04/06/2020 28/02/2022 Μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στέλνει με δήλωση του ο Σεβ. Μητροπολίτης Όουλου κ. Ηλίας της Αυτονόμου Εκκλησίας της Φινλανδίας με αφορμή την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στην Μινεάπολη την περασμένη εβδομάδα και τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου – Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”...
04 Ιουνίου, 2020 - 19:25
Τελευταία ενημέρωση: 28/02/2022 - 6:43

Μήνυμα από την Φινλανδία κατά του ρατσισμού με αφορμή τον Τζ. Φλόιντ

Διαδώστε:
Μήνυμα από την Φινλανδία κατά του ρατσισμού με αφορμή τον Τζ. Φλόιντ

Μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στέλνει με δήλωση του ο Σεβ. Μητροπολίτης Όουλου κ. Ηλίας της Αυτονόμου Εκκλησίας της Φινλανδίας με αφορμή την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στην Μινεάπολη την περασμένη εβδομάδα και τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου – Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”

 

Ο Σεβασμιώτατος τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι: “Η άνιση μεταχείριση και η διάκριση ατόμων με βάση το χρώμα του δέρματος ή την γλώσσα δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογηθεί. Επίσης, δεν είναι καθόλου αποδεκτό να κατατάσσονται οι άνθρωποι σε διαφορετικές φυλές διότι υπάρχει μόνο μία φυλή – η ανθρώπινη φυλή. Δεν πρέπει πλέον να παραμένουμε σιωπηλοί σε αυτό το θέμα. Ως Χριστιανοί, οφείλουμε σίγουρα να καταδικάσουμε μια τέτοια ιδεολογία, θεωρία και δράση. Σχετικά με αυτό, η διδασκαλία της Εκκλησίας είναι εντελώς ξεκάθαρη. Κάθε ζωή έχει νόημα. Κάθε ζωή είναι σημαντική. Αρκετά. Κανένας θάνατος λόγω ρατσισμού!”

Παράλληλα, εκφράζει τον προβληματισμό του για την έκρηξη οργής και τις αιματηρές διαδηλώσεις που διαδραματίζονται σε πολλές πόλεις των Η.Π.Α. επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι: “η βία και οι ταραχές δεν λύνουν αυτό το πρόβλημα. Χρειάζονται άλλα μέσα για την καταπολέμηση του ρατσισμού.”

Αναλυτικά, το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου αναφέρει:

“Τις τελευταίες ημέρες, παρακολουθούμε με ανησυχία τα γεγονότα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα ήταν εύκολο να σκεφτούμε ότι τα γεγονότα στην Μινεσότα δεν μας αφορούν και δεν σχετίζονται με τη Φινλανδική πραγματικότητα, αλλά θα κάνουμε λάθος. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι φαινόμενα που, δυστυχώς, είναι επίσης μια Φινλανδική πραγματικότητα. Ίσως όχι σε τόσο σοκαριστική κλίμακα όσο στην Μινεσότα, αλλά είναι τα ίδια παρ’ όλα αυτά.

Σε τέτοιες στιγμές, είναι σημαντικό να δείξουμε αλληλεγγύη με όλους εκείνους που έχουν πέσει θύματα ρατσιστικών εγκλημάτων, είτε στην πατρίδα τους είτε αλλού. Αυτό που συνέβη στη Μινεσότα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο και όχι τυχαία. Ωστόσο, η βία και οι ταραχές δεν λύνουν αυτό το πρόβλημα. Χρειάζονται άλλα μέσα για την καταπολέμηση του ρατσισμού.

Η άνιση μεταχείριση και η διάκριση ατόμων με βάση το χρώμα του δέρματος ή την γλώσσα δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογηθεί. Επίσης, δεν είναι καθόλου αποδεκτό να κατατάσσονται οι άνθρωποι σε διαφορετικές φυλές διότι υπάρχει μόνο μία φυλή – η ανθρώπινη φυλή. Δεν πρέπει πλέον να παραμένουμε σιωπηλοί σε αυτό το θέμα.

Ως Χριστιανοί, οφείλουμε σίγουρα να καταδικάσουμε μια τέτοια ιδεολογία, θεωρία και δράση. Σχετικά με αυτό, η διδασκαλία της Εκκλησίας είναι εντελώς ξεκάθαρη. Κάθε ζωή έχει νόημα. Κάθε ζωή είναι σημαντική. Αρκετά. Κανένας θάνατος λόγω ρατσισμού!”

 

Να σημειωθεί ότι θέση για τα δραματικά γεγονότα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πάρει επίσης ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, η Συνέλευση των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων των ΗΠΑ και αρκετοί Μητροπολίτες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης: «Κάθε ζωή έχει αξία και είναι δώρο Θεού»

Μητροπολίτης Βοστώνης: «Ας δράσουμε μαζί αρμονικά για να φέρουμε τη δικαιοσύνη»

Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου: «Ο ρατσισμός είναι αμαρτία»

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: «Η βία γεννά περισσότερη βία»

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων