Οικουμενικό Πατριαρχείο
11 Ιουλίου, 2024

Φανάρι: Το ιερό λείψανο της Αγίας Ευφημίας εκτέθηκε στον Σολέα προς προσκύνηση

Διαδώστε:

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, το απόγευμα της Τετάρτης, 10 Ιουλίου 2024, συμπροσευχήθηκε στον Μ. Εσπερινό της εορτής του θαύματος της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας, ο οποίος τελέστηκε χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ικονίου κ. Θεολήπτου, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό.

Το ιερό λείψανο της Αγίας, το οποίο βρίσκεται αποθησαυρισμένο στον Πατριαρχικό Ναό, εκτέθηκε στον Σολέα προς προσκύνηση από τους πιστούς.

Το αναβρύζον εν Αγίω Πνεύματι χάριτες ιερό και θαυματουργό άφθαρτο λείψανο της Αγίας Ευφημίας μετακομίστηκε από την Χαλκηδόνα στην Βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη πριν από την άλωσή της. Μετά την άλωση το Πατριαρχείο μεταφέρθηκε από την Αγία Σοφία στον Ναό των Αγίων Αποστόλων. Στον Ναό αυτόν μεταφέρθηκαν και όλα τα ιερά λείψανα και μαζί μ’ αυτά και το ιερό λείψανο της Αγίας Ευφημίας. Από εκεί μεταφέρθηκε και πάλι το λείψανο της Αγίας και το Πατριαρχείο, στη Μονή της Παμμακαρίστου. Από την Μονή της Παμμακαρίστου το Πατριαρχείο εν τέλει εδραιώθηκε στο Μοναστήρι του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου στο Φανάρι και μαζί του και το Λείψανο της Αγίας. Εκεί, δηλαδή, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα μέσα σε λάρνακα μαζί με τα ιερά Λείψανα των Αγίων Θεοφανούς και Σολομωνής.

Φωτο: Νίκος Παπαχρήστου

Διαδώστε: