Οικουμενικό Πατριαρχείο
10 Ιουλίου, 2021

Φανάρι: Αναστάσιμος Εσπερινός της Αγίας Ευφημίας ενώπιον του Ιερού Λειψάνου της

Διαδώστε:

Όπως γίνεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα, έτσι και σήμερα, Σάββατο 10 Ιουλίου, το Ιερό Λείψανο της Αγίας Ευφημίας, που θησαυρίζεται στoν Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου στο Φανάρι, μεταφέρεται για τον Εσπερινό και την αυριανή Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη της Αγίας στον Σολέα απέναντι από τον Πατριαρχικό Θρόνο προς προσκύνηση και ευλογία των πιστών, που συρρέουν από όλη την Κωνσταντινούπολη (ανάμεσά τους ακόμα και Τούρκοι), προκειμένου να το ασπαστούν.
Σήμερα το απόγευμα, 10.7.2021, κατά τον Αναστάσιμο Εσπερινό, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος.

Το αναβρύζον εν Αγίω Πνεύματι χάριτες ιερό και θαυματουργό άφθαρτο λείψανο της Αγίας Ευφημίας μετακομίστηκε από την Χαλκηδόνα στην Βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη πριν από την άλωσή της. Μετά την άλωση το Πατριαρχείο μεταφέρθηκε από την Αγία Σοφία στον Ναό των Αγίων Αποστόλων. Στον Ναό αυτόν μεταφέρθηκαν και όλα τα ιερά λείψανα και μαζί μ’ αυτά και το ιερό λείψανο της Αγίας Ευφημίας. Από εκεί μεταφέρθηκε και πάλι το λείψανο της Αγίας και το Πατριαρχείο, στη Μονή της Παμμακαρίστου. Από την Μονή της Παμμακαρίστου το Πατριαρχείο εν τέλει εδραιώθηκε στο Μοναστήρι του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου στο Φανάρι και μαζί του και το Λείψανο της Αγίας. Εκεί, δηλαδή, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα μέσα σε λάρνακα μαζί με τα ιερά Λείψανα των Αγίων Θεοφανούς και Σολομωνής.

Φωτογραφίες-πληροφορίες: π. Τιμόθεος Ηλιάκης

Διαδώστε: