Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στην Καλαμαριά: Η συνεργασία με την κυβέρνηση, η δύναμη στις κρίσιμες ώρες και η βαριά ευθύνη
Θέμα ύψιστης προτεραιότητας αποτελεί για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό η συνεργασία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ήδη από την πρώτη ημέρα της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας. Αυτό επεσήμανε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, κατά τον χαιρετισμό του μετά την Δοξολογία, που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Μεταμορφώσεως Καλαμαριάς, στο πλαίσιο της υποδοχής του Οικουμενικού κ.κ. Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
«Στην Καλαμαριά, τη Θεσσαλονίκη και όλη τη Μακεδονία δεν σας βλέπουμε σαν φιλοξενούμενο, αλλά ως τον αληθινό οικοδεσπότη» είπε και πρόσθεσε: «Θα βρίσκετε πάντα τις πόρτες της καρδιάς μας ανοιχτές, όπως και τα αυτιά και την ψυχή μας στη φωνή σας, τη φωνή της χριστιανοσύνης, της αγάπης και της καταλλαγής. Ο λόγος σας καθαρός, φωτίζει τις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης, για τις οποίες οι αρχαίοι πρόγονοί μας, δια στόματος Μενάνδρου είπαν “τι ωραίο πλάσμα είναι ο άνθρωπος όταν είναι άνθρωπος”».
Δύναμη στις κρίσιμες ώρες
Δύναμη «στις κρίσιμες ώρες για όλον τον κόσμο και την πατρίδα μας» δίνει η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ελλάδα, όπως επισήμανε κατά τον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, προσθέτοντας ότι η Ορθοδοξία έχει βαθιές ρίζες, δυναμικό παρόν και φωτεινό μέλλον στη Θεσσαλονίκη και την Καλαμαριά.
«Χρωστάμε πολλά στην Εκκλησία μας και στους Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας, οι οποίοι έφεραν βαθιά στην καρδιά τους την πίστη και κατάφεραν σε αντίξοες συνθήκες να μεγαλουργήσουν και να συμβάλλουν καθοριστικά, ολόκληρο τον αιώνα που προηγήθηκε, στην ανοδική πορεία της Μακεδονίας και Ελλάδας» υπογράμμισε και αναφέρθηκε στο έργο και την προσφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη στα 30 χρόνια διακονίας του, για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιών.
Νέας Κρήνης: Βαριά η ευθύνη του Οικουμενικού Πατριάρχη
Στη βαριά ευθύνη του Οικουμενικού Πατριάρχη, να είναι «ο πρώτος των πρώτων αρχιερεύς, διακονικά και όχι εξουσιαστικά, ενωτικά και όχι κυριαρχικά, θυσιαστικά και όχι καταδυναστευτικά», αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων πως ο Παναγιώτατος ζει σε ένα μικρό κελί ασκητικά και κοινοβιακά σαν καλόγερος και διαθέτει λίγα υπάρχοντα.
Οι σημερινές πρώτες συναντήσεις
Ο Παναγιώτατος συμμετείχε το πρωί σε Διευρυμένη Σύναξη Ιερέων, Πρεσβυτερών και Κατηχητών/ριών στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου Αρετσούς. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη καλωσόρισε αρχικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος.
Ακολούθως τελέστηκε Πατριαρχικό τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κυρού Προκοπίου (Γεωργαντοπούλου), στο Ιερό Ταφικό Παρεκκλήσιο Αναστάσεως του Κυρίου, κάτωθεν του Ιερού Καθεδρικού Ναού.
«Εις τον αιώνα των πολλών έργων ημείς προβάλλουμε τη Θεία Λειτουργία, ως Θείον έργον του λαού», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αναφερθείς αρχικά στη Θεία Λειτουργία.
Ο κ. Βαρθολομαίος έστειλε μήνυμα για τη στάση της Eκκλησίας και των ενοριών αλλά και ευρύτερα των πιστών στο σύγχρονο κόσμο, προτρέποντας όλους ιερείς, δασκάλους, καθηγητές και γονείς να σταθούν δίπλα στους νέους, ενώ επέκρινε “ακρότητες” που παρατηρούνται, όπως πρόσφατα τις αντιδράσεις στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, οι οποίες, όπως είπε, “πρέπει να εκριζωθούν”.
«Ένα άλλο σημείο στο οποίο πρέπει αν επικεντρώσουμε την προσοχή μας είναι ο φονταμενταλισμός, είναι οι ακρότητες που βλέπουμε μέσα στις ενορίες μας και μέσα στις κοινωνίες μας, όπως το ζήσαμε αυτό, μετά την πρόσφατη πανδημία του κορωνοϊού, με τις τάσεις και τις κινήσεις εναντίον των εμβολίων, εναντίον της επιστήμης, η οποία δεν διεκδικεί κάτι για τον εαυτό της, αλλά θέλει να βοηθήσει τον άνθρωπο να ζήσει ευτυχέστερος, να τον προφυλάξει από τις ασθένειες» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε:
«Λοιπόν , αυτές οι ακρότητες, που τις ζήσαμε δυστυχώς και τις ζούμε μέσα στις κοινωνίες μας πρέπει από ενωρίς να εκριζωθούν. Και θα εκριζωθούν εάν τα παιδιά μας έχουν την ανάλογη διαπαιδαγώγηση και μέσα από την οικογένεια και εις το σχολείον και εις την εκκλησίαν».
Ο κ. Βαρθολομαίος μίλησε για την αποστολή της Εκκλησίας στο σύγχρονο, διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.
«Η εκκλησία αγιάζει ότι έρχεται εις κοινωνίαν με αυτή» τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.
«Η σιγή της Εκκλησίας δεν είναι μέθοδος, είναι βίωμα, είναι επιλογή, είναι αρχοντιά. Είναι η ίδια της μυστήριο. Η σιγή διδάσκει, αφού έχει διδαχθεί. Αγιάζει, αφού εμβαπτίστηκε εις το Μέγα έλεος. Η σιγή της Εκκλησίας αρχίζει με το : ευλογημένη η βασιλεία της Θείας Λειτουργίας και συνεχίζεται επ’ άπειρον…» συνέχισε ο κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε:
«Η Θεία λειτουργία είναι η μεγαλύτερη προσφορά της εκκλησίας προς την ζωοποίησην του νεκρωμένου κόσμου. Είναι η βάση του χριστιανού , η αφετηρία για όλα τα υπόλοιπα. Καθετί παρουσιαζόμενο και προβαλλόμενο ως έργο μας, εάν δεν έχει, ως θεμέλιο, ως προορισμό, τη Θεία Λειτουργία είναι μια κενή προσπάθεια».
Ο κ. Βαρθολομαίος έθεσε ρητορικά ερωτήματα, απευθυνόμενος στους ιερείς και τους πιστούς, αναφορικά με τον τρόπο δράσης της Εκκλησίας στη σύγχρονη εποχή.
«Ίσως, σπεύσουν μερικοί να μας πουν, ότι αυτές οι συμβουλές και νουθεσίες του Πατριάρχου αποτελούν θεωρία, ότι τα πράγματα έχουν και άλλη διάσταση, ότι θέλει ζήλο και φωνασκίες ο αγών, ότι η εκκλησία έχει ανάγκη υπερασπίσεως ενώπιον των αρνητών της», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε:
«Όμως, ποια δύναμη εντός της αγίας ημών εκκλησίας είναι ισχυρότερη του μεγάλου μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας; Ποιος δύναται να ισχυριστεί ότι σώζει την εκκλησίαν και ότι δεν σώζεται από αυτήν; Ποια εκ των αληθειών έχει ανάγκη την ατομική και ακοινώνητον αντίδραση, παρά την δραστήρια και προσωπική αφιέρωση μας εις τα ιεράς υποθέσεις;».
Ο κ. Βαρθολομαίος μετά την ομιλία του έδωσε βήμα στο μητροπολίτη Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ για να πει περισσότερα για το διαθρησκευτικό διάλογο, με τον οποίο είναι επιφορτισμένος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι προ σαράντα ετών ελήφθη από το Πατριαρχείο η πρωτοβουλία του διαλόγου με τις άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες και σημείωσε:
«Το θεωρούμε αναπόφευκτο σήμερα, δε μπορούμε να κλεινόμαστε στον εαυτό μας, να αυτοσαρκαζόμεθα και να μην έχουμε επαφή με τη γύρω μας πραγματικότητα. Ζούμε μέσα σε κοινωνίες πολυπολιτισμικές, πλουραλιστικές και υποχρεωτικά θα είμαστε σε επικοινωνία με άλλους ανθρώπους».
Ιδιαιτέρως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε την αξία της ενορίας στην εκκλησιαστική ζωή αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, προσφυγικό ρεύμα, που δημιουργείται από μετακινήσεις πληθυσμών στην Ευρώπη, Σέρβων, Ρουμάνων “και τώρα με τον πόλεμο, εκατομμύρια Ουκρανών” κ.α. και επεσήμανε τη ανάγκη ένταξης τους στις εκκλησιαστικές ενορίες.
Επέστησε ακόμη την προσοχή προς τη νεολαία, που διασπάται συχνά από την έντονη ενασχόληση της με την τεχνολογία, τα κομπιούτερ και τα κοινωνικά δίκτυα και τόνισε την έχει ανάγκη για μεγαλύτερη “στοργή” και “συμπαράσταση”.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκε και προσφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος , ενώ στην υποδοχή παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης και Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής, οι βουλευτές Κ.Γκιουλέκας και Γ.Αμανατίδης, εκπρόσωποι φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Εκ μέρους του Ιερού Κλήρου της Μητροπόλεως τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου π. Χρυσόστομος Τριπολίτης. Η πρεσβυτέρα κ. Ευαγγελία Τσιπούρα – Μάγνη, Εκπαιδευτικός και Θεολόγος, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους των πρεσβυτερών και οι κ. Βασίλειος Μαθάς και Μαρία Στουγιάννη, εκ μέρους της Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως.
Τον κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκε στο προαύλιο κατά την άφιξη του με τραγούδια η παιδική χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαμαριάς.
Ο κ. Ιουστίνος παρέδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ για τα σχολεία της Ίμβρου, καθώς και έναν σύγχρονο προτζέκτρορα με μεγάλη οθόνη, ενώ δώρισε στον ίδιο έναν ιονιστή καθαρισμού του ατμοσφαιρικού αέρα από ιούς, όπως ο κορωνοϊός.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαιρέτισε το γεγονός της “επιστροφής” , μετά από πενήντα χρόνια, της ελληνικής παιδείας στην Ίμβρο, που έχει πλέον σχολεία και εξήντα μαθητές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ως το λύκειο.
Ακολούθησε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού μητροπολίτη Καλαμαριάς και Νέας Κρήνης Προκοπίου στο παρεκκλήσι της Αναστάσεως του Κυρίου.
Το σημερινό απογευματινό πρόγραμμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς περιλαμβάνει:
18:45 μ.μ.
– Ἀναχώρησις ἀπό τοῦ Ξενοδοχείου.
18:30 μ.μ. – 20:15 μ.μ. Ἐγκαίνια Ἐκθέσεως Ζωγραφικῆς – Ἀπολυμαντήρια Καλαμαριᾶς – Ἐπιμνημόσυνος Δέησις – Συνάντησις μετά Συλλόγων.
– Ἐγκαίνια ἐπετειακῆς Ἐκθέσεως Ζωγραφικῆς, ἐξ ἀφορμῆς τῆς συμπληρώσεως 100 ἐτῶν ἀπό τή Μικρασιατική Καταστροφή καί τήν προσφυγιά, στόν πολυχῶρο τέχνης τοῦ Δήμου Καλαμαριᾶς “Remezzo”.
Ὑποδοχή, προσφώνησις καί παρουσίασις Ἐκθέσεως ὑπό τοῦ κ. Θεοδοσίου Κυριακίδου, Ὑπευθύνου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως τῶν Ἐπετειακῶν Ἐκδηλώσεων. Ἀντιφώνησις ὑπό τοῦ Παναγιωτάτου Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.
– Ἐπίσκεψις εἰς τά “Ἀπολυμαντήρια” Καλαμαριᾶς, τόπον ἱστορικῆς μνήμης.
– Ἐπιμνημόσυνος Δέησις ὑπέρ τῶν κεκοιμημένων, πρώτων, προσφύγων τῆς Καλαμαριᾶς, ῥίψις δαφνίνου στεφάνου εἰς τήν θάλασσαν καί δενδροφύτευσις ὑπό τοῦ Παναγιωτάτου Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.
Προσφώνησις ὑπό τοῦ ἐκπροσώπου τῶν Προσφυγικῶν Συλλόγων Δήμων Καλαμαριᾶς καί Θερμαϊκοῦ κ. Πολυβίου Στράντζαλη, Προέδρου τῆς Ἑνώσεως Ὁμογενῶν ἐκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ἑλλάδος.
Ἀντιφώνησις ὑπό τοῦ Παναγιωτάτου Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.
– Συνάντησις μέτ’ ἐκπροσώπων τῶν προσφυγικῶν Συλλόγων Δήμων Καλαμαριᾶς καί Θερμαϊκοῦ.
20:30 μ.μ. Κυβερνεῖον (Παλατάκι).
– Κεντρική πολιτιστική ἐκδήλωσις τοῦ Δήμου Καλαμαριᾶς, εἰς τόν αὔλειον χῶρον τοῦ Κυβερνείου (Παλατάκι), μέ θέμα: “Πάρθεν”.
22:00 μ.μ.
– Δεῖπνον εἰς τό Ἱερόν Ἐπισκοπεῖον. – Ἐπιστροφή εἰς τό Ξενοδοχεῖον.
Η επίσκεψη του Παναγιωτάτου στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2022.
Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ ope.gr
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οικουμενικός Πατριάρχης από Καλαμαριά: Όσο κρατάμε Χριστό και ελληνική παιδεία είμαστε ευλογημένοι – Δεύτερη ημέρα επίσκεψης σήμερα
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.