσο και περισσότερο η καλή χρήση του χρόνου της επίγειας ζωής µας έχει ουσιαστικά αποτελέσµατα για τη ζωή µας στην αιωνιότητα. Κάθε στιγµή που χάνεται, χάνεται για πάντα. Είναι ζηµιά ανεπανόρθωτη. Ποτέ δεν µπορούµε να ξαναζήσουµε την στιγµή που πέρασε.

Το χάσιµο του χρόνου και η κακή χρήση του διορθώνεται µόνο µε ένα πράγµα. Με τη µετάνοια. Και αυτό είναι το µεγαλύτερο δώρο του Θεού. Θα µπορούσαµε άφοβα να πούµε, ότι η σωτηρία µας και η αιώνια ζωή µας εξαρτώνται απόλυτα από την πίστη µας στον Τριαδικό Θεό, την καλή χρήση του χρόνου και τη µετάνοιά µας.

Κλείσαµε πίσω µας την πόρτα του παλαιού χρόνου. Στεκόµαστε µπροστα στον καινούργιο χρόνο. Ο Θεός ανοίγει την πόρτα Του για µας. Μια γρήγορη µατιά στον παλαιό χρόνο µάς πείθει, ότι θα µπορούσαµε να τον είχαµε χρησιµοποιήσει καλύτερα. Ας δούµε τις επιτυχίες µας και τις αποτυχίες µας. Ας βαθµολογήσουµε τους εαυτούς µας. Προπαντός ας µετανοήσουµε και ας εφαρµόζουµε έµπρακτα την µετάνοιά µας «εξαγοραζόµενοι τον καιρόν». Έτσι θα περάσουµε διά του θανάτου στην αιωνιότητα. Έτσι θα ζούµε τώρα και πάντα µε τον Θεό.

Ευλογημένοι χριστιανοί, εννοείστε σωστά τη σηµασία και την αξία του χρόνου. Μάλιστα όσο ζείτε στη γη. Κάµετε καλή χρήση του, για να ζείτε για πάντα µε τον Θεό. Σας εύχοµαι ευτυχισµένο τον κανούργιο χρόνο µε τον Χριστό και την ειρήνη Του στην καρδιά σας. Είθε ο Θεός να φέρει ειρήνη σε όλο τον κόσµο. Ελευθερία στους σκλάβους. Και σωτηρία στην κάθε ψυχή.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές εν Χριστώ Τεχθέντι

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Ο ΚΑΝΑΔΑ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Διαδώστε: